Igram, pišem, lajkam

#volimskolskisport

Igram, pišem, lajkam

#volimoskolskisport

Projekt sportskog novinarstva i medijske pismenosti koji se provodi s ciljem popularizacije školskog sporta među učenicima te veće i kvalitetnije promocije školskih sportskih natjecanja na županijskoj i državnoj razini. Uključuje učenike novinare koji medijskom edukacijom i praktičnim aktivnostima na državnim prvenstvima uče o medijima, sportskom novinarstvu, fotografiranju, sportskom komentatorstvu i stvaranju sadržaja za društvene mreže. 

Cilj projekta “IGRAM, PIŠEM, LAJKAM” je uključivanje mladih talentiranih srednjoškolaca i medijskoj edukaciji koja ih priprema za uspješno stvaranje sadržaja za društvene mreže. Uz ovaj pristup medijima i društvenim mrežama ostvarujemo “peer-to-peer” odnos sportaša i učenika novinara koji se međusobno prate, podržavaju i fotografijama i videima promoviraju školski sport.

VIŠE O PROJEKTU “IGRAM, PIŠEM, LAJKAM” 


Projekt je obnovljen 2021. godine te u modificiranom obliku kreće s radom 2022. kako bi okupio i educirao novu generaciju IPL učenika novinara koji će postati dio školske sportske zajednice. Novih 20 novinara tako je imalo priliku proći medijsku edukaciju na IPL novinarskom kampu uz 15 članove druge generacije nakon čega su sudjelovali na Državnim prvenstvima – odabrani su i najbolji novinari sezone 2021./2022. te 2022./2023. 

Kako i tko sudjeluje u Projektu?

U projekt se mogu prijaviti svi zainteresirani srednjoškolci koji žele znati više o sportskom novinarstvu i izvještavanju o školskom sportu. U projektu će sudjelovati odabrani finalisti, učenici srednjih škola iz svih županija RH, koji će naučiti biti školski sportski novinari i izvještavanjem s državnih prvenstava boriti se za titulu najboljeg učenika novinara.

Ove godine, 2024. cilj nam je okupiti 15 novih učenika koji će pohađati edukaciju i izvještavati s državnih natjecanja u ovoj školskoj godini.

Stručni žiri pregledava sve prijave i odabire finaliste koji se pozivaju na medijsku edukaciju koja se ove godine održava od 11. do 14. veljače 2024. godine u Poreču.

VIŠE O IPL MEDIJSKOJ EDUKACIJI


Učenici pozvani na edukaciju sa svojim mentorima dolaze u Poreč gdje se održava trodnevna edukacija s predavanjima i radionicama te praktičnim zadacima iz područja novinarstva, medija, izvještavanja sa sportskih događanja koje im predstavljaju komunikacijski stručnjaci, fotografi i snimatelji te bivši IPL učenici novinari. 

Posljednjeg dana edukacije sa predavačima i svojim mentorima finalisti sudjeluju na Državnom prvenstvu u sportskom plesu u dvorani Intersport gdje će svo stečeno teorijsko znanje moći isprobati u praksi ispunjavanjem različitih zadataka i novinarskih obaveza.

Gdje će se objavljivati radovi IPL novinara?

Članke i radove koje finalisti pošalju objavljuju se na web stranici HŠSS-a, a na edukaciji učenici uče kako izvještavati s državnih natjecanja i objavljivati na društvenim mrežama te će sami moći stvarati sadržaje za naše profile i stranice.

Što ako želim sudjelovati?

Pozivamo sve zainteresirane učenike i mentore da pročitaju upute za sudjelovanje i istraže kako se mogu prijaviti te da svoje radove pripreme za prijavu na natječaj. Više saznajte ovdje: 

NAJBOLJI TRENUTCI S IPL EDUKACIJE 


KONTAKTI 


Za sva pitanja vezana za projekt “Igram, pišem, lajkam” možete nam se javiti na ipl@skolski-sport.hr. Koordinatorica projekta je Marija Bobinski, Voditeljica odjela za komunikaciju i odnose s javnošću (marija.bobinski@skolski-sport.hr).