NOGOMET | hrvatska delegacija peta na Svjetskom školskom nogometnom prvenstvu u Kini

#volimskolskisport

NOGOMET | hrvatska delegacija peta na Svjetskom školskom nogometnom prvenstvu u Kini

#volimoskolskisport

Hrvatska školska nogometna reprezentacija ostvarila je izvanredan uspjeh na ISF Svjetskom školskom nogometnom prvenstvu koje se ove godine održalo u kineskom gradu Dalianu. Nakon fenomenalno odigranih utakmica u skupinama, hrvatska ekipa zaustavljena je u četvrtfinalu, no u utakmici za 5. mjesto briljira i svladava Tursku s uvjerljivih 5:0. Po dva pogotka postigli su Sven Lesjak i Nikola Ravlić, dok je peti gol pridodao Roko Domjanić.

Put do pobjede

Voditelj ekipe Dario Kos, profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Drugoj gimnaziji Varaždin, bio je izuzetno zadovoljan nastupom svoje ekipe, potvrđuju Varaždinske vijesti: „Ovo je sjajan uspjeh. Igrači su nakon poraza u četvrtfinalu protiv Kine pokazali karakter i veliko srce. Odigrali smo za peto mjesto dvije odlične utakmice protiv Kine 3 i Turske koju su činili juniori Trabzonspora, te smo zasluženo osvojili 5. mjesto na svijetu,“ istaknuo je Kos.

U četvrtfinalu su hrvatski nogometaši nesretno ispali od Kine 2. Taj je poraz ostavio gorak okus jer su naši igrači smatrali da su zaslužili medalju, ali je kineski vratar bio igrač utakmice i spriječio njihovu pobjedu. Unatoč tome, dečki su pokazali zrelost i odlučnost te su nastavili igrati s velikim žarom.

Timski duh i profesionalizam

Dres hrvatske školske nogometne reprezentacije nosili su: Benjamin Kovačić, Sven Divjak, Vito Herceg, Dani Pintarić, Sven Lesjak, Lukas Mikolaj, Teo Novak, Adam Lušić, Nikola Ravlić, Niko Kranjec, Roko Domjanić, Adriano Bujan, Denis Čavlec, Martin Korpar Japek, Anastas Arnaudovksi, Borna Sabolčec, Mate Tkalčec i Slavko Stolnik.

Stručni stožer činili su team manager Dario Kos, glavni trener Miljenko Mumlek, pomoćni treneri Igor Kranjec i Goran Labaš i fizioterapeut Luka Borak. Na putovanju su ih pratili predsjednik HŠSS-a Zlatko Kraljević, tajnik HŠSS-a Ivan Dujić i Voditelj odjela za međunarodnu suradnju i projekte Tomislav Paripović.

Potpisivanje sporazuma o suradnji

Osim sportskih uspjeha, ova godina će biti zapamćena i po važnom koraku u međunarodnoj suradnji. Kineska školska sportska federacija i Hrvatski školski sportski savez (HŠSS) potpisali su sporazum o suradnji s ciljem unaprjeđenja međunarodnog školskog sporta.

Zlatko Kraljević, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza, i dr. Liu Lixin, predsjednik Kineskog školskog sportskog saveza, svečano su potpisali Sporazum o suradnji koji će značajno doprinijeti unaprjeđenju školskog sporta u obje zemlje.

Obje strane ističu kako je cilj ovakve suradnje pružiti mladima priliku za sportski razvoj i osobni napredak kroz međunarodnu suradnju i razumijevanje, a dr. Liu Lixin potvrđuje: “Hrvatska je velika sportska nacija i kineska prijateljska zemlja – veliko je zadovoljstvo potpisati ovaj sporazum. Veselim se suradnji i razmjeni iskustava.”

Glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza dr. sc. Ivan Dujić također se osvrnuo izvrsnu organizaciju ovog prvenstva te na početak ove, zasigurno široke i uspješne, suradnje: “Zahvalni smo što je upravo Hrvatska prepoznata kao partner koji može pomoći tako velikoj naciji kao što je NR Kina. Ovo je tek početak suradnje i potrebno je raditi na ovom sporazumu koji je podloga za nešto više.”

Osim programa i projekata školskog sporta te ideja za budući razvoj suradnje, pričalo se naravno, i o nogometu, te Hrvatskoj kao maloj naciji velikog potencijala i izuzetnih sportskih uspjeha.

Planovi za povratak

Naši nogometaši jučer su prisustvovali finalnoj utakmici između Kine i Ugande, a u Hrvatsku se vraćaju u srijedu. Ovaj turnir bio je izuzetna prilika za stjecanje iskustva i daljnji razvoj mladih talenata koji će zasigurno obilježiti budućnost hrvatskog nogometa. Čestitke cijeloj ekipi na sjajnom uspjehu i ponosnom predstavljanju Hrvatske na međunarodnoj sceni!