FAIR PLAY AWARD | HŠSS i projekt „Igram, pišem, lajkam“ nagrađeni #fairplay nagradom EU fair play pokreta!

#volimskolskisport

FAIR PLAY AWARD | HŠSS i projekt „Igram, pišem, lajkam“ nagrađeni #fairplay nagradom EU fair play pokreta!

#volimoskolskisport

Europski fair play pokret objavio je FAIR PLAY AWARDS za institucije i projekte te istaknute pojedince, a u kategoriji THE EUROPEAN FAIR PLAY PLAQUE OF MERIT AND DIPLOMA ove je godine odabran Hrvatski školski sportski savez i projekt „Igram, pišem, lajkam“!


Europski fair play pokret svake godine održava dodjelu nagrada za institucije, sportske organizacije, skupine i pojedince koji svojim radom i djelatnošću potiču fair play i promiču vrijednosti poštene igre, etičnosti i duha olimpizma.

Pod pokroviteljstvom Europskog olimpijskog odbora, Europski fair play pokret ove je godine nagradio Hrvatski školski sportski savez i „Igram, pišem, lajkam“ za „izniman doprinos fair playu u Republici Hrvatskoj te promociji etičkih vrijednosti i fair play ideala u sportu i svakodnevnom životu“.

 „Igram, pišem, lajkam“ i Fair play karton – sila fair playa u školskom sportu

Hrvatski školski sportski savez ovu nagradu prima radi zamijećenih aktivnosti u okviru projekata „Igram, pišem, lajkam“ i Fair play karton; rad učenika novinara projekta na Državnim prvenstvima i svakodnevno izvještavanje na medijskim kanalima i društvenim mrežama o fair play činovima sa školskih sportskih natjecanja u fokus stavlja #fairplay postupke s terena, poštenu igru te pojedince i ekipe koji su se iskazali nekim fair play činom i tako zaslužili Fair play karton.

U posljednje tri školske godine, IPL učenici novinari izvijestili su o više od 50 fair play kartona i s pratiteljima Hrvatskog školskog sportskog saveza podijelili inspirativne priče mladih hrvatskih sportaša koji su sudjelovali na državnim prvenstvima.

„Fokusirajući se na pozitivne uzore i fair play trenutke, učenici novinare slave sportska postignuća i naglašavaju važnost moralno ispravnog i etičkog ponašanja u sportu. Njihov rad snažan je podsjetnik da se sportski duh proteže izvan igrališta i u svakodnevni život, utječući na mlade sportaše da daju prednost fair playu u svim svojim nastojanjima, a ne samo tijekom školskih sportskih prvenstava“, potvrđuju iz Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Učenici novinari svojim su proaktivnim radom i djelovanjem na sportskim terenima odigrali ključnu ulogu u podizanju svijesti o značaju fair playa – uz pomoć Tehničkih komisija za svaki školski sport pronalaze inspirativne priče i fair play trenutke tijekom državnih prvenstava te ih dokumentiraju kroz projekt “Fair play karton” koji se provodi u suradnji s Hrvatskim odborom za fair play – HŠSS svake godine objavi više od 25 fair play karata s mini intervjuima o fair play momentu koji se dogodio.

Više o projektu Fair play karton i izvještajima IPL učenika novinara saznajte ovdje.

Europske nagrade za fair play

Europski fair play pokret je 1996. godine osnovao Europske nagrade za fair play koje imaju za cilj promicanje načela poštene igre u Europi: „Fair play nagrade prenose važnu poruku za promicanje fair playa na terenu i u društvu promičući jače građanstvo u budućnosti za sve nas. Svrha ove je odati priznanje ljudima i organizacijama koji su na važnom raskrižju, bilo u sportskom ili privatnom životu odabrali pravi put.“

EFPM svake godine odabire dobitnike nagrada među svojim članovima, europskim i nacionalnim olimpijskim odborima, sportskim organizacijama i obrazovnim ustanovama u sljedećim kategorijama:

  1. THE EUROPEAN FAIR PLAY PLAQUE OF MERIT AND DIPLOMA, pod pokroviteljstvom Europskog olimpijskog odbora za organizacije i pojedince
  2. THE EUROPEAN FAIR PLAY DIPLOMA, pod pokroviteljstvom Europskog olimpijskog odbora za organizacije i pojedince
  3. THE EFPM “SPIRIT OF FAIR PLAY” AWARD to organisations/ teams or individuals
  4. THE EFPM “FAIR PLAY FLAME” AWARD to an athlete or a team under 18 THE EFPM
  5. “FAIR PLAY VOX” AWARD, made under the auspices of AIPS Europe for institutions and companies involved with the printed, broadcast or electronic media

Hrvatska ima i “Fair play flame”!

Uz nagradu pod pokroviteljstvom Europskog olimpijskog odbora, u Hrvatsku stižu još dvije diplome!

EFPM dodjeljuje”Diploma of Recognition” učenicima Davidu Kurteku i Fabijanu Zahariji za osvojeni Fair play karton na Državnom prvenstvu u atletici za učenike srednjih škola te “Fair Play Flame Diploma 2024” šahistu Ivanu Močiću, također dobitniku fair play kartona za iznimno sportski ponašanje i promicanje fair play vrijednosti.

Više o njihovim fair play kartonima pročitajte ovdje i ovdje.

Ceremonija Europskih Fair Play nagrada održat će se u Mardinu u Turskoj 22. listopada 2024. godine gdje će Hrvatskom školskom sportskom savezu biti uručeni plaketa i diploma, dok će se diplome učenicima dodijeliti na Svečanosti školskog sporta u prosincu 2024. godine.