Fair play karton u 2023./2024.

#volimskolskisport

Fair play karton 2023/2024

#volimoskolskisport

FAIR PLAY KARTON u 2023./2024. godini

Natjecanja državnih prvenstava započela su krajem studenoga u Poreču i već na prvom natjecanju u šahu dodjeljena su čak 3 FAIR PLAY kartona.

Kliknite na linkove i pročitajte detaljnije o fair play potezima.

FAIR PLAY KARTON – mladi uzori šahovske zajednice

FAIR PLAY KARTON | „ambasadori fair playa iz svakog kutka Lijepe Naše“

 

Na državnom prvenstvu školskih sportskih društava u krosu svjedočili smo novim fair play pdvizima.
Petar Slavinić i Vito Markić iz Osnovne škole braće Radić Koprivnica novi su dobitnici fair play kartona!
Kada je David iz koprivničke ekipe pao, Vito iz njegove ekipe je primjetio i bodrio ga te pazio dok ne stigne pomoć. Ona je ubrzo i stigla jer je Petar, čim je ušao u cilj, u punom šprintu nastavio do Petra kako bi provjerio je li sve u redu.
Nakon što su vidjeli da David ne može nastaviti sam, podigli su ga i zajedno završili utrku.
“Bio sam treći tijekom cijele utrke i onda na zadnjih 400 metara pad. Jednostavno si nisam mogao zamisliti da ne završim utrku”, rekao je zahvalivši svojim prijateljima što su ga bodrili i pomogli mu proći cilj. #volimskolskisport

Na natjecanju državnog prvenstva u hrvanju dobili smo novog vlasnika  fair play kartona. Dječak Fabian Mihoci, iz Osnovne škole “Brestje” zaustavio je igru zbog boli ruke kod protivnika. Činjenica da je Fabian tako ispustio pobjedu i prolazak u daljnji krug natjecanja čini ovaj trenutak još posebnijim. Dok iz Tehničke komisije doznajemo kako je sve prošlo u najboljem redu uz par sitnih nesuglasica, oni najbolji odlučno su obećali da se iduće godine vraćaju još jači. 

Na Državnom prvenstvu u sportskom plesu dodijeljen je #fairplay karton hrabroj Rose Mariji Farkaš, učenici šestog razreda I. Osnovne škole Čakovec.
Ona je nastupila za svoju ekipu unatoč činjenici da je neposredno prije natjecanja završila na hitnom prijemu. Kako navodi, njoj ovo natjecanje znači sve i nije htjela ostaviti svoju ekipu na njihovom nastupu. Sretna je zbog dobivanja fair play kartona, a i mi smo ponosni na nju te joj ovim putem čestitamo u ime HŠSS-a i Tehničke komisije. #volimSkolskiSport
Fabijan Gabaldo, IPL novinar

 

Novi fair play karton dodijeljen je na Državnom prvenstvu u badmintonu, a dobila ga je ekipa djevojaka Opće gimnazije Osijek.
“Vidjele smo da su nam upisali krivi rezultat, to jest da smo pobijedile 3:1, ali zapravo je bilo 2:2. Zato smo otišle do zapisničkog stola i rekle kako moramo odigrati još jedan meč”, izjavila je Sara Barbarić.
Cijenimo fair play ponašanje na svakom koraku kroz državno prvenstvo, a posebno kada se ovakvi postupci dogode odmah i bez razmišljanja – hvala djevojkama što promiču #fairplay

IPL novinarka Mihaela Cimić

Matija Knezović, učenik Osnovne škole Alojzija Stepinca u Zagrebu, dobitnik je drugog fair play kartona na Državnom prvenstvu u badmintonu.
On je po dolasku u dvoranu na zagrijavanje, prije samog natjecanja, primjetio da drugi igrači nemaju reket pa im je on ustupio i dao jedan od svojih reketa jer ih je, kako kaže, “imao više sa sobom”.
Sportsku se opremu treba čuvati “kao oko u glavi”, no fair play uvijek je na prvom mjestu – karton mu je dodijelila Tehnička komisija u badmintonu.
Lijepo je vidjeti da se pomoć može pronaći bilo gdje. #fairplay

Dodijeljen je fair play karton na Državnom prvenstvu u stolnom tenisu, a dobitnik je Lovre Kaleb, učenik V. gimnazije “Vladimir Nazor” Split.
Za vrijeme napetog susreta između splitske gimnazije i Športske gimnazije Zagreb zamijećen je potez koji je rezultirao dobivanjem fair play kartona. Učenik Športske gimnazije vodio je rezultatom 12:11, a izjednačujući bod osvojio je Lovre. U tom trenutku loptica sa suprotnog terena uletjela je u teren što znači da je označen stop, a Lovre ga je iskreno priznao.
“Cijeli meč se isticao kvalitetom igrača, a u tom emotivnom i napetom trenutku teško je očekivati takav potez. Jako cijenimo tu gestu i potpuno zasluženo osvojen je fair play karton.” – izjavio je Kristijan Cinkopan, predsjednik Tehničke komisije u stolnom tenisu
tekst: Lana Bošnjak, IPL novinarka
foto: Hana Nović, IPL novinarka

Državno prvenstvo učenika s intelektualnim teškoćama održano je od 18. do 20. ožujka 2024. u Poreču. Srećom, fair play akcije bilo je toliko da u čalnovi tehničke komisije za zadovoljstvom povukli najjači adut – FAIR PLAY KARTON! 

Sportski, ali i ekološki fair play karton ide u OŠ Đurđevac nakon što je Tehnička komisija primjetila da su sve naše #Cetina bočice učenici samoinicijativno skupili s tribina i terena kako bi atletski stadion ostao čist i spreman za ostale sportaše #volimskolskisport #fairplaykarton

Fair play karton sa današnjeg plivačkog natjecanja dobila je djevojčica Loris Banić iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci.
Nakon što su sudci, navijači i IPL novinari vidjeli kako Loris navija za svoga prijatelja koji se natjecao, ali i natjecatelje drugih ekipa, odlučeno je da će fair play karton biti dodijeljen baš njoj! Čestitamo!

Na Državnom prvenstvu u atletici jedan od fair play kartona dobili su mladići David Kurtek (Elektrotehnička i prometna škola, Osijek) i Fabijan Zaharija (Salezijanska klasična gimnazija, Rijeka). Već dugogodišnji sportski rivali na klupskim natjecanjima, ali i prijatelji, osvojili su priznanje za svoj fair play potez.
Naime, prilikom skoka u vis, borba za prvo mjesto nije prestajala. Vrućina, velik trud, a i iščekivanje štafete učinili su svoje, a oba su učenika nakon dugotrajnog “dvoboja” rušila 190 cm, te se ubrzo nakon složili – dijele prvo mjesto u pojedinačnom plasmanu!
Uzor su im, kako kažu, bili Kataranin Mutaz Essa Barshim i Talijan Gianmarco Tamberi koji su isti potez učinili na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine.

 


Fair play karton na kraju štafete dobio je i učenik Jakov Matić iz XIII. gimnazije Zagreb. Jakov je, nakon ozljede na skoku u vis, za vrijeme štafetne utrke istegnuo mišić zadnje lože, no otrčao je utrku do kraja bez obzira na bol kako bi pomogao svojoj ekipi i donio im bodove za što bolji plasman.

Čestitamo mladićima i zahvaljujemo što su ovu hrvatsku priču o sportskom prijateljstvu i ustrajnosti za dobrobit tima podijelili s nama. #fairplaykarton #fairplay #volimskolskisport

Novo natjecanje, novi fair play karton. Barbara Futivić, učenica 7. razreda Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka, prva je dobitnica #fairplay kartona na ovogodišnjem Državnom natjecanju u rukometu za osnovne škole.
“Jedna djevojčica iz suprotnog tima je došla u natikačama i rekla da nema tenisice za igru, pa sam joj posudila svoje jer imamo isti broj – svatko na ovakvom natjecanju mora imati jednake šanse za uspjeh!”
Svaka pomoć je dobro došla i zato volimo kada učenici pomažu, ali i igraju fair. #fairplay #VolimSkolskiSport
IPL novinarka: Mihaela Cimić

 

Mateo Veselčić i Ivančica Valek, predsjednice Tehničke komisije iz rukometa

Nakon finala osnovnih škola za dječake dodijeljen je još jedan #fairplay karton. Zaslužio ga je Mateo Veselčić, učenik 6. razreda OŠ Nikole Tesle iz Zagreba.
“Jedan od igrača krenuo je šutirati te je lopta u tom trenutku dodirnula mene, odbila se od stative i otišla u aut. Prije sudačke odluke znao sam da me lopta dodirnula i odmah rekao jer prije svega važno je igrati pošteno.” #fairplay
Upravo ovakav čin u ključnom trenutku finalne utakmice pridonio je jačanju euforije koja se osjetila u zraku. Iskrenost i pravedna igra uvijek su važni na terenu, a na kraju, iako s priznatim autom, OŠ Nikole Tesle postaje novim državnim prvakom u rukometu s nomimacijom za #fairplay nagradu. #volimskolskisport

Marija Letić i Ivančica Valek, predsjednica tehničke komisije iz rukometa

Izvanredan primjer sportskog duha! #fairplaykarton
Marija Letić iz Klasične gimnazije Fra Marijana Lanosovića u Slavonskom Brodu zasluženo je dobila #fairplay karton na Državnom prvenstvu u rukometu. Na kraju utakmice u skupini, a nakon što je primjetila da je učenica suprotnog tima ozlijeđena. Marija je priskočila u pomoć, pružila joj podršku i ponudila da joj ode po sok sa Lidlovog fresh cornera. @lidl_hrvatska
Njezina briga i pažnja nadmašuju natjecateljski duh – istinski pokazujući veličinu sporta. Takvi trenuci podsjećaju nas na važnost fair play i solidarnosti među sportašima. #FairPlay #SportskiDuh #Solidarnost #Inspiracija #volimskolskisport #lidlupyourlife
Tekst i foto: @simona.basek @ipl_novinari

Dino Hotić i Danijela Merli Mitrović, članica tehničke komisije iz odbojke

Prvi fair play karton Državnog prvenstva u odbojci dodijeljen je u četvrtfinalu Dini Hotiću iz Osnovne škole Čavle.
U napetoj četvrtfinalnoj utakmici nakon nezgodnog poena podignuo je ruku i priznao svoju pogrešku prije sudačke odluke. Tehnička komisija primjetila je potez i dodijelila mu je #fairplay karton #volimskolskisport

 

Ante Plazina i Irena Rupić Pietri, članice tehničke komisije iz odbojke

Novi #fairplay karton dodijeljen je voditelju Luki Plazini i ekipi Medicinske škole Ante Kuzmanića iz Zadra nakon što su samoinicijativno prekinuli igru primjetivši nedosuđeni aut. “Stali smo odmah jer nije upitno treba li se igrati pošteno”, potvrdili su i zahvalili na #fairplay nominaciji. #volimskolskisport

Ekipa Medicinske škole Ante Kuzmanića – Zadar

Dodijeljen je i prvi #fairplay karton Državnog prvenstva u košarci za osnovne škole. Ekipa OŠ “Valentin Klarin”, Preko zaslužila je nagradu za ustupanje dresova rivalima iz skupine. “Drago nam je primiti ovo priznanje i sretne smo što smo mogle pomoći drugima”, kazala je kapetanica Tara Mekelenić.
Čestitamo!

Dodijeljen je i prvi #fairplay karton Državnog prvenstva u futsalu za osnovne škole.

Iz ekipe OŠ “Ivan Goran Kovačić”, Velika igrač Alen Lukić zaslužio je #fairplay karton jer je priznao sudcu da je loptu dirao rukom. Dodjelu kartona predložio je trener suparničke ekipe što je Tehnička komisija objeručke prihvatila.

“Utakmica je bila vrlo oštra s nekoliko žustrih prekršaja što je dovelo do velike nervoze na terenu. Igrač Alen Lukić je ovim prijateljskim potezom smirio situaciju i vratio pozitivu u utakmicu”, potvrđuju iz Tehničke komisije.

Finale za djevojčice bilo je poprilično napeto – pred sami kraj utakmice Osnovna škola Srdoči, Rijeka gubila je za samo jedan gol razlike. Sudac je sudio faul za ekipu u gubitku, međutim nastavnik, Slobodan Mataija, nije se složio s tom odlukom te je svojim učenicama rekao da vrate loptu djevojkama u protivničkoj ekipi.
“Sudio je faul koji je po mome mišljenju zanemariv, i bez obzira što smo gubili s malom razlikom, i što bi nam njegova odluka vjerojatno išla u korist, osjećao sam odgovornost djevojčicama dati do znanja da to nije bio pravi faul”.
Karton je dodijelio član Tehničke komisije, Neven Fabijanić.
Irma Vidović, IPL novinar

Fair play avantura se nastavlja….