FAIR PLAY KARTON | „ambasadori fair playa iz svakog kutka Lijepe Naše“

#volimskolskisport

FAIR PLAY KARTON | „ambasadori fair playa iz svakog kutka Lijepe Naše“

#volimoskolskisport

Fair play kartonom istaknuti su posebni sportski i fair play trenutci i na Državnom prvenstvu u šahu za srednje škole. Četiri šahovske priče mladih #fairplay sportaša koje nam donosi Tehnička komisija pročitajte u nastavku.


Fair play karton projekt je Hrvatskog školskog sportskog saveza koji za cilj ima promociju fair play vrijednosti i razvijanja pozitivnog sportskog duha u školskom sportu – kartoni se dodijeljuju na državnim prvenstvima istaknutim sportašima za iznimne #fairplay činove. Uz tri fair play kartona koje su osvojili osnovnoškolci, na Državnom prvenstvu u šahu za srednje škole nagrađeno je još četvero učenika, a više detalja svim sudionicima otkrili su članovi Tehničke komisije Eduard Piacun i Vlado Karagić.

EVA MIHALJEVIĆ – seniorska reprezentativka uz svoju školu

Učenica Gimnazije Fran Galović Koprivnica nagrađena je fair play kartonom nakon dugog i napornog šahovskog tjedna – naime, kao seniorska reprezentativka dan prije Državnog prvenstva sudjelovala je na Europskom prvenstvu u Budvi i uložila trud i vrijeme da u vrlo kratkom roku dođe u Poreč kako bi nastupila i za svoje školsko sportsko društvo.  

„Velika nam je čast što je državna reprezentativka, iako sigurno zaista umorna, došla i na ovo prvenstvo kako bi pomogla svojoj ekipi i svojoj školi da osvoji medalju. Zlato zasluženo odlazi u Koprivnicu, ali uz fair play karton!“, objašnjava Piacun.

LUCIJA BABIĆ – simpatičnom opomenom do fair play kartona

„Zaista simpatičan fair play karton, zamislite, ona je u partiji odigrala nepravilan potez i sama sebe prijavila sudcu!“, rekao je Piacun uz smješak i izazvao pljesak. Učenica Ekonomske škole Šibenik zaradila je opomenu u trenutku kada se mogla „izvući“, a Tehnička je komisija ostala iznenađena ovom izuzetnom sportskom i fair play gestom koju je nagradila kartonom.

MARIJAN ŠALTIĆ – dostojanstveno i u porazu

I u Biskupijsku klasičnu gimnaziju Ruđera Boškovića s pravom javnosti iz Dubrovnika odlazi fair play karton – ekipa šahista iza kojih stoji mnogo uspjeha u različitim školskim natjecanjima nije ostvarivala mnogo pobjeda na ovom prvenstvu, ali uz Marijanov duh i poticaj mogu biti ponosni na svoje sudjelovanje.

„Puno je vas zaslužilo danas svojim ponašanjem svaku pohvalu, no način na koji je ovaj mladić širio poruku dostojanstva u porazu zaslužila je nominaciju. Uz ekipu skromne šahovske snage Marijan je ponosno stajao i poticao svoje suigrače na hrabrost i dostojanstvo i poslao poruku: postoji i druga strana šaha. Svijet voli pobjednike, ali voli i dostojanstvo u porazu“, zaključio je Karagić.

ERIK HAJPEK – nekad najmlađi, danas vođa i ambasador fair playa

Kapetan ekipe iz Gimnazije Požega već je poznat šahovskoj zajednici kao nekad najmlađi registrirani igrač koji je sa samo pet godina predstavljao Hrvatsku.

„Potez dostojan kapetana – kada je Erikov protivnik u velikoj vremenskoj oskudici otrčao u toalet, Erik se vrlo lako mogao okoristiti situacijom i dobiti partiju pustivši da mu istekne vrijeme, no nije stisnuo sat“, objašnjava Karagić. Erik je koristio svoje vrijeme i razmišljao o sljedećem potezu do povratka protivnika, što je iznenadilo i njega i Tehničku komisiju.

„Sjećam se jednog malog simpatičnog dječaka koji je danas u mojim očima neizmjerno velik te je divno vidjeti ovakve talente i izvrsne ljude koji nam dolaze iz svakog zakutka naše domovine – vi ste pravi ambasadori svojih krajeva“, zaključuje Karagić uz poziv da svi učenici u svoje krajeve nose lijepe uspomene i sjećanja ne samo na medalje i uspjehe, već i na važne fair play sportske trenutke.