Državno prvenstvo u šahu | srednje škole pokazale timski duh i fair play

#volimskolskisport

Državno prvenstvo u šahu | srednje škole pokazale timski duh i fair play

#volimoskolskisport

Izvještaj s Državnog prvenstva u šahu za srednje škole donose vam IPL novinari HŠSS-a.

Državno prventsvo u šahu za srednje škole doseglo je svoj vrhunac – prvenstvo održano u Poreču od 22. do 24. studenog 2023. okupilo je najbolje mlade šahiste i šahistice iz cijele države.

U žestokim borbama koje su se vodile u dvorani hotela Plavi, šahisti su pokazali iznimnu koncentraciju, želju za pobjedom, ali najvažnije, i poštenu igru. To nam dokazuje činjenica da su fair play karton zaslužila čak četiri učenika.

NOVI FAIR PLAY KARTONI

Prvi fair play karton osvojila je učenica Eva Mihaljević iz Koprivnice, seniorska šahovska reprezentativka, Lucija Babić iz Ekonomske škole Šibenik, Marijan Šaltić iz Dubrovnika, dok je četvrti osvojio učenik Gimnazije iz Požege Erik Haiper. Više o fair play kartonima pročitajte u izvještaju OVDJE.

Uz njih na ovom natjecanju sudjelovali su i medicinari iz Srednje medicinske škole Slavonski Brod u sklopu projekta „Medicinari u školskom sportu“. Oni su svoje znanje mogli prikazati mjerenjem tlaka i razine šećera u krvi te dijeljenjem korisnih medicinskih informacija. 

PODRŠKA MINISTARSTVA TURIZMA I SPORTA

Na proglašenju novih državnih prvaka i dodjeli medalja najboljim ekipama pridružio nam se Ravnatelj Uprave za sport, dr. sc. Krešimir Šamija u ime ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac. Nakon druženja s Medicinarima u školskom sportu na štandu i dodjele fair play kartona, potvrdio je:

„Prije svega želim čestitati svima koji su došli na završnicu Državnog prvenstva u šahu. Želim zahvaliti i Hrvatskom školskom sportskom savezu koji radi sve kvalitetnije projekte, od organizacije državnih natjecanja do svih drugih aktivnosti kao što su Univerzalna sportska škola, Vježbaonica, projekt “Igram, pišem, lajkam” i svi projekti koji potiču zdravlje i aktivnost djece i mladih. Nadam se da ste se lijepo proveli ovdje, te zahvaljujem u ime ministrice Brnjac svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog prvenstva te profesorima mentorima i voditeljima koji svakodnevno rade s djecom u svojim školama.”

NOVI DRŽAVNI PRVACI U ŠAHU

Sve ekipe došle su ovdje pokazati što znaju te s namjerom da odigraju što bolje. U konkurenciji djevojaka, prvo mjesto i zlato kući su odnijele učenice Gimnazije Županja, drugo mjesto i srebro nose učenice III. Gimnazije iz Zagreba, dok su djevojke III. Gimnazije Split oko svog vrata nosile brončanu medalju.

Kod mladića, prvo mjesto i titulu državnih prvaka osvojili su učenici Gimnazije Fran Galović iz Koprivnice, srebrnu medalju i drugo mjesto zaslužila je I. Tehnička škola Tesla iz Zagreba te je treće mjesto osvojila Gimnazija Lucijana Vranjanina iz Zagreba.

Tehnička komisija i Organizacijski odbor natjecanja zahvaljuju svima koji su proveli ovaj divan sportski tjedan s nama na prvom Državnom prvenstvu u novoj školskoj godini.

Tekst: IPL novinarka Dora Pavić