Kineska školska sportska federacija i HŠSS potpisali sporazum o suradnji s ciljem unaprjeđenja međunarodnog školskog sporta

#volimskolskisport

Kineska školska sportska federacija i HŠSS potpisali sporazum o suradnji s ciljem unaprjeđenja međunarodnog školskog sporta

#volimoskolskisport

Dalian, Kina – 26. svibnja 2024. – Zlatko Kraljević, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza, i dr. Liu Lixin, predsjednik Kineskog školskog sportskog saveza, svečano su potpisali Sporazum o suradnji koji će značajno doprinijeti unaprjeđenju školskog sporta u obje zemlje. Potpisivanje sporazuma održano je u Dalianu tijekom Svjetskog školskog prvenstva u nogometu, koje organizira Svjetska školska sportska federacija (ISF).

Ovaj sporazum predstavlja važan korak u jačanju međunarodne suradnje između dviju organizacija koje dijele zajednički cilj – promociju sporta među mladima i razvoj školskih sportskih programa. Sporazum predviđa razmjenu iskustava, učenika i nastavnika, kao i organizaciju zajedničkih sportskih događanja i edukativnih programa.

“Hrvatski školski sportski savez je ponosan što je potpisao Sporazum o suradnji s Kineskim školskim sportskim savezom. U budućnosti će naše dvije organizacije surađivati na promociji sporta, razmjeni iskustava, učenika i nastavnika. Velika nam je čast biti partner s ovako velikom organizacijom”, izjavio je Zlatko Kraljević ponosan na činjenicu da i veliki savezi prepoznaju kvalitetu hrvatskog školskog sporta i svih njegovih programa i projekata.

Obje strane ističu kako je cilj ovakve suradnje pružiti mladima priliku za sportski razvoj i osobni napredak kroz međunarodnu suradnju i razumijevanje, a dr. Liu Lixin potvrđuje: “Hrvatska je velika sportska nacija i kineska prijateljska zemlja – veliko je zadovoljstvo potpisati ovaj sporazum. Veselim se suradnji i razmjeni iskustava.”

Glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza dr. sc. Ivan Dujić također se osvrnuo izvrsnu organizaciju ovog prvenstva te na početak ove, zasigurno široke i uspješne, suradnje: “Zahvalni smo što je upravo Hrvatska prepoznata kao partner koji može pomoći tako velikoj naciji kao što je NR Kina. Ovo je tek početak suradnje i potrebno je raditi na ovom sporazumu koji je podloga za nešto više.” Osim programa i projekata školskog sporta te ideja za budući razvoj suradnje, pričalo se naravno, i o nogometu, te Hrvatskoj kao maloj naciji velikog potencijala i izuzetnih sportskih uspjeha.

Ovaj susret izvrstan je nastavak već uspješne suradnje kineskog i hrvatskog sporta, koji je krajem 2023. godine predstavljen krovnim nacionalnim sportskim institucijama na sastanku ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac s direktorom Opće uprave za sport Narodne Republike Kine, Gao Zhidanom, koji je ujedno i predsjednik Kineskog olimpijskog odbora. Narodna Republika Kina i Hrvatska imaju dugogodišnje kvalitetne bilateralne odnose u području sporta, koji su započeli još 1993. godine, potpisivanjem Sporazuma o suradnji dviju vlada u području kulture i obrazovanja, a koji je obuhvatio i sport. Suradnja je dodatno unaprijeđena potpisivanjem Memoranduma o suglasnosti o suradnji u području sporta 2019. godine. Direktor Gao Zhidan tada je istaknuo je da su sportski krugovi dviju zemalja od uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Hrvatske prije 31 godinu održali duboko tradicionalno prijateljstvo i postigli plodonosne rezultate u razmjenama i suradnji.

Ovo partnerstvo školskih sportskih saveza dolazi u ključnom trenutku kada su oba saveza usmjerena na inovacije i poboljšanje kvalitete školskog sporta. Potpisivanjem ovog sporazuma, Hrvatski i Kineski školski sportski savez pokazuju svoju predanost razvoju sportskih talenata i jačanju međunarodnih odnosa kroz sport.

Svjetsko školsko prvenstvo u nogometu, koje je poslužilo kao izvrsna prilika za susret i održavanje ove ceremonije, dodatno naglašava važnost međunarodne sportske suradnje i prijateljstva među mladima iz različitih dijelova svijeta. Na ovom Svjetskom prvenstvu hrvatska je delegacija ostvarila izvrstan rezultat i u Hrvatsku se vraća kao 5. država od 32 muške ekipe iz cijelog svijeta.

Foto: Chinese Student Sports Federation