“Igram, pišem, lajkam”: edukativnim medijskim projektom spajamo sport i medije

#volimskolskisport

“Igram, pišem, lajkam”: edukativnim medijskim projektom spajamo sport i medije

#volimoskolskisport

Hrvatski školski sporski savez najavljuje  IPL medijsku edukaciju u sklopu projekta „Igram, pišem, lajkam“ koja se održava po treći put u Poreču s novom generacijom učenika novinara školskog sporta.


Nagrađeni edukativni projekt Hrvatskog školskog sportskog saveza “Igram, pišem, lajkam” vraća se u Poreč sa 16 novih medijskih talenata koji će tijekom četiri edukativna dana s vrhunskim komunikacijskim stručnjacima učiti o medijima, sportskom novinarstvu, odnosima s javnošću, fotografiji i društvenim mrežama te se pripremiti za rad u medijskim timovima na državnim prvenstvima u školskom sportu.

Projekt je to koji od 2013. godine okuplja srednjoškolce koji su zainteresirani za rad u medijima, novinarstvu i odnosima s javnošću i daje im priliku da svoje vještine razvijaju prateći županijska i državna sportska prvenstva u školskom sportu. Na IPL medijskoj edukaciji upoznaju se s osnovama novinarstva i medija uz vrhunske predavače iz različitih komunikacijskih područja. Ove godine ponovno će predavati:

Jelena Kolar (Ministarstvo turizma i sporta), Ivan Fedor (Djeca medija i Radio HR2), Ivan Dorian Molnar (HRT), Fran Peterlin (Upgrade Sports Agency), Dario Marčac (The Crew), Sara Horvatić (Moglo), Marin Pavelić (Netokracija i Mendax Films), Marija Bobinski (Hrvatski školski sportski savez).

„Ovaj je projekt velika prilika za mlade koji žele razvijati svoju medijsku pismenost, ali i istražiti potencijalnu karijeru u novinarstvu, odnosima s javnošću i društvenim mrežama. U posljednje dvije godine u školski sport došlo nam je 35 budućih medijskih stručnjaka, od kojih neki već sada studiraju novinarstvo i komunikologiju te se aktivno bave kreiranjem medijskih sadržaja“, potvrđuje koordinatorica projekta Marija Bobinski.

Projekt je 2023. godine osvojio i Project Management Award za „Najbolji projekt s mladim voditeljem“, a nastavlja uključivati nove učenike u djelovanje školskog sporta i ovom edukacijom.

U sklopu ove edukacije učenici novinari već će 14. veljače sudjelovati na Državnom prvenstvu u sportskom plesu za osnovne i srednje škole te s natjecanja izvještavati, intervjuirati te objavljivati stvorene fotografije i videe. Nakon edukacije sudjeluju u medijskim timovima na svim državnim prvenstvima, a imaju mogućnost i praćenja hrvatskih delegacija na svjetska natjecanja u školskom sportu. Samo prošle godine učenike novinare projekt je odveo u Izrael, Srbiju, Brazil i Maroko, a sljedeće godine očekuju ih nove svjetske lokacije. Svoje dojmove dijele na društvenim mrežama Hrvatskog školskog sportskog saveza, a osim Facebooka i Instagrama, otvorili su i TikTok kanal na kojem objavljuju najbolje trenutke iz školskog sporta (pogledajte ovdje).

„Učenici novinari na naša natjecanja donose jednu posebnu energiju, kako uživo, tako i online. Oni su pravi ambasadori školskog sporta i najbolji promotori tisuća školskih sportaša i svih natjecanja i aktivnosti koje im donosimo“, potvrđuje Ivan Dujić, glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza.

IPL medijska edukacija provodi se od 11. do 14. veljače 2024. u hotelu Albatros u Poreču pod punim pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta te partnere iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu. Ove će se godine u sklopu medijske edukacije predstaviti i 11. Godišnje nagrade za novinarske radove koje promiču vrijednosti obrazovanja u suradnji s Udrugom Pragma.

Kako im je bilo prošle godine, pogledajte u videu, a više o “Igram, pišem, lajkam” pročitajte ovdje.