IPL IZVJEŠTAJ | kako su IPL-ovci osvojili školski sport

#volimskolskisport

IPL IZVJEŠTAJ | kako su IPL-ovci osvojili školski sport

#volimoskolskisport

Projekt Igram, pišem, lajkam, medijski edukativni projekt Hrvatskog školskog sportskog saveza (HŠSS), ove godine okuplja 30 učenika novinara. Njihova je glavna misija izvještavanje s događanja u školskom sportu, poticanje aktivnosti i promoviranje zdravog načina života među mladima. Učenik novinar Teo Bežan prikupio je iskustva svojih kolega s košarkaškog terena i pripremio izvještaj o projektu u praksi.


Ovaj projekt predstavlja važan korak u podizanju svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti i njezinoj pozitivnoj ulozi u životima mladih, a mlade talentirane medijske entuzijaste priprema za rad u medijima, sportskom novinarstvu i društvenim mrežama.

Od 6. do 10. svibnja 2024. godine održalo se Državno prvenstvo školskih sportskih društava u košarci za osnovne i srednje škole na kojem je, kao i svaki put, sudjelovala mala grupa novinara, odnosno odabran tim od 4-8 učenika novinara od ukupnih 30. Na tom natjecanju je bilo ukupno osam novinara uključujući i mene; svatko je imao posebne zadatke svakoga dana, a iz dana u dan smo se izmjenjivali kako bismo isprobali što više novih stvari i stekli što opsežnije iskustvo.

Mi, srednjoškolci svih razreda iz preko 20 gradova Lijepe Naše, odabrani smo temeljem jedinstvenog natječaja; talentirani smo u onome što radimo i otvoreni za učenje mnogo novih stvari. Jedan sportsko-medijski dan IPL novinara izgleda ovako:

Večer prije u Whatsapp grupu stiže popis zadataka za sljedeći dan i detaljan raspored koji trebamo proučiti i pripremiti se za dan. Doručkuje se u hotelu gdje smo smješteni za natjecanje, te krećemo prema dvorani gdje svatko obavlja svoj zadatak kako bi doprinio objavama i brendu Hrvatskog školskog sportskog saveza. Moj najdraži dio je definitivno fotografiranje, jer sam naučio predvidjeti gdje trebam biti u koje vrijeme da bih uhvatio neku posebnu sliku ili video – stvarno mi je zabavno raditi taj dio. Kjara Okreša, također strastvena fotografkinja, kaže: “Fotografija je zaista moćan alat koji nas povezuje i omogućuje nam da izražavamo sebe na jedinstven način”, s čime se slažem, a da smo to naučili možete otkriti u Facebook albumima stranice Hrvatskog školskog sportskog saveza u kojima postoje tisuće fotografija jedne školske sportske sezone.

Nekima je lako intervjuirati ili komentirati utakmice, kao što je slučaj s Fabijanom Gabaldom koji je komentirao nekoliko utakmica ovogodišnjeg Državnog natjecanja u košarci za srednje škole. Fabijan ističe: “Svakodnevno gledam utakmice i slušam različite komentatore koji su mi postali svojevrsni uzori, u prvom planu misleći na komentatore s Arene sport – Domagoja Pancirova i Stanka Ružića. Također, volim sakupljati podatke o igračima kao i upoznavati iste.” Svako naše natjecanje prenosi se uživo na YouTube kanalu Hrvatskog školskog sportskog saveza, a svakako vas pozivamo da nas pratite i s nama uživate u školskom sportu!

Upravo je razgovor i upoznavanje sastavni dio IPL iskustva koje nas također upoznaje s učenicima iz svih dijelovima Hrvatske i gradi prijateljstva, kako kaže Dora Maravić: “U Hrvatskoj se od sada definitivno ne mogu izgubiti, jer u svakom kutku Lijepe Naše poznajem barem jednog sportaša ili sportašicu, i nema ljepšeg nego kada se prepoznate na drugom kraju zemlje.” Svatko je od nas godišnje pozvan na barem dva državna prvenstva, i s iskustvom postajemo bolji jer primjećujemo kako možemo poboljšati naš rad, ističe Ema Dolić: “Na svakom državnom natjecanju mi je sve bolje i bolje jer uvijek naučim nešto novo što mogu unaprijediti na idućem natjecanju, bilo da se radi o fotografiranju, pisanju ili intervjuiranju.”

Novinarstvo ne bi bilo novinarstvo bez pisanja, što je najvažniji dio novinarstva jer je temelj i ključan alat za prenošenje važnih poruka u svakom području, a posebno u školskom sportu. Pisanje mi je postala jedna od jačih strana jer sve što želim reći može se napisati i opisati na beskonačno mnogo načina, a Mislav Dujak, koji isto kao i ja obožava pisati, kaže: “Dio novinarstva koji mi se najviše sviđa je pisanje. Pisanje mi nije najdraže zbog same forme i prirode pisanja, već zato što kroz njega mogu izraziti svoje mišljenje i predložiti rješenje za problem, što je po meni i svrha novinarstva.”

I iako to nitko nije istaknuo kao omiljeni dio ovog rada, kao jedan od najvažnijih stavki našeg medijskog iskustva, mentorica Marija istaknula je upravo društvene mreže: “Sve što ovi mladi, kako u HŠSS-u vole reći, ambasadori školskog sporta stvaraju, dijelimo na Facebooku, Instagramu, webu i TikToku školskog sporta – i to su naši direktni kanali za povezivanje sa sportašicama i sportašima školskog sporta i njihovim pratiteljima. Tu sav njihov talent možemo predstaviti kroz interaktivne i kreativne sadržaje učenika novinara – i baš me taj njihov talent i kreativa svake godine uspiju ispočetka iznenaditi.”

Cijelo iskustvo u projektu “Igram, pišem, lajkam” gotovo je neprocjenjivo za nas sudionike, jer ne traje pet dana natjecanja ili jednu školsku godinu, već nas uči vještinama koje ćemo stvarno primijeniti u školi, na sportskom terenu, a vjerujemo i kasnije u karijeri. Na tu nas karijeru i poseban trud, stalno učenje i osobni i profesionalni razvoj najviše podsjeća i naša voditeljica Marija Bobinski, kojoj želim posebno zahvaliti jer je definitivno najbolja voditeljica koju sam ikada upoznao – za svaki problem ima rješenje i zaista se trudi u svakoj aktivnost te je uz njezinu podršku svaki dio ovog projekta još lakši i ljepši.

Iako različiti i s mnogo raznovrsnih interesa, jakih strana i potencijalnih karijera u kojima se želimo razviti, svi se slažemo u jednom – nakon ovog iskustva, spremni smo osvojiti svijet medija!

Tekst: Teo Bežan, IPL učenik novinar, foto: Ema Dolić, IPL novinarka