Školski sport i olimpijski pokret

#volimskolskisport

Školski sport i olimpijski pokret

#volimoskolskisport

Hrvatski školski sportski savez svake godine u suradnji s Hrvatskom olimpijskom akademijom objavljuje novi natječaj na temu olimpizma i školskog sporta. Program promovira kulturološke i obrazovne aspekte sporta i olimpijskog pokreta organiziranjem godišnjih natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola radovima na temu sporta i olimpijskog pokreta, a najbolji radovi osvajaju i vrijedne nagrade. 

Rok za prijavu je završio

15.3.2024. je bio krajnji rok za predaju radova koji žele sudjelovati u natječaju. Svi radovi koji budu imali žig pošte ili neki drugi podatak o datumu zaprimanja pošiljke nakon 15.3.2024. NEĆE nažalost ući u izbor za ocjenjivanje. Do 25.3.2024 u HŠSS ja prispjelo 106 pošiljki. Primili smo 82 pošiljke učenika osnovnih škola i 24 pošiljke učenika srednjih škola. Pričekati ćemo još nekoliko dana da u HŠSS dođe i zadnja pošiljka s datumom 15.3.2024.

Provjerite je li vaša pošiljka prispjela. Na popisu su škole navedenke kronološkim redom, kako su pristizale:

POPIS PRISPJELIH RADOVA

Ocjenjivanje radova učenika biti će nakon blagdana, a rezultate natječaja ćemo, kako što smo i najavili, objaviti 22.4.2024. na ovome mjestu.

VIŠE O NATJEČAJU 

 • Natječaj se organizira za sva školska sportska društva u Republici Hrvatskoj u dvije kategorije: kategorija osnovnih škola (za učenike od V. do VIII. razreda) i kategorija srednjih škola.
 • Unutar svake kategorije dijelit će se po tri nagrade za pobjedničke škole u sportskoj opremi i rekvizitima u navedenim novčanim protuvrijednostima: za prvo mjesto 800,00 EUR – 6.027,60 kn, za drugo mjesto 600,00 EUR – 4.520,70 kn, za treće mjesto 500,00 EUR – 3.767,25 kn.
 • Sportsku opremu u okviru osvojene nagrade biraju voditelji školskih sportskih društava pobjedničkih škola.
 • Svaki učenik, autor nagrađenog rada u obje kategorije posebno će se nagraditi sportskom opremom u navedenim novčanim protuvrijednostima: za prvo mjesto 200,00 EUR – 1.506,90 kn, za drugo mjesto 150,00 EUR – 1.130,18 kn, za treće mjesto 100,00 EUR – 753.45 kn.

Uvjeti natječaja za 2023./2024.

Hrvatski školski sportski savez (HŠSS), u suradnji s Hrvatskom olimpijskom akademijom (HOA) provodi već trinaestu godinu natječaj pod nazivom Školski sport i olimpijski pokret. Ovogodišnji natječaj  pod nazivom „Francuski likovni stilovi“ provodi se u partnerstvu s Veleposlanstvom Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, a trajati će od 24. studenoga 2023. do 15. ožujka 2024. godine. HŠSS i HOA provode natječaj za odabir najboljeg likovnog uratka na temu Francuski likovi stilovi, te utvrđuju pravila i uvjete natječaja.

Tema natječaja inspirirana je skorim održavanjem XXXIII. po redu Ljetnih olimpijskih igara. Pariz će biti drugi grad koji je tri puta bio domaćin ljetnih olimpijskih igara nakon Londona, a Olimpijske igre održati će se od 26. srpnja do 11. kolovoza 2024. godine.

Pariz je između ostaloga poznat po bogatoj slikarskoj povijesti. Upravo je ta umjetnička poveznica bila ključna za izbor ovogodišnje teme za nagradni natječaj „Školski sport i olimpijski pokret“ – „Francuski likovni stilovi“.

Spoj slikarstva kroz filter francuskih likovnih stilova sa ciljem slikanja sportskog motiva, izazov je koji stavljamo i pred učenike i pred njihove profesore.

UVJETI NATJEČAJA za školsku godinu 2023./2024:

 1. Na natječaj se može javiti školsko sportsko društvo, osnovna ili srednja škola iz Republike Hrvatske, ali i učenici samostalno
 2. Natječaj je organiziran u 2 kategorije:
  1. učenike osnovnih škola (5. do 8. razreda)
  2. učenike srednjih škola
 3. Učenički likovni rad U OBJE KATEGORIJE predstavlja sliku načinjenu slikarskom tehnikom po izboru, na papiru formata likovne mape za učenike od 5. do 8. razreda (29.0 x 40.5 cm). Da, i učenici srednjih škola stvaraju likovna djela na papiru iz likovne mape koje su za učenike osnovnih škola. Dimenzija je najvažnija, a to je upravo papir iz te mape. Motiv koji učenici trebaju naslikati mora biti sportski motiv u najširem smislu.
 4. Učenici osnovnih škola slikaju sportski motiv u stilu FOVIZMA
 5. Učenici srednjih škola slikaju sportski motiv u stilu NADREALIZMA
 6. Svaka škola, uz stručnu i organizacijsku pomoć svojih profesora likovne kulture, tjelesne i zdravstvene kulture (voditelja školskog sportskog društva) te ostalih nastavnika i djelatnika organizira natječaj na školskoj razini te odabire najviše deset likovnih radova koji će ih predstavljati na natječaju „Školski sport i olimpijski pokret“ na temu „Francuski likovni stilovi “.
 7. Svaki likovni rad (slika) mora se poslati u fizičkom obliku. Nećemo moći prihvatiti skenirane radove.
 8. Rad/ove šaljite poštom ili nekom od kurirskih službi na adresu: Hrvatski školski sportski savez, Buzinski prilaz 2, 10000 Zagreb, s naznakom „Za natječaj“. Rad/radove možete i osobno donijeti u ured Hrvatskoga školskog sportskog saveza, Buzinski prilaz 2, 10000 Zagreb, 2. kat, radnim danom od 10 do 14 sati.
 9. Natječaj će biti otvoren od 24. studenoga 2023. do 15. ožujka 2024. godine.
 10. U izbor će ući svi radovi koji će prispjeti poštom ili biti dostavljeni do srijede 15. ožujka 2024. Primiti ćemo radove koji se dostave uključujući petak 15. ožujka 2024. do 16 sati. U obzir će doći i radovi koji će biti dostavljeni poštom ako na sebi budu imali najkasnije datum primitka 15. ožujka 2024. Pošiljke koje će imati datum primitka 16. ožujka 2024. ili kasnije, nećemo moći uzeti u obzir.
 11. Prosudbeni tim objaviti će rezultate natječaja 22. travnja 2024. na mrežnim stranicama Hrvatskog školskog sportskog saveza (skolski-sport.hr)
 12. Prosudbeni tim ima pet članova, po jednog predstavnika daju Hrvatski školski sportski savez, Hrvatska olimpijska akademija i Veleposlanstvo Republike Francuske. Dva člana prosudbenog tima su profesori likovne kulture u osnovnoj i srednjoj školi.
 13. svaka škola šalje najviše deset najboljih likovnih radova koristeći ovaj WEB OBRAZAC. Za slanje drugog i svakog sljedećeg intervjua koristite NOVI web obrazac
 14. popunjavanjem WEB OBRASCA samo najavljujete sudjelovanje u natječaju. Nakon što u vremenu trajanja natječaja organizatori ZAPRIME vašu pošiljku sa likovnim radom dobiti ćete na e-mail koji ste ostavili u obrascu potvrdu da je rad uspješno zaprimljen i da sudjeluje u natječaju.
 15. Unutar svake kategorije dijelit će se po tri nagrade za pobjedničke škole u sportskoj opremi i rekvizitima u navedenim novčanim protuvrijednostima: za prvo mjesto 800,00 EUR – 6.027,60 kn, za drugo mjesto 600,00 EUR – 4.520,70 kn, za treće mjesto 500,00 EUR – 3.767,25 kn.
 16. Sportsku opremu u okviru osvojene nagrade biraju voditelji školskih sportskih društava pobjedničkih škola
 17. Svaki učenik, autor nagrađenog rada u obje kategorije posebno će se nagraditi sportskom opremom u navedenim novčanim protuvrijednostima: za prvo mjesto 200,00 EUR – 1.506,90 kn, za drugo mjesto 150,00 EUR – 1.130,18 kn, za treće mjesto 100,00 EUR – 753.45 kn
 18. Radovi se ne vraćaju
 19. Popunjavanjem Web obrasca dajete svoj pristanak da se radovi izlože na manifestacijama koje će organizirati provoditelji natječaja.
 20. kategorija srednjih škola

ARHIVA UČENIČKIH NATJEČAJA

2012. | 2013. | 2014. | 2015. | 2016. | 2017. | 2018. | 2019. | 2020.| 2021.| 2022.| 2023.| 2024.| 2025.

Monografija 10 godina projekta Školski sport i olimpijki pokret – klikni za preuzimanje monografije (6,7 MB)


DOKUMENTI za aktualni natječaj

FOVIZAM

Fovizam je jedan od umjetničkih stilova s početka dvadesetog stoljeća, nastao u Francuskoj. Okupio je skupinu umjetnika koji su u početku bili ismijavani od strane kritike zbog svojeg slobodnog i neobičnog izbora oblika i snažnih boja i nazivani Les Fauves, što na francuskom znači “divljaci” ili “divlje zvijeri”.

Najpoznatija fovistička djela stvorila su tri glavna predstavnika fovizma:

 • Henri Matisse,
 • André Derain,
 • Maurice de Vlaminck.

BOJE i OBLICI

Fovistički umjetnici eksperimentirali su jarkim, čistim bojama, komponirajući svoje slike na temelju snažnih kontrasta. Sparivali su komplementarne boje, npr. ljubičastu i žutu, crvenu i zelenu ili narančastu i plavu. Također, fovisti su radikalno koristili boju – zagovarali su oslobađanje boje od realističnog prikaza i umjesto toga joj pridavali emocionalno značenje.

Fovisti su odbacivali optički realizam i nisu primjenjivali perspektivu, niti koristili efekte svjetlo-sjena. Spontani i subjektivni odgovori na subjekte u njihovim djelima izraženi su kroz isprekidane poteze kistom i jarkim bojama, koristeći boju izravno iz tube. Fovističke slike karakteriziraju impulzivne linije, spontane kompozicije i pojednostavljena tehnika crtanja.

Glavne karakteristike fovizma:

 • upotreba čistih, žarkih boja
 • upotreba komplementarnih boja
 • jednostavni oblici
 • nema vjerne reprezentacije stvarnosti
 • utjecaj primitivne/naivne umjetnosti
 • utjecaj postimpresionističke umjetnosti
 • koloristička perspektiva
 • koloristička modulacija
Brodovi u luci Collioure André Derain 1905

NADREALIZAM

Nadrealizam je umjetnički pokret nastao u Parizu u prvoj polovici 20. stoljeća. Nadrealisti u svojim slikama motivima prilaze realističnim oblikovanjem, ali ih stavljaju u nerealne i ponekad nemoguće odnose. Nadahnuće traže u podsvjesnome i u svijetu snova. Bizarno, neobično, uznemirujuće – sve to karakterizira djela nadrealista.

Nadrealisti se oslanjaju na teoriju psihijatra Sigmunda Freuda (osnivača psihoanalize), prema kojoj čovjek ima dvije naravi, jednu svjesnu i budnu, a drugu podsvjesnu i potisnutu odgojem i zakonima zajednice. Ta ljudska podsvijest se oslobađa u snovima i halucinacijama, te su zato nadrealisti osobitu pozornost usmjerili prema snovima i prostorima mašte.

Najpoznatiji slikari nadrealizma su:

 • René Magritte,
 • Ives Tanguy,
 • Salvador Dali,
 • Paul Klee,
 • Max Ernst,
 • Joan Miró,
 • Frida Kahlo
Harlekinov karneval Joan Miro 1924

Kontakti


Za više informacija o projektu “Školski sport i olimpijski pokret slobodni ste nas kontaktirati. Koordinator projekta ispred HŠSS-a je Goran Jukić, Voditeljica odjela za informatiku i medije (goran.jukic@skolski-sport.hr).