FAIR PLAY KARTON | mladi uzori šahovske zajednice

#volimskolskisport

FAIR PLAY KARTON | mladi uzori šahovske zajednice

#volimoskolskisport

Poseban sportski duh i fair play ponašanje na Državnom prvenstvu u šahu za osnovne škole nagradila je i Tehnička komisija iz šaha na dodjeli medalja 22. studenog 2023. godine u hotelu Plavi. Šahovske priče mladih #fairplay sportaša pročitajte u nastavku.


Fair play karton projekt je Hrvatskog školskog sportskog saveza koji za cilj ima promociju fair play vrijednosti i razvijanja pozitivnog sportskog duha u školskom sportu – kartoni se dodijeljuju na državnim prvenstvima istaknutim sportašima za iznimne #fairplay činove. Na Državnom prvenstvu u šahu za osnovne škole nagrađeno je troje učenika, a više detalja svim sudionicima otkrio je predsjednik Tehničke komisije Eduard Piacun.

TIFFANY ŠIMUNOVIĆ – kapetanica koja posvećuje svoje vrijeme i pažnju detaljima

Učenica Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića Senj, kao kapetanica ekipe, osvojila je fair play karton za iznimno sportsko ponašanje upravo prije i nakon održanih susreta. Naime, svoju je ekipu, koja je prvi puta sudjelovala na Državnom prvenstvu u šahu, vodila primjerom i svaku figuru i ploču ostavila u savršenom redu.

„Ne samo svoje figure, već i svojih suigračica te i protivničkih ekipa“, objašnjava gospodin Piacun i nastavlja: „koju poruku želimo poslati – mi u šahu imamo princip uredno ostavljenog prostora za igru, što nažalost nije uvijek tako radi žurbe i natjecateljskog duha“.

Pažnju koju je posvetila igri, ali i onome što se događa nakon igre, Tehnička komisija izrazito cijeni te dodijeljuje Tiffany fair play karton uz molbu da ovakvo ponašanje svi sudionici prenesu u svoju igru, u škole, klubove i ostala natjecanja.

MIRKO KADIĆ – i u porazu, ljubav prema svom sportu

Mirko je učenik Osnovne škole Špansko koji je na svojoj koži doživio jedno od nesretnih pravila FIDE šahovskih natjecanja – pravila tišine i neometanja igrača. Nakon što mu je neočekivano zazvonio sat tijekom jednog susreta, sudci su morali upisati gubitak partije, što je Mirko teško, ali dostojanstveno prihvatio.

Gospodin Piacun potvrđuje: „Bio je jako tužan, ali pronašao je snage i hrabrosti da se oporavi i da se vrati u igru, nepokoleban situacijom. Tako je nastavio pomagati svojoj ekipi da ostvari čim bolji plasman.“

Pravila mnogih sportova mogu stvoriti neočekivan ishod te je ljutnja prema sudcima i pravilima igre očekivana – Tehnička komisija pohvaljuje fair play kartonom smirenost i prihvaćanje sudačke odluke.

„Nađite snage, volje i energije te sportskog duha da svaku odluku prihvatite i osjećaj nepravde ne stavite ispred cilja tima. Volite i dalje svoj sport!“, zaključuje Piacun i zahvaljuje Mirku na ovoj pouci.

IVANO MOČIĆ – dobri duh i inspiracija ovog prvenstva

Ivano Močić učenik je Osnovne škole Brodarica s posebnom šahovskom pričom; ljubav prema šahu razvio je kao mali dječak koji je gotovo četiri godine provodio u različitim bolnicama, a danas tu ljubav širi na svim natjecanjima na kojima sudjeluje.

„Ivano je zaista jedan od talenata hrvatske šahovske zajednice u kojeg polažemo mnogo nade i vjerujemo da će ostvariti vrhunske rezultate u budućnosti“, potvrđuje Piacun i nadodaje: „Kao kapetan svoje ekipe, on je vođa, pozitivac, uvijek nasmijan i raspoložen i širi to veselje cijelom svom timu, ali i ostalim sudionicima“.

Fair play karton osvojio je ne jer je vrhunski igrač koji svakodnevno radi na svojim šahovskim vještinama, nego jer svoju ljubav i pozitivu prenosi svima s kojima se susretne i potiče ih da svoje talente razvijaju u radosti i zajedništvu. Na divne riječi predsjednika Tehničke komisije nadovezao se i Vlado Karagić:

„Tijekom gotovo četiri proljeća provedena u bolnicama, Ivanu je šah bio prozor prema svijetu te velika ljubav, uz onu roditeljsku i prijateljsku koje su ga držale. Danas ga šah dovodi tako visoko da može biti primjer svim dječacima koji idu stjenovitom stranom djetinstva, ali rastu kao princip dobrote. Ponosan sam što sam ga sreo i stisnuo mu ruku.“

Ivano je ispraćen uz gromoglasni pljesak, a i pokoju suzu koja potvrđuje da je šah zaista inspirativan sport i velika ljubav mnogih mladih ljudi. I da, kako gospodin Karagić kaže, „mi veliki možemo učiti od malih“ potvrđuju svi dobitnici fair play kartona na našim državnim prvenstvima, kojih očekujemo još mnogo u natjecanjima koja slijede.

Tekst i foto: Marija Bobinski