INKLUZIJA U ŠKOLSKOM SPORTU | kako pilot-projekt izgleda u praksi

#volimskolskisport

INKLUZIJA U ŠKOLSKOM SPORTU | kako pilot-projekt izgleda u praksi

#volimoskolskisport

Pilot-projekt Inkluzija u školskom sportu provodi se u školskoj godini 2023./2024. na devet lokacija, a uključuje stotinu učenika i 15 voditelja – Hrvatski školski sportski savez posjetio je sat Inkluzije u školskom sportu te Univerzalne sportske škole u Osnovnoj školi Zorke Sever u Popovači.

Sunčano jutro 27. ožujka 2024. iskoristili smo za posjet Popovači, gdje se u novouređenoj Osnovnoj školi Zorke Sever aktivno provodi projekt Univerzalna sportska škola pod vodstvom prof. Luke Krizela te novi pilot-projekt Hrvatskog školskog sportskog saveza za djecu s različitim teškoćama pod vodstvom prof. Dejana Musića i Jelene Brnade.

U izvrsnoj novoj dvorani uz šarenilo različitih rekvizita i dječji osmijeh, provedena je zajednička radionica učenika Univerzalne sportske škole i Inkluzije školskom sportu; aktivnosti se sastoje od zagrijavanja, demonstracija, vježbi, poligona i mini natjecanja koje se odvijaju na potpuno inkluzivan način – svi učenici sudjeluju podjednako u svim aktivnostima, a tijekom cijelog sata učenici su bili grupirani iz članova oba projekta. Satovi se provode dva puta tjedno tijekom cijele školske godine.

Uz županijsku tajnicu saveza Sisačko-moslavačke županije Ljiljanu Gavranović, koordinatorima i voditeljima pridružila se i ravnateljica Zvjezdana Martinec koja je izrazila veliko zadovoljstvo što njihovi učenici imaju priliku sudjelovati u provedbenim aktivnostima ovoj pilot-projekta.

“Posebno je bilo divno vidjeti suradnju koja se događala i kada treneri i voditelji to nisu tražili – učenici su jedni drugima samostalno objašnjavali vježbe, navijali i poticali na brzinu, koncentraciju i uspješno odrađivanje svih zadataka – to je bila glavna ideja pri spajanju ovih projekata”, potvrđuju iz HŠSS-a.

Neki sudionici projekta nedavno su se vratili i s medaljama s Državnog prvenstva za učenike s intelektualnim teškoćama, stoga smo imali priliku ponovno čuti vesele dojmove i mnoge lijepe priče iz Poreča. Na kraju je preostalo samo zahvaliti svima te poželjeti uspješne i raznovrsne radionice do kraja školske godine, uz zajedničku fotografiju i veliki pozdrav ostatku Hrvatske! 🙂

Tekst i foto: Marija Bobinski / Hrvatski školski sportski savez