Projekti

#volimskolskisport

Projekti

#volimoskolskisport

Univerzalna sportska škola

Program namijenjen učenicima od prvoga do četvrtog razreda osnovne škole. Cilj programa uključivanje je što većeg broja učenika u sportske aktivnosti i stvaranje navike svakodnevnoga tjelesnog vježbanja. Djeca pod stručnim nadzorom kineziologa, igrajući se na zanimljiv i za njihovu dob pedagoški i kineziološki primjeren način, uče osnovne oblike kretanja, kao i osnovne elemente brojnih sportova.

Vježbaonica

Program namijenjen učenicima od četvrtog do osmog razreda osnovne škole. Cilj programa uključivanje je što većeg broja učenika u organizirane sportske aktivnosti i razvoj navike svakodnevnoga tjelesnog vježbanja. Djeca uz svoje voditelje kineziologe u prostoru škole imaju priliku dva puta tjedno sudjelovati u sportskim aktivnostima i upoznavati nove sportove.

Sportski praznici

Sportski praznici besplatan su ljetni sportski program koji se provodi tijekom četiri tjedna nakon kraja školske godine na 85 lokacija u Republici Hrvatskoj. Projekt se provodi uz punu podršku Ministarstva turizma i sporta u suradnji sa županijskim školskim sportskim savezima, a glavni mu je cilj osigurati besplatno i kvalitetno bavljenje sportom pod stručnim vodstvom u prostoru škole i nakon završetka nastave.

Inkluzija u školskom sportu

Pilot-projekt pokrenut 2023. Godine namijenjen učenicima s različitim teškoćama koji uz pomoć stručnjaka (kineziologa, rehabilitatora, defektologa, asistenata u nastavi) sudjeluju u aktivnostima programa Univerzalne sportske škole s ostalim polaznicima iz te škole. Voditelji će u suradnji s voditeljima USŠ i Hrvatskim školskim sportskim savezom te Radnom skupinom provoditi sportske i rekreativne aktivnosti te osmisliti modele rada tijekom prve godine pilot-projekta.

Igram, pišem, lajkam

Projekt sportskog novinarstva i medijske pismenosti koji se provodi s ciljem popularizacije školskog sporta među učenicima te veće i kvalitetnije promocije školskih sportskih natjecanja na županijskoj i državnoj razini. Uključuje učenike novinare koji medijskom edukacijom i praktičnim aktivnostima na državnim prvenstvima uče o medijima, sportskom novinarstvu, fotografiranju, sportskom komentatorstvu i stvaranju sadržaja za društvene mreže.

Vrtim zdravi film

Projekt koji HŠSS provodi uz podršku tvrtke Nestle i suradnju s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Uključuje učenike 7. razreda, a i 5. i 6., a provode ga nastavnici i učitelji koji u sklopu svoje nastave informiraju i educiraju učenike o važnosti pravilne prehrane te redovite tjelesne aktivnosti

Školski sport i olimpijski pokret

Hrvatski školski sportski savez u suradnji s Hrvatskom olimpijskom akademijom provodi nagradni natječaj pod nazivom Školski sport i olimpijski pokret. Svake godine odabire se posebna tema povezana sa školskim sportom za literarne, likovne ili multimedijske radove koje učenici stvaraju tijekom ili izvan nastave sa svojim mentorima.

Fair play karton

Hrvatski fair play odbor u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom pokreće projekt „Fair play karton“ koji HŠŠS provodi na školskim sportskim natjecanjima od 2020. godine. Dodjelom fair play kartona tijekom ili nakon utakmice daje se pozornost sportskim činovima i fair play trenucima kako bi se učenicima i sportašima pokazao pozitivan primjer u sportu.

Medicinari u školskom sportu

Edukativni projekt koji uključe medicinske škole i omogućava učenicima praktično iskustvo medicinskih timova na sportskim natjecanjima s ciljem postizanja više razine zdravstvene prosvijećenosti putem zdravstvenog odgoja i edukativnih radionica koje doprinose daljnjem razvoju sustava školskog sporta.

Fair play nagrada školskog sporta

HŠSS se kroz natjecanja u sustavu školskog sporta želi zauzimati za razvoj pozitivnih vrijednosti u sportu, timskog rada, tolerancije, međusobnog poštovanja, primjene pravila igre, istine, solidarnosti i suradnje.

Simpozij “Školski sport”

Simpozij "Školski sport" najveći je stručni skup u Republici Hrvatskoj.