IPL INTERVJU | Kopačka ili štikla – treba li biti izbor?

#volimskolskisport

IPL INTERVJU | Kopačka ili štikla – treba li biti izbor?

#volimoskolskisport

IZBOR IZMEĐU ŽENSTVENOSTI I NOGOMETA NIJE NUŽAN: „UKOLIKO DJEVOJKA ZNA ŠTO ŽELI I ŽELI NJEGOVATI SVOJU ŽENSTVENU STRANU, ONA ĆE TO NA PRAVILAN NAČIN ZNATI ISKOMBINIRATI“ –  Tihana Nemčić-Bojić, izbornica ženske A futsal reprezentacije. – piše Irma Vidović, IPL novinarka

Ovaj tjedan održano je Državno prvenstvo za osnovne i srednje škole u futsalu u dvije kategorije: djevojke i mladići. Mladi sportaši, uz organizaciju Hrvatskog školskog sportskog saveza, pokazali su kako se uz dobru zabavu uživa u sportu.

Državno prvenstvo u ime partnera Hrvatskog nogometnog saveza posjetila je i Tihana Nemčić-Bojić, izbornica ženske A futsal reprezentacije. S IPL novinarkom, Irmom Vidović, popričala je o predrasudama s kojima se susretala ona, i s kojima se na žalost susreću mlade sportašice danas.

Kod djevojaka je sve češća pojava odustajanja od sporta u srednjoškolskom uzrastu, ne samo zbog obveza koje donosi srednja škola nego i zbog seksističkih pretpostavki s kojima se sportašice susreću.

„Ne ponašaj se kao dečko!“ – izjavu upućenu čak i najmlađim igračicama Tihana Nemčić-Bojić komentira ovako: „Nogomet kao sport manje je elegantan, te za njega nije potrebna ženstvenost. U njemu želimo istaknuti osobine koje se često opisuju kao suprotne ženstvenima – snagu, brzinu, izdržljivost, nametljivost. Međutim, samo zato što za nogomet nije potrebna ženstvenost, ne znači da je se igračica mora odreći kako bi postigla što bolje rezultate. Komentira kako je „Ne ponašaj se kao dečko!“ isključiva izreka koja govori djevojkama da u trenutku kada obuku kopačke, one postaju dječaci, što nije istina: „Djevojka je puno više od onoga čime se ona bavi“.

O balansu ženstvenosti i nogometa govori u poprilično jednostavnom tonu: „Ukoliko djevojka zna što želi i želi njegovati svoju ženstvenu stranu, ona će to na pravilan način znati iskombinirati“.

Kada je bila mlađa i kada su je dirale uvrede upućene njezinom, tadašnjem hobiju, a sada profesionalnom pozivu, jedna misao ju je razuvjeravala svakog ponižavajućeg komentara: „Sada sam na terenu, ali kada izađem van, ne znači da sam ja dečkić koji u slobodno vrijeme natjerava loptu, nego mogu razvijati svoju ženstvenu stranu“.

Mladim sportašicama poručuje: „Svaka djevojka koja se bavi nogometom, stekne kvalitetu više jer ima sposobnost baviti se sportom koji je predodređen za muškarce“. Dodaje da je njoj nogomet dao novu spoznaju o sebi kao o ženi i naučio je kako više vrednovati sebe: „Nogomet mi je također pomogao da se razvijem u generalno bolju osobu, što može učiniti za bilo koga neovisno o spolu“.

Medije ne krivi za manjak popularnosti ženskog nogometa: „U ženskom nogometu mogu se uočiti dobre tehnike i pokreti kao i u muškom, međutim to ljude ne zanima, jer njihova ideja žene nije takva, a mediji traže ono što će privući pozornost većine“. Također spominje kako je izgled u ženskom nogometu vrlo važan, baš zato što je na veliku štetu to jedini faktor koji većinu muških nogometnih navijača privlači ka ženskome, bez obzira na kvalitetu igre.

Mlada igračica iz Zdravstvene škole Split, Ela Arambašić, nogometom se bavi još od trećeg razreda osnovne škole. Djevojkama govori kako je fokus na školu jedini razlog zbog kojeg se uistinu isplati odustati od sporta, a da je sve drugo lako zanemarivo.

 S komentarima vezane za ženstvenost na račun bavljenja nogometom susreće se svakodnevno: „Muškaračo, pretpostavke o mojoj seksualnosti i slično. Stalno se susrećem s time, prije me pogađalo, ali sada više ne“. Kroz godine iskustva primijetila je kako takve uvrede većinski dolaze od ljudi koji se uopće ne bave sportom.

Komentar „Izdriblao bih te žmirećki“ nije nov za Elu: „Često mi to govore, ali nikada do sada nitko tko je uputio takav ili sličan komentar nije uspio“. Kaže kako ne likuje nakon što pokaže da i djevojke mogu igrati nogomet, ali bude joj drago vidjeti razočaranje na licu  neuspjelog izazivača.

Jasno joj je da između svoje ženstvenosti i nogometa ne mora birati, a nogomet izdvaja kao poseban faktor u gradnji samopouzdanja: “Od prvog dana treniranja, znala sam da se želim baviti nogometom, uskoro, nadam se, i profesionalno te da se ne moram odricati svoje ženstvenosti radi toga. Sa samopouzdanjem kao igračica i kao osoba imala sam poteškoća, međutim nogomet me izgradio kao osobu i pomogao mi da kroz igru upoznam sebe, a i druge ljude koje ne bih mijenjala ni za što“.

Kao najprimamljiviji faktor svakog sporta, ne samo nogometa, djevojkama ističe zdrav život, izgradnju mišiće, razvijanje novih vještine i naravno sklapanje novih prijateljstava. A poziv svim sportašicama i budućim nogometašicama i dalje stoji – bavite se onime što vas najviše veseli i znajte da su i kopačka i štikla idealan dodatak ormaru svake mlade sportašice.

Intervju: Irma Vidović, IPL novinarka; foto: sussurroeterno.blogspot.com