Fair play karton

#volimskolskisport

Fair play karton

#volimoskolskisport

Fair play karton projekt je koji se provodi na županijskim i državnim prvenstvima školskih sportskih društava Republike Hrvatske u suradnji s učenicima, voditeljima, Tehničkom komisijom i sucima natjecanja u svih 16 sportova. 

Tijekom državnog prvenstva posebna se pozornost pridaje fair play potezima, pomoći te timskom radu između sportaša, a učenici, voditelji te Tehnička komisija mogu taj trenutak primjetiti i nominirati za fair play karton koji dodjeljuje Tehnička komisija u suradnji s Organizacijskim odborom natjecanja. Svaki osvajač fair play kartona ulazi u uži krug odabira za fair play nagradu.  

Provedba projekta započela je u školskoj godini 2019./2020. na završnici državnog prvenstva u košarci. Nažalost, sva natjecanja nakon toga su prekinuta zbog pandemije tako da se i provedba projekta nakratko zaustavila. Ukupno je Fair play karton dobilo 10 učenika i učenica.

Pregledajte učenike koji su osvojili Fair play karton u školskog godini 2019./2020.

Kliknite na link i pogledajte tko je i zašto dobio fair play karton

Projekt fair play kartona nije se dodjeljivao u školskoj godini 2020./2021. jer je jedino natjecanje koje se te godine održalo bilo natjecanje u sportskom plesu. Tada nije dodjeljen ni jedan fair play karton.

Fair play karton krenuo je još snažnije u školskoj godini 2021./2022. Tijekom natjecanja u školskoj godini 2021./2022. dodijeljeno je 31 Fair play karton, a od toga 19 kartona dobili su pojedinci (učenici i učenice), 2 voditelja, 9 školskih sportskih društava i 1 navijačka skupina.

Kliknite na link i pogledajte tko je i zašto dobio fair play karton

Tena Fijan i Indi Pereković iz OŠ Jurja Habdelića iz Velike Gorice

Potkraj godine projekt Fair play kartona prepoznat je i od strane Hrvatskog olimpijskog odbora koji je nagradio Gorana Jukića i Hrvatski školski sportski savez za izniman doprinos i učenje o fair playu na školskim sportskim natjecanjima. Goran Jukić je voditelj projekta Fair Play karton, Fair play dan u mojoj školi i projekt obilježavanja Međunarodnog fair playa dana, a iz njegove je kreativnosti proizašao fair play karton, izvrsno prakticiran i udomaćen na školskim sportskim natjecanjima pod okriljem HŠSS-a. Goranu Jukiću i Hrvatskom školskom sportskom savezu nagrada je uručena na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta koja je održana u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela The Westin 21. prosinca 2021. godine.

U školskoj godini 2021./2022. po prvi ptuta je dobitnik Fair play kartona izabran i za dobitnika Godišnje Fair play nagrade školskog sporta. Dobitnici Fair play kartona i Fair play nagrade za školski godinu 2021./2022. su Ivor Zekan i Ivan Grubić.

Ivor Zekan i Ivan Grubić

Fair play karton uzao je ozbiljnog maha i u školskoj godini 2022./2023. Fair play kartoni „dijele“ s početkom natjecanja na državnim prvenstvima školskih sportskih društava od kraja studenoga 2022. pa sve do kraja natjecanja početkom lipnja 2023. U 2022. godini podijeljeno je 7 kartona na državnim prvenstvima u šahu, krosu i plivanju.  Od početka 2023. godine pa do 3. lipnja 2023. podijeljeno je 22 fair play kartona ili ukupno 29 Fair play kartona.

Kliknite na link i pogledajte tko je i zašto dobio fair play karton

Josipa Štefković

Nominaciju za fair play karton i fair play nagradu sa svog natjecanja možete prijaviti na email:

Hrvatski fair play odbor (HFPO) u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim (HŠSS) savezom počeo je s pilot projekton programa „Fair play kartona“ na školskim sportskim natjecanjima u sklopu projekta “Fair play card at school’s sport competitions in Croatia” odobrenog u okviru Kontinentalnog programa Olimpijske solidarnosti MOO-a u travnju 2020. godine.

Kliknite na link i pogledajte tko je i zašto dobio fair play karton

Pratite objave o dobitnicima Fair play kartona u 2023./2024. klikom na gornji link, u pregledu vijesti ili na našoj Facebook stranici

DOKUMENTI


VIŠE O PROJEKTU FAIR PLAY KARTON


CILJ PROJEKTA

Cilj projekta je promicanje etičkih vrijednosti u sportu uvođenjem Fair play kartona za fer podvige na školskim sportskim natjecanjima u organizaciji HŠSS-a. HFPO je član Europskog fair play pokreta (EFPM) koji potiče članice na promociju uvođenja Fair play kartona. Ove godine na dan obilježavanje 1. Međunarodnog fair play dana (7. 09. 2020. godine) biti će predstavljeni projekti Fair play kartona i Tjedna fair play u mojoj školi.  Projekt uvođenja Fair play kartona na školska sportska natjecanja temelji se na dobrim primjerima prakse iz Slovačke, Slovenije, Italije i Portugala.

CILJANE SKUPINE

  • učenici osnovnih i srednjih škola;
  • roditelji učenika;
  • učitelji;
  • gledatelji (publika)

PARTNERI

Hrvatski fair play odbor u okviru Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatski školski sportski savez glavni su partneri u provedbi projekta.

U realizaciji projekta uključili su se Hrvatski olimpijski odbor, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo turizma i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje te Sportska televizija.