Školski sport i olimpijski pokret | otvorena izložba “Francuski likovni stilovi”

#volimskolskisport

Školski sport i olimpijski pokret | otvorena izložba “Francuski likovni stilovi”

#volimoskolskisport

U utorak 11. lipnja, u Francuskom institutu u Hrvatskoj otvorena je izložba pobjedničkih likovnih radova natječaja „Francuski likovni stilovi“ u sklopu projekta „Školski sport i olimpijski pokret“ koji Hrvatski školski sportski savez i Hrvatska olimpijska akademija provode već 13. godinu.

U nazočnosti francuskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj NJ. E. Fabiena Fieschija, direktorice Francuskog Instituta u Hrvatskoj Estelle Halimi-Dagron, glavnog tajnika Hrvatskog školskog sportskog saveza dr. sc. Ivana Dujića i ravnatelja Hrvatske olimpijske akademije dr. sc. Saše Ceraja, svečano je otvorena izložba, a dodijeljene su i nagrade i priznanja autorima i školama.

Ravnatelj Ceraj osvrnuo se na same početke projekta “Školski sport i olimpijski pokret”, na kreativnost i inovaciju koja svake godine iznova iznenadi, ali i na spremnost Hrvatske olimpijske akademije i Hrvatskog školskog sportskog saveza da nastave poticati kreativan pristup sportu i olimpizmu te se truditi da ovaj projekt svake godine bude sve bolji. Pohvalivši sve koji su vrijedno i marljivo radili na organizaciji i provedbi projekta, posebno se osvrnuo na stručni žiri koji je imao velik i važan zadatak.

Na natječaj je, naime, prestigao čak 661 likovni rad iz 82 osnovne i 29 srednjih škola s područja cijele Republike Hrvatske. Brojni su učenici stvarajući ova likovna djela bolje upoznala Francusku, povijest francuske umjetnosti, i vjerojatno se više približila sportu na posebno kreativan način.

Mladim umjetnicima i dobitnicima nagrada čestitao je i glavni tajnik HŠSS-a Ivan Dujić:

“Primarna djelatnost HŠSS-a je sport – no naša se institucija zove Hrvatski ŠKOLSKI sportski savez, i upravo u našem svakodnevnom radu glavni i najvažniji trebate biti vi – divni, sposobni i kreativni školarci koji svoje potencijale mogu razvijati upravo uz ovakve izvrsne inicijative. Uz sportske aktivnosti uvijek trebamo na umu imati i edukativni dio školskog sporta; ovaj projekt povezuje umjetnost i sport i neopisivo mi je drago što me vaš talent svake godine iznova iznenadi.”

Prema riječima veleposlanika Fieschija, ova je izložba savršen uvod u XXXIII. Ljetne olimpijske i paraolimpijske igre koje u srpnju započinju u Parizu, te su radovi svakako posvećeni svim sportašicama i sportašima koji kreću u lov na olimpijsku medalju. A prije nego se dodijele olimpijske medalje, dodijeljena su priznanja našim umjetnicima. Najboljima su proglašeni:

  • 1. mjesto – osnovne škole – Carla Livajić iz Osnovne škole Visoka iz Splita, mentor Niki Drpić
  • 2. mjesto – osnovne škole – Dunja Horvat iz Osnovne škole Mate Lovraka iz Zagreba, mentor Marc Antonio Cinotti
  • 3. mjesto – osnovne škole – Lovro Hlača iz Osnovne škole Gornja Vežica iz Rijeke, mentor Tea Paškov
  • 1. mjesto – srednje škole – Martina Pastva iz Šumarske i drvodjeljske škole iz Karlovca, mentor Krunoslav Matijašić
  • 2. mjesto – srednje škole – Lina Glušica iz Prirodoslovne i grafičke škoile iz Rijeke, mentor Mladenka Staničić Sarađen
  • 3. mjesto – srednje škole – Iva Krišto iz X. Gimnazije Ivan Supek iz Zagreba

Rezultate i pobjedničke radove možete pogledati i ovdje.

Hrvatski školski sportski savez, Hrvatska olimpijska akademija i Veleposlanstvo Francuske Republike u Republici Hrvatskoj pozivaju vas da u sljedeća dva tjedna svakako posjetite medijateku Francuskog Instituta u popodnevnim satima u centru Zagreba i pogledate najbolje radove mladih umjetnika osnovnih i srednjih škola.