Dan Univerzalne sportske škole

#volimskolskisport

Dan Univerzalne sportske škole

#volimoskolskisport

     U studenom mjesecu 2007. godine Hrvatski školski športski savez (u daljnjem tekstu: HŠŠS) pokrenuo je program Univerzalne športske škole. USŠ se održava se dva puta tjedno po 45 minuta. Univerzalna sportska škola značajan je program  Hrvatskog školskog sportskog saveza, te je zbog toga, cilj bio pokrenuti manifestaciju pod nazivom “Dan Univerzalne športske škole” kojom će se jednom godišnje obilježavati pokretanje projekta Univerzalne sportske škole. “Dan Univerzalne sportske škole” održao bi se pod sloganom “I ja ću se baviti športom”.

      Ovom manifestacijom Hrvatski školski sportski savez promiče bavljenje sportom od malih nogu kroz koji bi djeca naučila vrijednosti bavljenja sportom, pozitivna obilježja sporta, poštivanje pravila igre, poštivanje drugih natjecatelja, poštivanje službenih osoba,  samodisciplinu, timski rad, samopoštovanje i odbacivanje nasilja.

     Dan univerzalne sportske škole prvi puta je održan 2008. godine. Održavao se svake godine a zadnji manifestacija održana je 2017. godine.

2008.  |  2009.  |  2010.  |  2011.  |  2012.  |  2013.  |  2014.  |  2015.  |  2016.  |   2017. 

2008.

Pod geslom “I JA ĆU SE BAVITI ŠPORTOM” u subotu, 07. lipnja 2008. godine u Zagrebačkom domu odbojke Bojan Stranić održan je prvi Dan univerzalne športske škole. Svi su bili u bijelim majicama na kojima je pisalo “Univerzalna športska škola”. Jednake su imali i njihovi voditelji, ali u plavoj boji, a volonteri su bili u narančastom, kako bi ih svi lako uočili.

Jedino loše, ali doista jedino, bilo je vrijeme. Kiša je padala kao iz kabla, Zagreb se pretvorio u kišni tjedan. Klinci, njih više od 600 iz 20 hrvatskih županija (samo Ličko-senjska nije bila u Zagrebu), stigli su na Dan univerzalne športske škole. Premijeru završnice velikog projekta Hrvatskog školskog športskog saveza. Jedna po jedna nizale su se županije od najjužnije Dubrovačko-neretvanske do najistočnije Vukovarsko-srijemske.

Himna koju je izveo dječji zbor Slap iz Osijeka, pozdravila je više od 600 djece iz svih županija osim Ličko-senjske, a zastavu Hrvatskog školskog športskog saveza raširili su i njihali njihovi vršnjaci. Onda je žamor utihnuo. Svi su se tišinom sjetili – Dražena Petrovića

A kada je minuta prošla, red je došao na natjecanje. Pred poligonom prepreka okupila se poveća skupina učenika.

Gledaj tamo – govorio je voditelj koji je doveo mališane iz Zadarske županije, a drugi iz Međimurske upitao ih je:

Imamo još vremena, hoćete li probati? Klinci su se počeli provlačiti ispod prepone, napravili su kolut na strunjači, malo ne sigurno trčali gredom i onda se opet podvukli pod preponu…

Dolje u Šibeniku imali smo dvije strunjače. I bile su duže – primijetila je Ivana Abramac.

Voditelj Zlatko Škrinjar jurio je po parketu. Pokušavao je nadjačati glazbu i žamor. S bukom se borila i voditeljica koja je došla s malim učenicima iz Požeško-slavonske županije.

Idi brzo, Majo, sad! Ajde brzo, diži se…

Na parketu je vladao simpatični organizirani kaos.

Ti si zadnji, ti moraš…

Mali prvašić Dominik Borić završio je:

Dignut’ loptu gore.

Cijelo mu je lice bilo ozareno:

Sviđa mi se ovo.

Na program je došao graničar. Istodobno su se ugrale tri utakmice. Počelo ih je s deset u polju, ali…Nakon nekog vremena ostala je samo Magdalena Dirdum, učenica 2. a iz Brodsko-posavske županije. Hrabra i vižljasta.

Super mi je. Dvaput sam ostala sama, ostali su pogođeni.

I Patrik Pažur iz 2. b, ali iz Zagrebačke žuapnije, vješto je izbjegavao loptu. Na kraju je i on ispalio.

Volim graničar. I umoran sam – otkrio nam je.

A kada je zapjevala Lana Jurčević, nastala je erupcija oduševljenja, nitko nije mogao zaustaviti bujicu djece koja su krenula prema njoj. No pobjegla im je…

Još su jednom stali iza table s imenom svoje županije. Proglašeni su najbolji…

Svi ste vi pobjednici, svi ste osvojili medalju – bila je najljepša glazba koju su čuli toga subotnjeg dana.

Prvašić Dominik Blažetin iz Osijeka pobjega je iz reda i dotrčao do tribine:

Mama, mama, dobio sam medalju – uzbuđen, želio je podijeliti sreću s najdražom osobom. A jedna je djevojčica ponavljala. Kao da nije mogla vjerovat.

Svi je imamo, svi. Svi smo dobili medalju.

Članak u prilogu  Sportskih novostui – “Školski sport”

Školski šport 10.6.2009. by Goran Jukić

2008.  |  2009.  |  2010.  |  2011.  |  2012.  |  2013.  |  2014.  |  2015.  |  2016.  |   2017. 

2009.

Hrvatski školski športski savez organizirao je u subotu 23. svibnja 2009. godine svečanost obilježavanja  Dana Univerzalne športske škole. Na manifestaciji je sudjelovalo više od 600 učenika nižih razreda iz 199 škola iz 20 županija Republike Hrvatske. Festival veselja i sporta održan je po prekrasnom sunčanom vremenu na atletskom stadionu Športsko rekreacijskog centra Mladost na Savi.

Svečani defile polaznika univerzalnih sportskih škola započeo je točno u 10.30. Učenike su srdačno pozdravili roditelji, gledatelji i cijenjeni uzvanici koje je predvodio ministar znanosti obrazovanja i sporta Dragan Primorac. Uz njega su bili naravno predsjednik Hrvatsko školskog športskog saveza Franjo Arapović, dopredsjednica HOO, Nada Senčar, pomoćnica pročelnice za obrazovanje i mlade Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Božica Šimleša, pomoćnik pročelnika za šport Gradskog ureda za obrazovanje, Milan Čolić, proslavljeni rukometaši, Ivano Balić i Slavko Goluža  te bivši hrvatski košarkaški reprezentativac Veljko Mršić.

Predsjednik HŠŠŠ, Franjo Arapović i ministar Dragan Primorac srdačno su pozdravili sve prisutne zaželjeli im dobro sportsko druženje i zatim zajedno otvorili manifestaciju Dan univerzalne sportske škole.

​​​​

Učenici su odmjerili snage u dvije štafetne igre i dva poligona, a zatim su odigrali nekoliko utakmica graničara. Atletski stadion bio je prepun istinskog sportskog užitka i srčanog nadmetanja. Svi učenici koji su danas sudjelovali u natjecanjima su pobjednici i svi su do jednoga dobili medalju oko vrata, naravno onu najsjajniju, zlatnu. Medalje su dobili i njihovi voditelji, učitelji i profesori, njih 120 koji su ih dopratili do Zagreba i koji će s njima zajedno kući. Okupljeno mnoštvo na kraju je zabavio Luka Nižetić otpjevavši nekoliko svojih uspješnica.

Manifestacija Dan univerzalne sportske škole uspješno je završena oko 13 sati bez i jedne ozljede i bez i jednog incidenta. Svaki je učenik na izlasku sa stadiona dobio sendvič i sok.

Članak u prilogu  Sportskih novosti – “Školski sport”

Školski šport 27.5.2009. by Goran Jukić

2008.  |  2009.  |  2010.  |  2011.  |  2012.  |  2013.  |  2014.  |  2015.  |  2016.  |   2017. 

2010.

Hrvatski školski športski savez obilježio je 3. dan Univerzalne športske škole. Ove godine proslavu dana Univerzalne športske škole obilježili smo zajedno s Hrvatskim olimpijskim odborom (HOO) i  Hrvatskom olimpijskom akademijom (HOA)  i Hrvatskim klubom olimpijaca (HKO), obilježavajući svi zajedno međunarodni Olimpijski dan.

Na atletskom stadionu Mladost na Savi okupilo se više od 350 učenika, polaznika Univerzalne športske škole (učenici nižih razreda osnovnih škola) iz 12 hrvatskih županija i Grada Zagreba. Predvođeni svojim voditeljima veselo se društvo okupilo već oko pola 11. Početak je malo kasnio jer je bura omela dolazak učenika iz Zadarske i Ličko-senjske županije.

Prisutne su pozdravili predsjednik HŠŠS, Andrija Vučković, ravnatelj Uprave za šport, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (pokrovitelj) Željko Klarić i Glavni tajnik HOO Josip Čop (suorganizator) poželjevši im dobro zabavu i veselo sportsko druženje.

Nakon što je gospodin Željko Klarić otvorio manifestaciju, veseli osnovnoškolci rastrčali su se po terenu zauzevši svoja mjesta. Ove godine natjecanje je zamišljeno kao stanični oblik rada. Na 13 stanica razmještenih po terenu učenici su vježbajući izvršavali zadatak. Zapravo su vježbajući ponavljali većinu motoričkih aktivnosti koje su vježbali tijekom godine.

Učenici su na jednoj radnoj stanici imali priliku družiti se i malo popričaju s pravim sportskim veličinama.  Bili su tu Tomislav Paškvalin, Martina Zubčić, Danira Nakić Bilić, Vlado Šola, Perica Bukić, Zoran Primorac i Stojko Vranković. Treba svakako napomenuti da su se olimpijcima pridružili mladi sportaši – sudionici predstojećeg velikog natjecanja Olimpijskih igara mladih koje će se u kolovozu ove godine održati u Singapuru. (YOG Singapore 2010). Bili su tu atletičarka Romana Tea Kirinić, gimnastičar Filip Boroša, plivači Ivan Biondić i Ivan Capan, stolnotenisači Luka Fučec i Mateja Jeger, streljašica Valentina Pereglin i teakwondašica Rea Budić. Ova sjajna ideja o susretu vrhunskih sportaša i malih učenika univerzalnih sportskih škola ne bi mogla biti realizirana bez velike pomoći Hrvatskog kluba olimpijaca i njene dopredsjednice Danire Nakić Bilić.

Nakon sportskog dijela programa svi učenici dobili su zlatne medalje koje su im podijelili naši proslavljeni sportaši ali i mladi sportaši u usponu.

S medaljama oko vrata učenici su na odlasku dobili i veliki sendvič našeg sponzora “Mlinara” i bočicu vode.

2008.  |  2009.  |  2010.  |  2011.  |  2012.  |  2013.  |  2014.  |  2015.  |  2016.  |   2017. 

2011.

Hrvatski školski športski savez po 4. puta je organizirao menifestaciju Dan univerzalne športske škole. Po prekrasnom sunčanom vremenu na atletskom stadionu ŠRC Mladost na Savi okupilo se 638 učenike osnovnih škola iz 19 županija Republike Hrvatske. Učenici koji su nastupili na menifestaciji pohađali su program univerzalne športske škole u školskoj godini 2010./2011. u 250 osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Program univerzalne športske škole namijenjen je učenicima 1. do 4. razreda osnovnih škola gdje učenici vježbaju 2 puta tjedno uz stručan nadzor profesora tjelesne i zdravstvene kulture. (više o Univerzalnoj športskoj školi…) Cilj ovakvog okupljanja mladosti i sporta bila je promocija ovog velikog programa koji HŠŠS uspješno provodi već 4. godinu zaredom. Pokrovitelj ove manifestacije bilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i njegov je predstavnik na ovom lijepom događanju gospodin Krešimir Šamija pohvalio je dosadašnji rad HŠŠS-a u relizaciji ovog programa i izrazio želju da se pod kapom ovog programa sljedeće godine okupi još veći broj škola. Važno je istaknuti da se ove školske godine u program uključilo 286 odjeljenja s 6290 učenika.

Na subotnjoj smotri mladosti i sporta učenici su svoja znanja pokazivali na 19 radnih stanica (atletika, košarka, nogomet, rukomet, brojne zabavne igre, štafete…). Na jednom od radnih mjesta učenici su u hladovini tribine stadiona na Mladosti imali priliku slikati se i družiti s našim proslavljenim sportašima. Posebno za tu priliku našem su se pozivu odazvali Gordan Kožulj, Mario Ančić, Branko Zorko, Andro Knego, Dubravko Šimenc, Danira Nakić, Zoran Primorac, Tamara Boroš i Tomislav Paškvalin.

Proslavu dana univerzalne športske škole Hrvatski školski športski savez već 2. godinu zaredom slavi zajedno s Hrvatskim olimpijskim odborom, Hrvatskom olimpijskom akademijom i Hrvatskim klubom olimpijaca. Tom prigodom zajedno proslavljamo i Olimpijski dan. Olimpijski dan obilježava se 23. lipnja. Toga dana 1894 godine u Parizu osnovan je Međunarodni olimpijski odbor i donesena oluka o održavanju prvih modernih olimpijskoh igara 1896 godine u Ateni. Cilj proslave Olimpijskog dana je promicanje olimpijskog pokreta i svih moralnih vrijednosti  koje šport nosi društvu u cjelini.

Tim povodom okupljenima se nakon predstavnika MZOŠ-a obratio i predstavnik Hrvatskog olimpijskog odbora godpodin Siniša Krajač, pomoćnik glavnog tajnika za programe lokalnog sporta. Gospodin Krajač je podsjetio na vrijednosti sporta i olimpizma i svima zaželio puno sportske sreće i vrhunske rezultate.

Okupljene je naravno, pozdravio i predsjednik HŠŠS-a gospodin Nikola Perković zaželjevši svim učenicima obilje dobre zabave, sportsku sreću i uspjeh u školi.

Nakon sat i pol vremena dobre zabave i sjajnog druženja svi sudionici manifestacije su se okupili na sredini atletskog terena, a naše sportske veličine svakom su učeniku oko vrata stavili medalju. Naime, svaki učenik koji je nastupuio na ovoj manifestaciji je pobjednik, jer cilj nije bio postizanje sportskog rezultata, već zabava i sportsko druženje.

Nakon druženje i sportske zabave, učenici su dobili flašicu vode i sendvič te veselo otišli kućama.

Ovu su manifestaciju pomogli, Hypo banka, McDonalds i Mlinar te studenti Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prilog Školski sport

Školski sport 15.6.2011. by Goran Jukić

2008.  |  2009.  |  2010.  |  2011.  |  2012.  |  2013.  |  2014.  |  2015.  |  2016.  |   2017. 

2012.

Hrvatski školski športski savez po 5. puta je organizirao manifestaciju Dan univerzalne športske škole. Po prekrasnom sunčanom vremenu na atletskom stadionu ŠRC Mladost na Savi okupilo se 774 učenika osnovnih škola iz 21 županije Republike Hrvatske. Učenici koji su nastupili na manifestaciji pohađali su program univerzalne športske škole u školskoj godini 2011./2012. koji se provodio u 308 odjeljenja 253 osnovne škole u Republici Hrvatskoj.

Proslavu dana univerzalne športske škole Hrvatski školski športski savez već tradicionalno slavi zajedno s Hrvatskim olimpijskim odborom, Hrvatskom olimpijskom akademijom i Hrvatskim klubom olimpijaca. Tom prigodom zajedno proslavljamo i međunarodni Olimpijski dan. Olimpijski dan obilježava se 23. lipnja. Toga dana 1894 godine u Parizu osnovan je Međunarodni olimpijski odbor i donesena oluka o održavanju prvih modernih olimpijskih igara 1896 godine u Ateni. Cilj proslave Olimpijskog dana je promicanje olimpijskog pokreta i svih moralnih vrijednosti  koje šport nosi društvu u cjelini.  

Manifestaciji je prisustvovao gospodin Petar Skansi, pomoćnih ministra znanosti obrazovanja i sporta, predsjednik Hrvatskog školskog športskog saveza, gospodin Nikola Perković, Gospođa Danira Bilić, voditeljica projekta Olympic day i predstavnica Hrvatske olimpijske obitelji, gospodin Darko Tot, zamjenik ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje, gospođa Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu. Uz drage goste manifestaciji su se pridružili i naši vrhunski sportaši: Ivano Balić, Gordan Kožulj, Zoran Primorac, Andro Knego, Danira Bilić, Tomislav Smiljanović i Karlo Stipanić.

Okupljene je naravno, pozdravio i predsjednik HŠŠS-a gospodin Nikola Perković zaželjevši svim učenicima obilje dobre zabave, sportsku sreću i uspjeh u školi. Gospođa Danira Bilić, naglasila je usku i dobro povezanost Hrvatskog olimpijskog obora i Hrvatskog školskog športskog saveza koja se najbolje oslikava na ostvarenju vrijednih projekata kao što su Dan univerzalne športske škole i Olimpic day. Zamjenik ministra znanosti obrazovanja i sporta gospodin Petar Skansi istaknuo je važnost programa Univerzalne športske škole vjerujući da će svaka nova godina značiti još više djece koja će biti uključena u ovaj program.

Program univerzalne športske škole namijenjen je učenicima 1. do 4. razreda osnovnih škola gdje učenici vježbaju 2 puta tjedno uz stručan nadzor profesora tjelesne i zdravstvene kulture. (više o Univerzalnoj športskoj školi...) Cilj ovakvog okupljanja mladosti i sporta bila je promocija ovog velikog programa koji HŠŠS uspješno provodi već 5. godinu zaredom. Pokrovitelj ove manifestacije bilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Na subotnjoj smotri mladosti i sporta učenici su svoja znanja pokazivali na 21 radnih stanica (atletika, košarka, nogomet, rukomet, brojne zabavne igre, štafete…). Na jednom od radnih mjesta učenici su u hladovini tribine stadiona na Mladosti imali priliku slikati se i družiti s našim proslavljenim sportašima. Posebno za tu priliku našem su se pozivu odazvali Gordan Kožulj,  Andro Knego, Danira Bilić, Zoran Primorac, Tomislav Smiljanović i Karlo Stipanić.

Nakon sat i pol vremena dobre zabave i sjajnog druženja svi sudionici manifestacije su se okupili na sredini atletskog terena, a naše sportske veličine svakom su učeniku oko vrata stavili medalju. Naime, svaki učenik koji je nastupio na ovoj manifestaciji je pobjednik, jer cilj nije bio postizanje sportskog rezultata, već zabava i sportsko druženje.

Nakon druženje i sportske zabave, učenici su dobili flašicu vode i sendvič te veselo otišli kućama.

Ovu su manifestaciju pomogli, Hypo banka, McDonalds i Mlinar te studenti Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Pogledajte prilog Školski sport od 30.5.2012.

Školski sport -30-5-2012-5.DAN UŠŠ by Goran Jukić

 

2008.  |  2009.  |  2010.  |  2011.  |  2012.  |  2013.  |  2014.  |  2015.  |  2016.  |   2017. 

2013.

Hrvatski školski športski savez po 6. puta je organizirao manifestaciju Dan univerzalne športske škole. Po ugodnom, malo vjetrovitom, vremenu na atletskom stadionu ŠRC Mladost na Savi okupilo se 804 učenika osnovnih škola i 93 voditelja iz 21 županije Republike Hrvatske. Učenici koji su nastupili na manifestaciji pohađali su program univerzalne športske škole u školskoj godini 2012./2013. koji se provodio u 344 odjeljenja 282 osnovne škole u Republici Hrvatskoj.

Proslavu dana univerzalne športske škole Hrvatski školski športski savez već tradicionalno slavi zajedno s Hrvatskim olimpijskim odborom, Hrvatskom olimpijskom akademijom i Hrvatskim klubom olimpijaca. Tom prigodom zajedno proslavljamo i međunarodni Olimpijski dan. Olimpijski dan obilježava se 23. lipnja. Toga dana 1894 godine u Parizu osnovan je Međunarodni olimpijski odbor i donesena oluka o održavanju prvih modernih olimpijskih igara 1896 godine u Ateni. Cilj proslave Olimpijskog dana je promicanje olimpijskog pokreta i svih moralnih vrijednosti  koje šport nosi društvu u cjelini.

Manifestaciji je prisustvovao gospodin Darko Vučić, načelnik sektora za razvoj sporta pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, predsjednik Hrvatskog školskog športskog saveza, gospodin Nikola Perković, gospodin Franjo Prot ispred hrvatske olimpijske obitelji, gospođa Danira Bilić, predsjednica Nacionalnog vijeća za sport. Uz drage goste manifestaciji su se pridružili i naši vrhunski sportaši: Karlo Stipanić,  Ninoslav Saraga,  Martina Zubčić,  Ratko Rudić,  Stjepan Deverić,  Josip Pavić,  Gordan Kožulj,   Dubravko Šimenc,  Damir Martin,  Martin Sinković,  Valentin Sinković,  David Šain i Danira Bilić.

Okupljene je naravno, pozdravio i predsjednik HŠŠS-a gospodin Nikola Perković zaželjevši svim učenicima obilje dobre zabave, sportsku sreću i uspjeh u školi.

Gospodin Franjo Prot je  naglasio je usku i dobro povezanost Hrvatskog olimpijskog obora i Hrvatskog školskog športskog saveza koja se najbolje oslikava na ostvarenju vrijednih projekata kao što su Dan univerzalne športske škole i Olympic day.

Gospodin Darko Vučić je istaknuo je važnost programa Univerzalne športske škole vjerujući da će svaka nova godina značiti još više djece koja će biti uključena u ovaj program.

Program univerzalne športske škole namijenjen je učenicima 1. do 4. razreda osnovnih škola gdje učenici vježbaju 2 puta tjedno uz stručan nadzor profesora tjelesne i zdravstvene kulture. (više o Univerzalnoj športskoj školi…) Cilj ovakvog okupljanja mladosti i sporta bila je promocija ovog velikog programa koji HŠŠS uspješno provodi već 6. godinu zaredom. Pokrovitelj ove manifestacije bilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Na subotnjoj smotri mladosti i sporta učenici su svoja znanja pokazivali na 21 radnih stanica (atletika, košarka, nogomet, rukomet, brojne zabavne igre, štafete…). Na jednom od radnih mjesta učenici su u hladovini tribine stadiona na Mladosti imali priliku slikati se i družiti s našim proslavljenim sportašima.

Nakon sat i pol vremena dobre zabave i sjajnog druženja svi sudionici manifestacije su se okupili na sredini atletskog terena, a naše sportske veličine svakom su učeniku oko vrata stavili medalju. Naime, svaki učenik koji je nastupio na ovoj manifestaciji je pobjednik, jer cilj nije bio postizanje sportskog rezultata, već zabava i sportsko druženje.

Nakon druženje i sportske zabave, učenici su dobili flašicu vode i sendvič te veselo otišli kućama. Ovu su manifestaciju pomogli McDonalds i Mlinar te studenti Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

2008.  |  2009.  |  2010.  |  2011.  |  2012.  |  2013.  |  2014.  |  2015.  |  2016.  |   2017. 

2014.

Hrvatski školski športski savez po 7. puta je organizirao manifestaciju Dan univerzalne športske škole. Po oblačnom vremenu na atletskom stadionu ŠRC Mladost na Savi okupilo se 778 učenika osnovnih škola i 97 voditelja iz 21 županije Republike Hrvatske. Učenici koji su nastupili na manifestaciji pohađali su program univerzalne športske škole u školskoj godini 2013./2014. koji se provodio u 429 odjeljenja 282 osnovne škole u Republici Hrvatskoj.

Proslavu dana univerzalne športske škole Hrvatski školski športski savez već tradicionalno slavi zajedno s Hrvatskim olimpijskim odborom, Hrvatskom olimpijskom akademijom i Hrvatskim klubom olimpijaca. Tom prigodom zajedno proslavljamo i međunarodni Olimpijski dan. Olimpijski dan obilježava se 23. lipnja. Toga dana 1894 godine u Parizu osnovan je Međunarodni olimpijski odbor i donesena oluka o održavanju prvih modernih olimpijskih igara 1896 godine u Ateni. Cilj proslave Olimpijskog dana je promicanje olimpijskog pokreta i svih moralnih vrijednosti  koje šport nosi društvu u cjelini.

Manifestaciju su spektakularno najavili članovi Antiterosrističeke jedinice “Lučko” koji su prije početka druženja izveli padobranski skok. Točno u 10 sati i 40 minuta nad atletskim stadionom zaučo se zvuk helikoptera. Iz njega su iskočila dva pripadnika specijalne policijie i preciznim skokovima u samo središte atletskog stadiona donijeli zastavu Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i zastavu Hrvatskog školskog sportkog saveza.

Učenici OŠ Jospdol, I OŠ Ogulin i OŠ Ivane Brlić Mažuranić iz Ogulina  prihvatili su zastave i svčanost 7. dana Univerzalne sportske škole mogla je započeti.

 

Manifestaciji je prisustvovao gospodin Krešimir Šamija, načelnik sektora za razvoj sporta pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, predsjednik Hrvatskog školskog športskog saveza, gospodin Nikola Perković, gospodin Franjo Prot ispred hrvatske olimpijske obitelji, gospođa Danira Bilić, predsjednica Nacionalnog vijeća za sport. Uz drage goste manifestaciji su se pridružili i Damir Martinić te legenda Zlatko Šimenc.

Okupljene je pozdravio predsjednik HŠŠS-a gospodin Nikola Perković zaželjevši svim učenicima obilje dobre zabave, sportsku sreću i uspjeh u školi.

Program univerzalne športske škole namijenjen je učenicima 1. do 4. razreda osnovnih škola gdje učenici vježbaju 2 puta tjedno uz stručan nadzor profesora tjelesne i zdravstvene kulture. (više o Univerzalnoj športskoj školi…) Cilj ovakvog okupljanja mladosti i sporta bila je promocija ovog velikog programa koji HŠŠS uspješno provodi već 7. godinu zaredom. Pokrovitelj ove manifestacije bilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Na subotnjoj smotri mladosti i sporta učenici su svoja znanja pokazivali na 21 radnih stanica (atletika, košarka, nogomet, rukomet, brojne zabavne igre, štafete…).

Nakon sat i pol vremena dobre zabave, koju nisu mogli pokvariti ni teški oblaci puni kiše, svi sudionici manifestacije su se okupili na sredini atletskog terena kako bi oko vrata stavili zlatnu medalju koja će ih podjetiti na ovo veselo druženje. Naime, svaki učenik koji je nastupio na ovoj manifestaciji je pobjednik, jer cilj nije bio postizanje sportskog rezultata, već zabava i sportsko druženje.

 

2008.  |  2009.  |  2010.  |  2011.  |  2012.  |  2013.  |  2014.  |  2015.  |  2016.  |   2017. 

2015.

8. Dan univerzalne sportske škole

Na zagrebačkoj su se Mladosti povodom 8. Dana univerzalne sportske škole okupile mnoge sportske škole Hrvatske. Ukupno je u ovoj obljetnici sudjelovalo 696 učenika i 77 voditelja iz 21 županije. Za razliku od prošle, ove godine je 29.svibnja bio sunčan i topao dan pa su se svi sudionici bez problema mogli zabavljati i uživati. Djeci se najviše svidjela Igra s padobranom. U toj su se igri morali ujediniti kako bi uspjeli održati lopticu na padobranu, tj.sinkronizirano dizati i spuštati padobran. Omiljen je bio i tobogan na napuhavanje kojeg djeca inače vide samo u lunaparku.

Voditelji na igrama su bili volonteri Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, a Danu su prisustvovali i mnogi poznati sportaši poput Antonije Mišure, Gordana Kožula, Dubravka Šimenca i mnogih drugih. Antonija Mišura, košarkašica koja je ujedno i najljepša Olimpijka, rekla je kako u njeno vrijeme nije bilo ovako velike manifestacije te da su ovo prave male Olimpijske igre.

Pohvalila je ovaj projekt jer smatra kako djeca u ovo doba previše vremena provode igrajući se na kompjuteru, tabletu i dr.  I njoj i bivšem plivaču Gordanu Kožulu se jako svidjelo slikanje s malom djecom. Velikan hrvatskog plivanja je izjavio kako nije siguran znaju li ova djeca tko je on, ali drago mu je vidjeti ovoliko djece na okupu kako se bave sportom. Na kraju su svi sudionici dobili medalje jer su svi bili odlični i najvažnije je sudjelovati.

IPL novinarka: Sara Borzić

2008.  |  2009.  |  2010.  |  2011.  |  2012.  |  2013.  |  2014.  |  2015.  |  2016.  |   2017. 

2016.

Hrvatski školski sportski savez po 9. puta je organizirao manifestaciju Dan univerzalne športske škole. Po sunčanom vremenu na atletskom stadionu ŠRC Mladost na Savi okupilo se 792 učenika osnovnih škola i 82 voditelja iz 21 županije Republike Hrvatske. Učenici koji su nastupili na manifestaciji pohađali su program univerzalne športske škole u školskoj godini 2015./2016. koji se provodio u 406 odjeljenja 314 osnovnih škole u Republici Hrvatskoj.

Proslavu dana univerzalne športske škole Hrvatski školski športski savez već tradicionalno slavi zajedno s Hrvatskim olimpijskim odborom, Hrvatskom olimpijskom akademijom i Hrvatskim klubom olimpijaca. Tom prigodom zajedno proslavljamo i međunarodni Olimpijski dan. Olimpijski dan obilježava se 23. lipnja. Toga dana 1894 godine u Parizu osnovan je Međunarodni olimpijski odbor i donesena oluka o održavanju prvih modernih olimpijskih igara 1896 godine u Ateni. Cilj proslave Olimpijskog dana je promicanje olimpijskog pokreta i svih moralnih vrijednosti  koje šport nosi društvu u cjelini.

Manifestaciji je prisustvovao gospodin Darko Vučić, načelnik sektora za razvoj sporta pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, predsjednik Hrvatskog školskog športskog saveza, gospodin Nikola Perković, gospodin Saša Ceraj, ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije te gospođa Danira Bilić, ispred hrvatske olimpijske obitelji. Uz drage goste manifestaciji su se pridružili i naši vrhunski sportaši- olimpijci: Dubravko Šimenc, Damir Škaro, Zoran primorac, Franjo Arapović, Jelena Ivezić, Ivano Balić, Nikša Prkačun, venio Losert i Danira Nakić Bilić.

Okupljene je naravno, pozdravio i predsjednik HŠSS-a gospodin Nikola Perković. predsjednik HŠSS-a istaknuo je važnost bavljenja sportom i tjelesnom aktivnošću, osobito danas kada brojke o broju pretilih osoba zabrinjavaju. Gospodin Perković zaželio je svim učenicima obilje dobre zabave, sportsku sreću i uspjeh u školi. Gospodin Saša Ceraj  naglasio je usku i dobro povezanost Hrvatskog olimpijskog obora i Hrvatskog školskog sportskog saveza koja se najbolje oslikava na ostvarenju vrijednih projekata kao što su Dan univerzalne športske škole i Olympic day. Gospodin Darko Vučić je istaknuo je važnost programa Univerzalne športske škole vjerujući da će svaka nova godina značiti još više djece koja će biti uključena u ovaj program.

Program univerzalne športske škole namijenjen je učenicima 1. do 4. razreda osnovnih škola gdje učenici vježbaju 2 puta tjedno uz stručan nadzor profesora tjelesne i zdravstvene kulture. (više o Univerzalnoj športskoj školi…) Cilj ovakvog okupljanja mladosti i sporta bila je promocija ovog velikog programa koji HŠSS uspješno provodi već 9. godinu za redom. Pokrovitelj ove manifestacije bilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Na ovogodišnjoj smotri mladosti i sporta učenici su svoja znanja pokazivali na 21 radnih stanica (atletika, košarka, nogomet, rukomet, brojne zabavne igre, štafete…). Na jednom od radnih mjesta učenici su u hladovini tribine stadiona na Mladosti imali priliku slikati se i družiti s našim proslavljenim sportašima. Nakon sat i pol vremena dobre zabave i sjajnog druženja svi sudionici manifestacije su se okupili na sredini atletskog terena, a naše sportske veličine svakom su učeniku oko vrata stavili medalju. Naime, svaki učenik koji je nastupio na ovoj manifestaciji je pobjednik, jer cilj nije bio postizanje sportskog rezultata, već zabava i sportsko druženje.

Nakon druženje i sportske zabave, učenici su dobili flašicu vode i sendvič te veselo otišli kućama. Ovu su manifestaciju pomogli Mlinar te studenti Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

2008.  |  2009.  |  2010.  |  2011.  |  2012.  |  2013.  |  2014.  |  2015.  |  2016.  |   2017. 

2017.

Zagreb, 28. rujna 2017. – Brojni hrvatski školarci danas su odlučili stati na kraj alarmantnim podacima i statistikama o zdravlju naše nacije. Svoju ljubav prema sportu i vježbanju pokazali su kroz brojne aktivnosti i vještine na prvom Danu školskog sporta u Areni Zagreb gdje se okupilo više od tri tisuće učenika osnovnih i srednjih škola iz 21 županije. Košarka, rukomet, tenis, nogomet, ples, gimnastika, hokej te razne borilačke vještine samo su mali dio sportskih aktivnosti koje su dio programa Hrvatskog školskog sportskog saveza, pokretača i organizatora ovog hvalevrijednog projekta.  

Pokrenuli smo ovaj projekt kako bismo cijeloj Hrvatskoj poslali najvažniju poruku – zdrav način života važan je za zdravlje naše djece i učenika, a u konačnici čini i cijelu našu naciju zdravom. Ovo je prvi put da smo organizirali Dan školskog sporta, a prije svega, moramo se zahvaliti našoj Janici Kostelić, koja je prepoznala vrijednost i snagu ovog projekta. Pokrenuvši Vježbaonicu i Univerzalnu sportsku školu ove smo jeseni uključili 24 tisuće učenika koji će redovito, tijekom cijele školske godine, vježbati i baviti se sportom. Važno je naglasiti da su ovi programi potpuno besplatni, a sve se odvija pod stručnim nadzorom kineziologa. Cilj ovih programa nije da od naših učenika stvaramo vrhunske sportaše i olimpijce, već stvaranje zdravih navika kako bi svi skupa, u budućnosti, postali zdrava i sretna nacija“, – izjavio je Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza.  

Ovaj hvalevrijedan projekt nastao je u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza te u suorganizaciji Središnjeg državnog ureda za šport, a održava se u sklopu Europskog tjedna sporta te Europskog školskog sportskog dana pod sloganom #volimskolskisport. Riječ je o sportskom događaju kojim se žele promovirati aktivnosti Hrvatskog školskog sportskog saveza i to posebno osmišljenim programima koji potiču bavljenje tjelesnom aktivnošću kao alata za zdraviji razvoj djece i mladih. Program Univerzalna sportska škola, održava se već 11 sezonu i okuplja oko 16.500 učenika u 550 razrednih odjeljenja, a program Vježbaonica se već drugu godinu provodi u 250  razrednih odjeljenja s oko 7.500 učenika. Više od 3000 učenika osnovnih i srednjih škola pozdravila je i Janica Kostelić, koja je obišla više od 35 raznih sportskih stanica na kojima su prezentirani brojni sportovi i vještine.  “Prekrasno je vidjeti svu ovu djecu kako se bave raznim sportovima, kako su aktivni i uživaju. Ovakvi prizori uvijek me vrate u djetinjstvo. Mislim da je izuzetno važno već od najranije dobi osvijestiti djecu koliko je bilo kakvo kretanje važno za njihovo zdravlje i približiti im sport kroz igru. U današnje vrijeme kad su svi zaokupljeni tehnologijom moramo im ponuditi alternativu, ukazati im na sve dobrobiti sporta i zato su ovi projekti izuzetno važni“, – izjavila je Janica Kostelić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport.

Na parketu Arene Zagreb vježbali su učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole koji su prezentirali sve ono što rade u okviru Univerzalne sportske škole, dok su učenici od četvrtog do osmog razreda te učenici srednjih škola, prezentirali programe Vježbaonice. Posebnost programa Vježbaonica jest u tome da se nastavnici tjelesnog odgoja samostalno biraju aktivnosti kojima će se učenici baviti, ovisno o njihovim preferencijama i interesima. Programi Univerzalne sportske škole i Vježbaonice potiču najmlađe na sudjelovanje u tjelesnom vježbanju koje je besplatno.

Edukativni programi nude priliku učenicima da zavole sportski način života, zdrav način života i upoznaju nove mogućnosti učenja, zabave i sadržajnog provođenja slobodnog vremena. Učenici i njihovi voditelji dva su sata uživali u druženju, fotografiranju, plesu i dobrom raspoloženju. Tražili su se autogrami, posebno Janičini, a poseban “magnet” za mlade bila je mlada Riječanka, pjevačica i glumica u strelovitom usponu Mia Negovetić. Mia je na početku programa otpjevala hrvatsku himnu, a kasnije i dvije pjesme po njenom izboru

Zavolite školski sport!