Medicinari u školskom sportu | primjena vrijednog znanja na sportskom terenu

#volimskolskisport

Medicinari u školskom sportu | primjena vrijednog znanja na sportskom terenu

#volimoskolskisport

Svako prvenstvo, bilo ono manje ili veće, nažalost otvara mogućnost ozljeda. To je nešto što ne možemo izbjeći, no možemo osigurati da sve prođe u najboljem redu. Kako bi natjecatelji na ovogodišnjem Državnom prvenstvu u odbojci bili sigurni i spremni za svaku utakmicu, uz prisutnu medicinu imali su adekvatnu medicinsku pomoć koja bi u što kraćem roku riješila svaku ozljedu ili nelagodu. Naime, u Poreču su s nama bili sudionici projekta “Medicinari u školskom sportu” iz Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar, koji su bez ikakvih poteškoća prevenirali i liječili ozljede odbojkaša.

Kako su se snašli na ovom državnom prvenstvu i jesu li imali puno ozljeda, saznali smo u razgovoru s nastavnicom zdravstvene njege i srodnih predmeta Petrom Karagom i učenicom petog razreda medicinske škole Karlom Ivanko.

„Mi smo tu da pružimo podršku igračima i profesorima, te da ukoliko dođe do ozljede zbrinemo učenika u što kraćem roku.“

Osim državnih prvenstava, Medicinarima je još poznatiji teren u njihovoj županiji, gdje također brinu o igračima na terenima i koriste to vrijeme kako bi naučili što više u svojoj struci: „Mi svakako u sklopu županijskog saveza pratimo utakmice te sprječavamo dolazak do većih ozljeda do kojih može doći padom ili nespretnim korakom na terenu. Takve ozljede pokušavamo što bolje zbrinuti u okvirima naše zaštite.“

Županijska tajnica saveza Zadarske županije, te dopredsjednica Hrvatskog školskog sportskog saveza, Jadranka Duvančić, također je podržala i odbojkaše i medicinare te rekla: “Sport bez zdravlja ne ide – upravo ta kombinacija sportskog dijela te ovog medicinskog i projekti poput ovog čine školski sport širokom i cjelovitom pričom koju nastavljamo nadograđivati svakom novom inicijativom.”

Sam projekt „Medicinara u školskom sportu“ započeo je 2019. godine u koji su medicinari iz Zadra uključeni od samog početka: „To je jedan hvale vrijedan projekt te bi se prvenstveno zahvalila organizatoru koji nas je uključio u isti. Omogućuje nam da sva znanja i vještine koje su učenici usvojili tijekom svog obrazovanja sada mogu primijeniti na sportskom terenu“, govori Petra Karaga.

Uz pomoć koju su pružali natjecateljima, uz sebe su imali par rekvizita kojima su demonstrirali rad na lutkama; KPR, pojas za Heimlichov zahvat, tlakomjere, uređaje za mjerenje šećera te nešto zanimljivije mlađim natjecateljima, naočale za simulaciju. Kratki isječak s prijenosa uživo u kojem smo predstavili projekt našim pratiteljima ponovno pogledajte ovdje:

Uz nastavnike i učenike medicinare, razgovarali smo i s ravnateljicom Medicinske škole Anitom Basioli – s obzirom da su Medicinari zadarske škole uključeni u projekt od samog početka, zanimalo nas je kako su učenici reagirali na sam projekt i koliki je zapravo bio odaziv na njega:

„Učenici su projekt primili s veseljem, radošću i entuzijazmom kao što inače rade kada su projekti u pitanju. Ovo je jedan od brojnih projekata koje provodimo u našoj školi, ali je poseban jer je „naš“ medicinarski i zapravo nam je najveći problem odlučiti koji će se učenici uključiti u projekt zato što je prevelik interes za isti.“

Drago nam je što su medicinari uspjeli primijeniti svoje stečeno znanje upravo na sportskim terenima za vrijeme Državnog prvenstva u odbojci. Zahvaljujemo im što su bili prva pomoć i medicinska pomoć našim natjecateljima kada je došlo do manjih ozljeda.

Tekst: Lana Baić, IPL učenica novinarka