KOŠARKA | Sisčanke i Zagrepčani novi državni prvaci na putu prema europskom prvenstvu

#volimskolskisport

KOŠARKA | Sisčanke i Zagrepčani novi državni prvaci na putu prema europskom prvenstvu

#volimoskolskisport

Državno prvenstvo školskih sportskih društava u košarci 2024. godine otvorile su osnovne škole od 6. do 8. svibnja. Od 48 ekipa, trofeje su na kraju podigle Osnovna škola “Braća Ribar”, Sisak i Osnovna škola Ivana Meštrovića, Zagreb – izvještaj donosi IPL učenik novinar Mislav Dujak.

Grupna je faza natjecanja odmah počela s puno napetosti, a nije nedostajalo ni individualne briljatnosti. Tako su gledatelji na tribinama u dvorani Veli Jože, jednoj od tri dvorane uz Finidu i Intersport gdje se održavalo prvenstvo, mogli svjedočiti čak 54 postignutih koševa Igora Stankovića iz Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić”, Slavonski Brod koji je svoju momčad fantastičnim nastupom odveo do prolaza dalje protiv ogulinskog Kleka.

U doigravanje su potom najbolje ušli zagrebački Zdenac života i njihovi gradski rivali iz Kajzerice. Prvi su finale izborili nakon tijesne pobjede 28:21 u četvrtfinalu protiv VI. osnovne škole, Varaždin i zatim slavlja u poluzavršnici protiv samoborskog Bogumilca. Kajzerica je s druge strane dominantno osigurala nastavak natjecanja u obje eliminacijske utakmice s dvostrukom razlikom (53:26) protiv Mislava, Podstrana i još jednom sigurnom pobjedom (57:34) protiv Gorana iz Slavonskog Broda.

Finalna je utakmica počela u brzom i agresivnom tonu obrane momčadi OŠ Ivana Meštrovića koja je svoju prednost cijelu utakmicu gradila baš preko poena iz tranzicije. Ipak, Kajzerica je uspijevala doći do koševa koji su je održali u igri sve četiri četvrtine. Na pogon vrhunske realizacije na kraju susreta i sjajnog obrambenog nastupa Tome Dacera, koji je i zavrijedio titulu najboljeg igrača finala, školsko sportsko društvo Zdenac života postao je novi državni prvak i ostvario plasman na Europsko prvenstvo.

“Lijep je osjećaj osvojiti nagradu, ali nisam najzadovoljniji vlastitim nastupom. No moja je ekipa odigrala jako dobro natjecanje, došli smo po ovo finale i ostvarili svoj cilj”, objasnio je Dacer.

Ukupni poredak najboljih muških ekipa:

  1. Osnovna škola Ivana Meštrovića, Zagreb
  2. Osnovna škola Kajzerica, Zagreb
  3. Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić”, Slavonski Brod

Kategorija je djevojčica polučila jednako uzbudljive dvoboje, ako ne i žustrije. Tijekom cijelog tijeka prvenstva u prvom je planu bila ekipa Ribari, Sisak koja je svaku utakmicu do finala zaključila s minimalno deset poena razlike.

U drugome su se dijelu ždrijeba najbolje snašle djevojčice iz Osijeka i Šibenika. Za osječku se Jagodu pogotovo istaknula igračica Pia Petra Pivić koja je iznijela svoju ekipu u ključnim trenucima napetih utakmica grupne faze i četvrtfinala. Polufinale se igralo koš za koš od samoga početka da bi konačni rezultat bio 36:34 u korist Školskog sportskog društva Tin, Šibenik.

Potvrdu svog niza tražila je, a u konačnici i dobila OŠ Braća Ribar, Sisak. Organiziranom i smirenom igrom u finalu djevojčice su stavile točku na i prvenstvu i suvereno odnijele titulu. Rezultat je poslije 24 minute igre bio 46:36, a za najbolju je igračicu finala proglašena Vita Gec.

Sastav postolja je sljedeći:

  1. Osnovna škola “Braća Ribar”, Sisak
  2. Osnovna škola Tina Ujevića, Šibenik
  3. Osnovna škola Mate Lovraka, Zagreb

Uz kvalitetne nastupe svih sudionika, na prvenstvu je i do posebnog izražaja došla njihova velika predanost i srčanost na terenu. To ih, naravno, nije omelo u fair play igri te je upravo OŠ “Valentin Klarin”, Preko zaslužila priznanje fair play kartona Hrvatskog školskog sportskog saveza i ulazak u ovogodišnji izbor najdirljivijeg dodijeljenog kartona.

Konačni poredak i rezultati svih faza natjecanja dostupni su na stranici Hrvatskog školskog sportskog saveza OVDJE, galerija fotografija na Instagram i Facebook stranicama saveza te snimke prijenosa uživo iz glavne dvorane Intersport na Youtube kanalu HŠSS-a.

Dok se iščekuje početak srednjoškolskog dijela natjecanja, osnovnoškolci i osnovnoškolke na najbolji su mogući način otvorili Državno prvenstvo u košarci u školskoj godini 2023./2024., a djeci je širom zemlje omogućen nastup na najvišoj školskoj smotri, koji osim sportskih odličja, pruža priliku za stvaranjem novih prijateljstava i promoviranjem zajedništva, zdravlja i aktivnog bavljenja sportom među djecom.

Tekst: Mislav Dujak, IPL novinar

Foto: Teo Bežan, IPL novinar