ODBOJKA | Labos apsolutni srednjoškolski odbojkaški prvak

#volimskolskisport

ODBOJKA | Labos apsolutni srednjoškolski odbojkaški prvak

#volimoskolskisport

Nakon natjecanja za osnovne škole, na red su stigli i srednjoškolci spremni pokazati svoje odbojkaško umijeće. Ukupno 48 ekipa plasiralo se na Državno prvenstvo školskih sportskih društava u odbojci održano u Poreču od 24. do 26. travnja; a naslov prvaka u kategoriji i mladića i djevojaka uzela je Prirodoslovna škola Vladimira Preloga Zagreb. Izvještaj s natjecanja donosi IPL učenik novinar Mislav Dujak.

Ovo se izdanje Državnog prvenstva u odbojci igralo u čak tri porečke dvorane te su gledatelji na tribinama mogli ispratiti prvenstvo u sportskim dvoranama Intersport i Veli Jože te dvorani Osnovne škole Finida.

U grupnoj su se fazi istaknuli mladići iz Gimnazije Sisak koji su s lakoćom svladali svoje protivnike u skupini, a zatim i u četvrfinalu i polufinalu ne dopuštajući nijednom suparniku više od dvadeset poena. Uz njih, nešto teži put do finala imala je Prirodoslovna škola Vladimira Preloga Zagreb koja je u poluzavršnici nadjačala gradske rivale iz I. gimnazije neizvjesnim rezultatima 29:27 i 30:28.

Finalna utakmica između Labosa i sisačkog Gimnazijalca nije razočarala. Zagrepčani su poveli nakon prvog seta da bi Gimnazijalac poravnao omjer i odveo utakmicu u odlučujući set. Nakon podužeg vodstva Prirodoslovne škole, Sisak se vraća u susret i dolazi čak do meč lopte na 14:13, ali Labos uspijeva okrenuti i odvesti naslov u glavni grad. Za najboljeg igrača dvoboja izabran je Sisčanin Ivan Čičak.

“Osjećaj je odličan. Prvenstveno sam ponosan na našu ekipu i zajednički uspjeh. Ovo mi priznanje puno znači jer se ovime prepoznaje moj trud i rad. Zahvaljujem se cijeloj momčadi koja je došla na prvenstvo i OK Sisku i svim našim trenerima i profesoru koji je bio s nama”, kazao je nakon dodjele Čičak.

Konačni je redoslijed sljedeći:

  1. Prirodoslovna škola Vladimira Preloga Zagreb
  2. Gimnazija Sisak, Sisak
  3. Elektrotehnička i prometna škola, Osijek

Ženska je konkurencija polučila nekoliko izvrsnih utakmica već u skupinama, dok valja izdvojiti onu između školskog sportskog društva Primag i Azinus koji su se borili za prolaz dalje. Nakon napeta tri seta i dvije obranjene meč lopte, dvostruke aktualne prvakinje Azinus osigurale su nastavak natjecanja.

Da Splićanke iz Azinusa ne mogu odigrati dosadnu utakmicu, potvrdilo je i četvrtfinale te zapravo repriza finala županijske smotre protiv Nehaja iz Kaštel Štafilića. Ponovno tri seta od 23:25, 25:22 i 15:13 bila su dovoljna Nehaju za prolazak u borbu za medalje te konačno osvajanje državne bronce.

U prvom su polufinalu Puljanke suvereno svladale zagrebačku Osmicu, dok je Prirodoslovna škola Vladimira Preloga došla i do drugog finala na ovogodišnjem prvenstvu. Za razliku od muškog finala, ‘Prelogove’ djevojke potrudile su se što mirnije okončati susret, što se i obistinilo nakon pobjede rezultatom 25:20 i 25:18 pritom dovevši naslov u Zagreb bez ijednog izgubljenog seta na cijelom natjecanju. Prema izboru Tehničke komisije, titula je najbolje igračice otišla u ruke Loreni Mariji Sesar.

Po završetku finala i utakmice za treće mjesto zaokruženo je i žensko postolje:

  1. Prirodoslovna škola Vladimira Preloga Zagreb
  2. Gimnazija Pula, Pula
  3. Srednja škola “Braća Radić”, Kaštel Štafilić – Nehaj

Osim iznimno kvalitetne igre, na terenima se unatoč uzavreloj atmosferi moglo vidjeti nekoliko dirljivih fair play poteza, a jedan je i nagrađen fair play kartonom Hrvatskog školskog sportskog saveza. Momčad i voditelj Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar zaslužili su priznanje zbog samoinicijativnog prekidanja igre nakon što su primijetili nedosuđeni aut: “Stali smo odmah jer nije upitno treba li se igrati pošteno.” Ovaj fair play karton jedan je od 20-ak već dodijeljenih ove školske sportske sezone, a svi ulaze u nominaciju za godišnju Fair play nagradu HŠSS-a.

Rezultati su svih utakmica dostupni na stranici Hrvatskog školskog sportskog saveza OVDJE, a galerija se fotografija nalazi na Facebook stranici saveza. Snimke prijenosa susreta iz dvorane Intersport mogu se pronaći na našem Youtube kanalu, kao i promotivni video IPL novinarke Ivone:

Završeno je natjecanje u kategorijama srednjih škola stavilo savršenu točku na i Državnom prvenstvu u odbojci u školskoj godini 2023./2024. Organizacija Hrvatskog školskog sportskog saveza opet je spojila djecu iz cijele Hrvatske koji su, izuzev borbe za titulu najboljih učenika sportaša, imali priliku sklopiti nova poznanstva i prijateljstva. Čestitke svim sudionicima na izvrsnoj igri i prikazanom sportskom duhu.

Tekst: Mislav Dujak, IPL učenik novinar / foto: Ema Dolić, IPL učenica novinarka