NA NAS JE RED | hrvatska delegacija spremna pokazati Kini i svijetu čari hrvatskog nogometa 

#volimskolskisport

NA NAS JE RED | hrvatska delegacija spremna pokazati Kini i svijetu čari hrvatskog nogometa 

#volimoskolskisport

Školska je godina sve bliže kraju, a u Poreču na red konačno dolaze nogometašice i nogometaši. Od 13. do 15. svibnja, srednjoškolci su u pet dvorana, igrali punom parom. Sudjelovale su 23 ekipe djevojaka i 24 ekipe mladića. Jednu od ekipa činili su nogometaši iz Čakovca. Iako su oni nažalost ispali već u skupinama, za neke od njih još neko vrijeme neće biti predaha. 

IPL učenica novinarka Kaja Gačal “uhvatila” dvojicu iznimno talentiranih mladića – Svena Lesjaka i Lukasa Mikolaja iz Tehničke škole Čakovec koji će s hrvatskom delegacijom sudjelovati na Svjetskom školskom prvenstvu u futsalu (ISF Word Football Dalian 2024) u Dalianu u Kini. Nakon blagog razočarenja na nastupu u Poreču, kažu da su spremni za nove pobjede.

Od preostalih 18 članova njihove ekipe, značajnu ulogu i doprinos ekipi imaju i dvojica mladića iz Varaždinske županije; Slavko Stolnik iz Elektrostrojarske škole Varaždin te Benjamin Horvat iz Druge varaždinske gimnazije. Druga gimnazija je prošle godine bila brončana na Svjetskom školskom prvenstvu u futsalu (ISF WSC Football Rabat 2023). Oni sami, a i ostali njihovi suigrači, igrači su kluba NK Varaždin. S njima putuju četiri trenera i voditelj s kojim su dečki i prošle godine išli u Maroko, kao i predstavnici Hrvatskog školskog sportskog saveza – predsjednik Zlatko Kraljević, glavni tajnik Ivan Dujić i voditelj odjela za međunarodnu suradnju Tomislav Paripović. Također će ih na svakoj utakmici, ali i na samom putovanju, budno paziti i njihov fizioterapeut za što dečki kažu  da je premalo za njih 18. 

“Kada smo saznali da je naš klub odabran te da za mjesec dana idemo na Svjetsko školsko prvenstvo u Kinu bili smo jako uzbuđeni i odmah smo pristali. Pod velikim naletom adrenalina nismo znali u koju se stranu okrenuti i kome najprije javiti da za mjesec dana putujemo na drugi kraj svijeta u neko potpuno drugačije okruženje.” -Benjamin Kovačić 
  

Svjetsko školsko prvenstvo u futsalu održava se u Kini od 17. do 27. svibnja. Natjecanje organizira Međunarodna školska sportska federacija (ISF) u suradnji s FSSC (The China School Sports Federation) te će na njemu sudjelovati čak 33 države svijeta. Dečki će s trenerima u kineskome gradu Dalianu boraviti 10 dana. Najprije će imati dva dana odmora nakon dugog putovanja te nakon toga kreću s brojnim treninzima kako bi bili što spremniji za nadolazeće utakmice. Osim toga, očekuje se i upoznavanje ostalih ekipa na Noći nacija te vrlo vjerojatno i neslužbena s njima kada uhvate barem malo slobodnog vremena. Svaki igrač će sa sobom ponijeti neki naš tradicionalni predmet ili hrvatski proizvod te će sve to zajedno izložiti na Noći nacija. Proizvode će također razmjenjivati i s drugim nacijama. Nažalost još nije u potpunosti sigurno kakav će nastup dečki izvesti. Upravo zato što nastup ne smišljaju oni sami, već je za to zadužen njihov voditelj, Dario Kos. Video iskustva u Maroku Druge gimnazije Varaždin pogledajte na poveznici.

 “Lukasu, Slavku i Svenu i ostakli sam iz osobnog iskustva prenio doživljaje iz Maroka u kojem su neki od nas bili prošle godine. Imao sam iznimnu čast bio dio ekipe koja je osvojila treće mjesto, neka nam to bude inspiracija i motivacija koja će nas voditi na terenu.” 
– Benjamin Kovačić 

O tome kako teku pripreme za ovo veliko natjecanje više je rekao Slavko Stolnik: 

“Nadamo se postići što bolji rezultat. Pripreme teku vrlo dobro, mislim da smo na solidnom nivou i da smo već vrlo dobro uigrani imamo još jedan trening prije puta i odradit ćemo ga najbolje što možemo. Dobra stvar je ta što se svi vrlo dobro poznajemo i većina nas je već igrala zajedno i trenirala protekle 2-3 godine, tako da se nadamo da ćemo funkcionirati kao ekipa i da ćemo se držati svi zajedno.” 
-Slavko Stolnik 
 

Kao što je Slavko i spomenuo, igrači se međusobno dobro znaju. Nema sumnje da će atmosfera u Dalianu biti odlična. Najviše od svega vesele se druženju sa suigračima, ali i naravno samom natjecanju koje ih čeka. Naime, usprkos njegovu trajanju, vesele se i putovanju. Uzbuđeni su zato što gotovo nitko iz ekipe nije letio avionom. Tako da mnogi odmah na početku izlaze iz granica komfora.  

“Ovo će biti nezaboravno iskustvo koje će nas obogatiti u svakom segmentu: od usavršavanja nogometnih vještim do novih prijateljstava. Zajedničkim trudom i staloženom igrom možemo postići sve. Jedva čekamo timski iskusiti sva nova iskustva koja će nam se pružiti, isprobati kinesku tradicijsku hranu te upoznati druge kulture i načine življenja. Uživajmo u svakom trenutku ovog putovanja i neka nas sreća prati na putu u Dalian!  
-složili su se dečki  

“Treneri nas pripremaju i mislim da smo spremni. Pripreme teku po planu. Počeli smo trenirati i pripremati se kondicijski, ali i psihički. 10 dana prije puta smo krenuli uzimati probiotik koji ne smijemo zaboraviti popiti svake večeri.” 
– Sven Lesjak i Lukas Mikolaj 

Kineska klima, kultura i način života daleko su od onog “normalnog” u Hrvatskoj. No, kada se lopta zakotrlja po terenu, srca ekipe kucaju u istom ritmu. Emocije pršte na sve strane. Nogometni duh i atmosfera svugdje su isti. Bez obzira na to igra li se na domaćem ili stranom terenu. Na terenu, nogomet spaja igrače različitih kultura, nacionalnosti i jezika. Njihovi se navijači okupljaju oko istog cilja: podržati svoj tim do samog kraja. Varaždinci će na natjecanju nedvojbeno dati sve od sebe te pokušati doći do finala. Sretno dečki, želimo vam puno uspjeha! S

igurni smo da ćete se kući stići puni dojmova i lijepih sjećanja, no ponajviše vam želimo ono što si i vi sami priželjkujete: vratiti se s medaljama oko vrata. Za kraj evo nekoliko slika brončane ekipe iz Druge gimnazije Varaždin da se prisjetimo nezaboravne atmosfere iz Maroka…

Intervju: Kaja Gačal; foto: arhiva Hrvatski školski sportski savez