RUKOMET | brzim i dinamičnim akcijama do finala

#volimskolskisport

RUKOMET | brzim i dinamičnim akcijama do finala

#volimoskolskisport

Državno prvenstvo školskih sportskih društava u rukometu za osnovne i srednje škole održano je u Poreču od 15. do 19. travnja 2024. U tih pet dana na natjecanju je predstavljeno gotovo tisuću učenika, to jest 47 ekipa osnovnih i 45 ekipa srednjih škola koje su bile spremne pokazati svoje najbolje vještine i natjecateljski duh. Reportažu s ovog natjecanja donosi IPL novinarka Mihaela Cimić.

Utakmice po skupinama za djevojčice i dječake odvijale su se u četiri porečke sportske dvorane, a za djevojke i mladiće u tri (SRC Veli Jože, Sportskoj dvorani Žatika, Dvorani Kaštelir te u Sportskoj dvorani Intersport). Svaka ekipa se borila s jednako željom za prolazak u četvrtfinale, a na kraju i pobjedu. Tmurno i hladno vrijeme nije spriječilo učenike iz škola u blizini, ali ni malu djecu, da dođu i s osmijesima i glasnim navijanjem podrže učenike iz cijele Hrvatske. Uoči finala za osnovne škole, dvoranu Intersport su ispunili roditelji koji su također doputovali iz raznih dijelova Hrvatske kako bi podržali svoju djecu te njihove suigrače i suigračice.

Važno je da se svaka utakmica odigra na pošten i siguran način, a upravo takvu atmosferu osigurali su Tehnička komisija i sudci. Šime Žunić, jedan od sudaca, svoj je doživljaj s utakmica osnovnih škola podijelio s nama: „Kako se bliži kraj natjecanja za osnovne škole, ekipe su uzbuđenije i to se da primijetiti na terenu. Mislim da je ovogodišnje natjecanje izvrsno organizirano i pritisak nije toliki kao prošle godine.“ Također je nadodao kako mu je najdraža utakmica za suditi bila, u kategoriji za osnovne škole, polufinale OŠ Koprivnica i OŠ Metković. – „Utakmica je bila jako zanimljiva jer su obje ekipe bile podjednako dobre, a za prolazak u finale je presudio golman.“

Osnovna škola Novska i Osnovna škola Nikole Tesle novi državni prvaci

U kategoriji djevojčica zlatnu medalju su osvojile djevojčice Osnovne škole Novska. Srebro je otišlo u Osnovnu školu Ivana Lovrića, Sinj, a bronca u Osnovnu školu Varaždin.

Novi državni prvaci su dječaci iz Osnovne škole Nikole Tesle, Zagreb, dok su drugo mjesto zauzeli dječaci Osnovne škole Braća Radić, Koprivnica. Treće mjesto, odnosno broncu osvojila je Osnovna škola Stjepana Radića iz Metkovića.

Srednje škole – Koprivnica i Zagreb obranama do zlata

Djevojke iz Gimanzije „Fran Galović“ Koprivnica u finalu su pobijedile prošlogodišnje zlatne rukometašice, Drugu ekonomsku školu Zagreb, i osvojile titulu novih državnih prvakinja. Drugo mjesto zauzela je Druga ekonomska škola Zagreb, a treće Športska gimnazija Zagreb.

U kategoriji mladića, prvo mjesto i zlatnu medalju osvojili su učenici X. gimnazije Zagreb. Srebrom su se okitili mladići Športske gimnazije Zagreb, a broncu oko vrata su odnijeli mladići Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice.

MVP finala – nagrada za najboljeg igrača i igračicu prvenstva

Od 2023. godine na natjecanju iz rukometa se uz velike pehare nalaze i dva manja koja se dodjeljuju najboljem igraču i igračici finala Državnog prvenstva u rukometu. Ove su godine te titule zauzeli Jan Mihoković iz Osnovne škole Nikole Tesle te Inja Dragočajac iz Osnovne škole Novska. Od srednjih škola, najbolji igrač bio je Roko Badurina, učenik X. gimnazije Zagreb, a najbolja igračica bila je Tara Đelekovčan, učenica Gimnazije Fran Galović iz Koprivnice.

Kapetani pobjedničkih ekipa „nosili“ su utakmice i svojim vještinama, ali i trudom i komunikacijom, uvelike pomogli osvajanju zlata u školskom sportu, a kao novi državni prvaci u svoje je zajednice i klubove vraćaju s novim vrhunskim rezultatom svoje ekipe.

„Euforija je još uvijek tu“ – potvrđuju novi državni prvaci i prvakinje

Djevojčice iz Osnovne škole Novska, koje su postale nove državne prvakinje, su s nama podijelile: „Euforija je još uvijek tu. Jako smo sretne zato što nismo uopće očekivale da ćemo proći dalje u četvrtfinale. Za sve su zaslužni trener i ostale cure u timu jer smo jedne drugu bodrile i nismo padale fizički i psihički, a i naposljetku što smo dobro odigrale svaku utakmicu.“

Svoju sreću nakon pobjede je podijelila s nama kapetanica Tara Đelekovčan, učenica Gimnazije „Fran Galović“ iz Koprivnice: „Osjećam se jako ponosno na svoju ekipu te im čestitam na velikoj borbenosti. Također bih čestitala i djevojkama iz Druge ekonomske škole Zagreb na dobroj utakmici. Igra je bila izazovna, ali i zabavna zato što su prošle godine one bile prvakinje, a mi druge, a ove godine smo samo zamijenile mjesta.“

Kapetan Roko Badurina iz X. gimnazije Zagreb je nakon završenog finala izjavio: „Osjećamo se fenomenalno jer nismo očekivali da ćemo pobijediti. Protiv Športske gimnazije smo igrali dva puta ove sezone i oba puta su nas pobijedili. Zato smo u utakmicu ušli dodatno motivirani i nadali se najboljem.“

Novo partnerstvo – zdravo osvježenje uz LIDL FRESH BAR

Rukomet, kao sport poznat po brzim i dinamičnim akcijama, troši mnogo kalorija i fizički iscrpljuje osobu. Zato je važno nakon odigrane utakmice pojesti svoje omiljeno voće ili popiti smoothie. Lidl Hrvatska, novi ponosni partner HŠSS-a, upravo je to omogućio učenicima tijekom cijelog natjecanja u dvorani Intersport. Djecu je, raznovrsnim smoothiejima, uveseljavao Mario Valentić, fitness trener i ovogodišnji smoothie majstor koji nam je potvrdio: „Jako mi je drago što sam ovdje i imam priliku mladima ukazati na neke zdravije oblike obroka jer, kao i u sportu, trebaju se od malena razvijati neke sposobnosti i vještine. Volim upoznati mlade ljude i od njih nešto naučiti tako da sam zahvalan na ovoj suradnji.“

Cijelo Državno prvenstvo u rukometu su pratili učenici novinari projekta „Igram, pišem, lajkam“, a osim zanimljivih videa i igara na TikTok i Instagram kanalu, sve slike s prvenstva možete naći na Facebook stranici Hrvatskog školskog sportskog saveza i zapratiti nas na svim ostalim društvenim mrežama. Promo video cijelog prvenstva pogledajte ovdje:

Tekst: Mihaela Cimić, IPL novinarka

Foto: Korina Šaravanja, IPL novinarka

Video: Lara Ćurak, IPL novinarka