Skip to main content

Dodatni bodovi za upis u srednju školu

TEKST JE AŽURIRAN 28.6.2022.

Napomena!

Već godinama objavljujemo informativni tekst u kojem iznosimo niz činjenica koji su od velike važnosti roditeljima koji su u potrazi za informacijama vezanima za dobivanje dodatnih bodova za upis u srednje škole. Na sastavljanje informativnog teksta nagnali su nas brojni pozivi telefonom i e-mail poruke kojima nas roditelji mole za pomoć jer su čuli da se mogu dobiti dodatni bodovi ali ne znaju kako do njih. Ovaj tekst je za njih. Informacije su primarno za one roditelje čija su djeca sudjelovala u školskim sportskim natjecanjima te po toj osnovi očekuju dodatne bodove, no u tekstu ima sasvim dovoljno informacija da svoje odgovore pronađu i roditelji čija su djeca nastupala u raznim drugim natjecanjima znanja koja su u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO).

 

 

 

Cijenjeni roditelji, staratelji,

kao što već znate učenici  osmih razreda osnovnih škola mogu pri upisu u neki od programa srednjih škola dobiti DODATNE bodove.

Dodatni bodovi mogu se dobiti po nekoliko kriterija, no mi ćemo se usredotočiti na kriterij uspjeha u sportu.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (sada Ministarstvo znanosti i obrazovanja - MZO) donijelo je 29. travnja 2015. godine  Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole. Pravilnik koji je donesen 2015. i dalje je na snazi, ali je pretrpio izmjene i dopune koje su navedene dolje. U tom je dokumentu jasno određeno tko i pod kojim uvjetima može dobiti dodatne bodove.

Klikni na link za preuzimanje Pravilnika.

Postoji i izmjene i dopune Pravilnika od 9. svibnja 2017.

Postoje izmene i dopune pravilnika od 30.2.2022.

Kod vrednovannja posebnog elementa došlo je do suštisnih promjena pa obratite pozornost na članak 4. Izmjena i dopuna koje se odnose na promjene u članku 6. Pravilnika iz 2015.

Nastavljamo s pregledom tko i kada može dobiti dodatne bodove na temelju sportskog uspjeha.

U članku 17. Pravilnika stoji:

Vrednovanje rezultata kandidata postignutih na sportskim natjecanjima

Članak 17.

(1)  Kandidatima se vrednuju rezultati koje su postigli u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja na natjecanjima školskih sportskih društava koja su ustrojena prema Propisniku Državnoga prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske, a pod nadzorom natjecateljskog povjerenstva Hrvatskoga školskoga športskog saveza.

(2)  Pravo  na  dodatne  bodove  kandidati  ostvaruju  na  temelju  službene  evidencije  o  rezultatima održanih natjecanja školskih sportskih društava koju vodi Hrvatski školski sportski savez (HŠSS).

Nadalje stoji da će se osvojeno 1. mjesto vrednovati s 3 boda, drugo mjesto s 2 boda i treće mjesto s 1 dodatnim bodom.

Kako bi vam pomogli objasniti čemu o čemu se  u tom članku 17 radi. Praksa naime pokazuje, da roditelji ili uopće ne znaju da taj dokument postoji ili se ravnaju prema glasnima. Primjerice: „Čula sam da … ili… rekli si mi da može… „ i tome slično.

Obzirom da je riječ o upisu u srednju školu, a držimo da je to dovoljno ozbiljna stvar, te se cijeli posao mora shvatiti odgovorno i temeljito.

 

Dakle, u prvom stavku Članka 17. govori se o tome da će dodatne bodove dobiti učenici koji su u redovitom programu bilo koje osnovne škole u Republici Hrvatskoj u posljednja 4 razreda ostvarili neko od prva tri mjesta na Završnici Državnih prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske. Riječ je zadnjoj fazi natjecanja koje organizira Hrvatski školski sportski savez za učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj.

Molimo da UVAŽITE ČINJENICU da se radi o natjecanju ŠKOLSKIH SPORTSKIH DRUŠTAVA. To su natjecanja školskog sporta i NE BI IH SMJELI ZAMIJENITI S KLUPSKIM NATJECANJIMA.

Sada je vrijeme da se upoznamo o kojim je točno sportovima riječ.

U sustavu školskog sporta U ŠKOLSKOJ GODINI 2020./2021. učenici OSNOVNIH ŠKOLA (sada ćemo samo o osnovnoškolcima, jer su oni relevantni za temu upisa u srednju školu) natječu se cijele godine, počevši od rujna pa sve do Završnica u ovih 16 sportova:

FUTSAL

MINI NOGOMET

KOŠARKA

RUKOMET

ODBOJKA

ATLETIKA

PLIVANJE

STOLNI TENIS

BADMINTON

GIMNASTIKA

KROS

JUDO

HRVANJE

ŠAH

SPORTSKI PLES

GRANIČAR

Broj sportova se godina mijenjao, ali jednom osvojeni bodovi čak i u sportu koji više nije aktualan, vrijede zauvijek.

 

U svim tim sportovima učenici se natječu EKIPNO, a ne pojedinačno i to u konkurenciji DJEČAKA I DJEVOJČICA.

 

 

 

Jedino plasman naslova državnog prvaka (za koje se dobiva 3 boda) te plasmani 2. (2 boda) i 3. mjesta (1 bod) osigurati će dodatni bod/bodove učeniku ili učenici.

U članku 15. Pravilnika jasno je napisano da će se u obzir uzeti samo jedno, najbolje postignuće. Stoga, nije moguće zbrajati, primjerice, osvojeno prvo mjesto ove godine i osvojeno 3 mjesto prošle godine, što bi po toj računici dalo 4 dodatna boda.

Nažalost, takvo zbrajanje bodova nije moguće.

Štoviše, evidenciju o tome koje je mjesto i koje godine učenik s ekipom školskog sportskog društva osvojio na natjecanjima u sustavu školskog sporta, vrlo precizno vodi Hrvatski školski sportski savez.

Nakon završetka natjecanja, Hrvatski školski sportski savez podatke o uspjesima u sportu dostavlja u CARNet, koji onda te podatke ugrađuje u sustav za ON-LINE upise u srednju školu. Tom sustavu možete pristupiti ako u adresnu traku vašeg Internet preglednika upišete: https://srednje.e-upisi.hr

Učenici se u sustav prijavljuju svojim AAI@EduHr korisničkim računom (@skole.hr) i pripadajućom lozinkom.

POMOĆ potražite na OVOJ poveznici

 

Hrvatski školski sportski savez je podatke o plasmanima s održanih državnih prvenstava prošlih godina već dostavio CARnet-u.

Dana 20.svibnja 2022. godine MZO donijelo je ODLUKU O UPISU UČENIKA U I.RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2022./2023.  , a te je odluka stupila na snagu objavom u Narodnim novinama od 20.svibnja 2022. godine.

Suočeni s brojnim pozivima roditelja koji žele nešto više od ovoga što se nalazi na ovoj stranici moramo ponovno skrenuti pozornost na sljedeće činjenice:

1. Hrvatski školski sportski savez ISKLJUČIVO PROVODI NATJECANJA.

2. Hrvatski školski sportrski savez NE DODJELJUJE BODOVE ZA UPIS U SREDNJU ŠKOLU

3. Odluku o upisu kao i kriterijima za upis donosi Ministarstvo znaosti i obrazovanja

4. Molimo građane da sve upite u dodatnim bodovima traže u Ministarstvu znanosti i obrazovanja

Za upise u školsku godinu 2020./2021. biti će formirana dva upisna roka: ljetni i jesenski.

Detaljnije o rokovima pogledajte na ovom linku ( ODLUKU O UPISU UČENIKA U I.RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2022./2023.  )

MOLIM VAS DA BUDETE STRPLJIVI I NE ZOVETE ZBOG ČINJENICE DA PRIJE 25.6.2022 NE VIDITE PODATAK O DODATNIM BODOVIMA OSVARENIM NA TEMELJU USPJEHA NA SPORTSKIM NATJECANJIMA!!!

Svakako pročitajte sve informacije na portalu https://srednje.e-upisi.hr  i na našim mrežnim stranicama.

VAŽNO!!!!

Ako u INFORMACIJSKOM SUSTAVU ZA ELEKTRONKE UPISE I NAKON 25.6.2022. primijetite da vaše dijete nema dodatne bodove, a znate da ima na njih pravo, svakako se javite telefonom ili još bolje e-mailom u korisničku podršku web stranice UPISI.HR

Ako primijetite pogrešku, pošaljite upit elektronskom poštom na helpdesk@skole.hr

ili na telefon : 01 6661 500

s  napomenom da navedete sljedeće podatke:

– Ime i prezime

– Korisničku oznaku

– Kontakt telefon/mobitel

– Detaljan opis problema uz sve informacije za koje smatrate da bi mogle pridonijeti bržem rješavanju upita.

Nakon toga, trebate samo čekati da se vaš problem riješe ljudi koji su za to zaduženi.

 

 

Nakon što se vaše dijete upisalo u srednju školu trebate po naputku u školu dostaviti neku dokumentaciju.

NE MORATE DOSTAVLJATI DOKUMENT KOJI ĆE POTVRDITI DA JE VAŠE DIJETE TE I TE GODINE OSVOJILO NEKO MJESTO NA NATJECANJU ŠKOLSKOG SPORTA, TE TIME OSTVARILO NEKI BROJ DODATNIH BODOVA ZA UPIS.

Takav dokument se nekada izdavao, ali od kada smo (HŠSS, MZO i CARNet) razmijenili podatke o učenicima i sve ugradili u portal UPISI.HR ne potrebe za izdavanjem nekog vjerodostojnog dokumenta.

Ma što negdje o tome suprotno čuli ili pročitali smatrajte neutemeljenim.

I pri kraju, spomenuti ćemo neke od najčešćih zabluda koje se ponavljaju iz godine u godinu, a odnose se na dobivanje dodatnih bodova za upis u srednju školu, a na temelju uspjeha u sportu.

Problem  1.: „Moj sin je odličan sportaš i bio je prvak Hrvatske, a nema bodove?“

Objašnjenje:  Pohvalno je da je učenik sportaš, ali vjerojatno je riječ o klupskom sportu i sustavu natjecanja koje NE PROVODI HRVATSKI ŠKOLSKI SPORTSKI SAVEZ.

Problem 2.:  „Moja kćer trenira akrobatski rokenrol 5 puta tjedno i najbolja je u školi, i bila je prva na državnom natjecanju, a nema bodova“.

Objašnjenje: U potpunosti razumijemo roditelja koji shvate da sustav ne vrednuje uspjeh u sportu koji nije u sustavu školskog sporta. No, takvo je pravilo koje je ustanovilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.   Mi u HŠSS, možemo jedno strpljivo poslušati ljute roditelje, ali pravilo ne možemo promijeniti.

Problem 3.: „Moje dijete je bilo prvak grada, a nema dodatnih bodova?“

Objašnjenje: Vrednuje se isključivo plasman na Završnici Državnog prvenstva. Završnica je posljednje natjecanje u sustavu koje je opisano u Propisniku Državnog prvenstva. Sve faze natjecanja i plasmani  ostvareni na njima,  (sve počinje s međurazrednim,  gradskim, pa županijskim, pa među županijskim)  NE VREDNUJU SE ZA DODATNE BODOVE ZA UPIS U SREDNJU ŠKOLU. Vrednuje se samo plasman na Završnici Državnog prvenstva i Otvorenom prvenstvu Školskih sportskih društava.

Nadamo se da smo vam pomogli i zajedno s vama se veselimo nastavku školovanja vaše djece.

Vaš HŠSS

 

NATRAG NA DOKUMENTE