NAJAVA | hrvatski školski košarkaši u rujnu putuju na europsko prvenstvo

#volimskolskisport

NAJAVA | hrvatski školski košarkaši u rujnu putuju na europsko prvenstvo

#volimoskolskisport

Ovogodišnji prvaci Državnog prvenstva u košarci ostvarili su pravo sudjelovanja na ovogodišnjem europskom prvenstvu – EUROPEAN OPEN SCHOOL CHAMPIONSHIP U15 BASKETBALL – ZRENJANIN 2024.

Europska školska sportska federacija (ESSF) osnovana je u ožujku 2020. godine s ciljem da se učenicima osnovnih i srednjih škola pruži nova mogućnost natjecanja na međunarodnoj razini. Glavni tajnik HŠSS-a Ivan Dujić potvrđuje:

“Mi smo članica Europske školske sportske federacije i ovo je prvo sudjelovanje HŠSS-a na natjecanjima. Vjerujemo da ćemo svake godine slati ekipe pa i iz više sportova – kada i vidimo u kojem će se pravcu razvijati mlada Europska školska sportska federacija i koliko će natjecanja organizirati. Nama je svakako financijski prihvatljivije slati škole u europske zemlje nego primjerice u Brazil jer je prijevoz puno jeftiniji pa i više djece može sudjelovati. Košarkašice i košarkaši imaju čast biti prvi i baš se veselim tom natjecanju.”

Na pitanje očekuju li nas i neka svjetska prvenstva otkriva:

“Upravo u petak putuje se u Keniju na Svjetsko školsko prvenstvo u krosu s aktualnim državnim prvacima, a odmah nakon očekuju nas i u Kini na Svjetskom prvenstvu u nogometu – na posljednjem je osvojena i bronca. Ovo Europsko prvenstvo odvija se svega mjesec dana prije svjetske Gimnazijade U18 na koju idemo s delegacijom preko 50 ljudi.”

O tome kako izgleda jedno sudjelovanje hrvatske delegacije na svjetskom prvenstvu govori:

“Uvijek je sport i natjecanje u prvom planu, međutim ISF i ESSF imaju namjeru istaknuti ne samo natjecanje, već i edukativni i kulturni dio. Djeca iz RH imaju priliku upoznati zemlje koje sudjeluju na natjecanju i zemlju u koju dolaze, a te se mogućnosti nude kroz aktivnosti pod nazivom Susret nacija i Kulturni dan. Zemlje drugim zemljama nude svoje delicije, promo materijale, pričaju o svojoj zemlji – poput malih ambasadora svoje zemlje… Dva baš lijepa događaja. S druge strane, imaju i neke edukativne radionice poput tolerancije, jednakosti, prevenciji nasilja u sportu na svim razinama pa edukacija o dopingu i slično. Bude tu predavanja na kojim djeca slušaju, ali bude i radionica pa je njima to i zanimljivije. Sve je lijepo zamišljeno, možda malo i previše – natjecanje na kraju uvijek bude najvažniji dio ovih aktivnosti.”

Škole koje su na Državnom prvenstvu u košarci, koje je trajalo od 6. do 8. svibnja, osvojile titule prvaka su Osnovna škola Ivana Meštrovića, Zagreb u konkurenciji dječaka i Osnovna škola Braća Ribar, Sisak u konkurenciji djevojčica. Učenica Osnovne škole Braća Ribar, Petra Ožegović u svojoj izjavi otkriva:

“Djelomično smo očekivale pobjedu jer smo prošle godine bile treće, a s obzirom da smo više trenirale i radile očekivale smo i bolji rezultat. Veselimo se europskom, nadamo se čim boljem plasmanu i za kraj čestitamo svim natjecateljicama jer nisu bile lagana konkurencija.”

Njihova trenerica i voditeljica Mirela Gec potvrđuje riječi svoje učenice i nadodaje da su spremne za europsko prvenstvo i da će opravdati sva očekivanja koja su stekle. Učenik Osnovne škole Ivana Meštrovića, Tomo Daler, koji je ujedno i nagrađen za najboljeg igrača prvenstva otkriva:

“Konkurencija je bila jaka, ali svejedno smo očekivali pobjedu. Priznajem da smo imali i sreće u ždrijebu što nam je olakšalo put do prvog mjesta. Izvrsno smo se svi proveli i sretni smo što idemo na europsko, ali smo svjesni da se moramo intenzivnije početi pripremati.”

Trijumf ovih školskih košarkaških ekipa na državnom prvenstvu predstavlja vrhunac njihove predanosti, talenta i neumornog rada. Njihova izvanredna igra i nevjerojatna sinergija na terenu donijeli su im zasluženu pobjedu, čime su se istaknuli kao najbolji u Republici Hrvatskoj.

Ovaj uspjeh otvara vrata Europskom prvenstvu, gdje će se naši mladi sportaši suočiti s najboljim ekipama iz cijelog kontinenta. Plasman na Europsko prvenstvo predstavlja veliku čast. a ovi hrabri i talentirani učenici predstavljaju simbol izvrsnosti i inspiraciju za sve mlade sportaše koji sanjaju o dostizanju vrhunskih sportskih postignuća. Njihova strast prema košarci, upornost i nepokolebljiva odlučnost dokaz su da su granice samo iluzija koje se mogu premostiti.

Tekst: Ana Gašparović, IPL novinarka; foto: Teo Bežan, IPL novinar