KOŠARKA | senzacionalna Završnica s trostrukim državnim prvacima

#volimskolskisport

KOŠARKA | senzacionalna Završnica s trostrukim državnim prvacima

#volimoskolskisport

Uz brojne sportove koji leže pod pokroviteljstvom Hrvatskog školskog sportskog saveza, nemoguće je bilo zaobići i onaj koji, kako kažu, odiše vlastitom i upečatljivom atmosferom, piše IPL novinarka Dora Maravić.

Tako je košarka svoje mjesto u Poreču zauzela u periodu od 8. do 10. svibnja 2024. godine. Ondje je kročilo čak 48 osnovnih i 46 srednjih škola, s ciljem da ovoga puta nekima donese novo odličje, a nekima pak ponovi uspjehe – „Cilj je otpočetka bio samo jedan, a to je obraniti titulu prvaka treći put zaredom. U svakoj smo utakmici davali svoj maksimum, i iako su susreti znali biti podosta “tvrdi”, u svakom smo se od njih ipak pokazali uigranijom ekipom. Sada, nakon što su se dojmovi slegli, sve sam svjesniji koliko smo bili dominantni svih ovih godina. Ponajviše mi je drago što sam u svojoj zadnjoj srednjoškolskoj sezoni sa svojom ekipom osvojio još jedan naslov”, kazao je kapetan zlatne ekipe iz Nazora – Niko Šare.

Početak nezaboravne sportske priče

Večer 8. svibnja bila je predviđena za svečano otvaranje Državnog prvenstva u konkurenciji srednjih škola; na samome početku, riječi podrške mladim sportašima poklonila je dopredsjednica HŠSS-a Jadranka Duvančić, poželjevši pregršt sportskih uspjeha, te uvijek potrebite fair igre.  

Ovogodišnjem programu u kategoriji osnovnih škola prišuljala se i jedna novina, koja je osnovnoškolce u potpunosti motivirala za još većom dozom strasti prema košarci. Ulog je bio velik – odlazak na Europsko školsko prvenstvo krajem godine u Zrenjaninu. Obzirom da su mlađi uzrasti u Poreču boravili netom prije starijih i nešto iskusnijih, činilo se kao da je euforija pobjede i žara itekako prešla i na njih. Odrazilo se to upravo na terenima, gdje je svakome cilj bio jednak – smjestiti se među prve tri ekipe države. 

U želji za neizbrisivom titulom i njezinim popratnim tragom, mnogi su nailazili na prepreke – najbolje adute županija Lijepe naše. No, samo su se oni najspretniji i trunčicu sretniji, dočepali prijestolja. 

Treća u nizu pobjeda za Špogi i Nazor

Konkurencija mladića metalom zlatne boje, po treći put, okitila je ekipu iz grada košarke – Gimnaziju Vladimira Nazora Zadar. Potom je srebrna pripala borbenim mladićima XIII. gimnazije Zagreb„Ovdje sam već treću sezonu uzastopno, i ovo nam je do sada najbolji rezultat. Otpočetka smo očekivali vrh, a kako smo uvjerljivo prošli grupu i četvrfinale, motivacija za dalje samo je rasla, a mi sve bliži postolju. Nažalost, u trećoj četvrtini finala Zadrani su nas nadigrali i još jednom, i zasluženo, potvrdili treću titulu. Nismo razočarani srebrom i jedva čekamo novu priliku, odnosno sljedeću godinu, kako bismo ponovno pokušali ugrabiti zlato”, rekao je iskusni kapetan Lukas Štrumbeger, dok je broncu kući ponijela još jedna zagrebačka škola, I. gimnazija Zagreb. 

Ženska konkurencija zlatom je, baš kao i Nazorove mladiće, treće godine pozdravila djevojke Športske gimnazije Zagreb, srebrom Klasičnu gimnaziju Fra Marijana Lanasovića iz Slavonskog Broda, te broncom Gimnaziju Dubrovnik. Upravo je Špogi svojom mirnom i staloženom igrom bez puno poteškoća došao do svog trećeg naslova, stavljajući u fokus strategiju i usklađenu igru, a pozdravljajući igračice koje su na državnim natjecanjima osvajale medalje još od osnovnoškolskih dana.

Bolji od najboljih uz Turističku zajednicu grada Poreča

Uz ekipna odličja, Tehnička komisija odabrala je i najučinkovitije igrače finala. Ove godine, to su bili Nina Novak iz Športske gimnazije Zagreb koja nam je potvrdila: „Odradili smo odlično natjecanje, pružali dobar otpor i na kraju se nagradili. Znali smo da su nas smatrali favoritima, i nadali smo se ponovnom zlatu, ali se svejedno nismo opuštale. Svaka je cura imala priliku igrati, što nam je izuzetno drago. Osobno sam jako sretna zbog dobivene nagrade, ali mi je ova ekipna još bliže srcu”, te Niko Šare iz Gimnazije Vladimira Nazora Zadar.

Još jednim uspješnim zatvaranjem Državnog natjecanja u košarci za srednje škole, poprilično se lako da zaključiti – Hrvatska lebdi na krilima mladih košarkaških talenata.

Tekst: Dora Maravić, IPL učenica novinarka; foto: Ema Dolić, IPL učenica novinarka i Luka Pavlić