Državno prvenstvo za učenike s intelektualnim teškoćama: prijateljstvo je ključ!

#volimskolskisport

Državno prvenstvo za učenike s intelektualnim teškoćama: prijateljstvo je ključ!

#volimoskolskisport

U nastavku donosimo izvještaj IPL učenice novinarke Anje Šulekić s Državnog prvenstva za učenike s intelektualnim teškoćama.

U protekla tri dana u Poreču održano je još jedno školsko natjecanje na državnoj razini. Ovog puta na natjecanju su sudjelovali učenici s intelektualnim teškoćama iz 58 škola diljem Hrvatske. Čak 359 uzbuđenih sportaša natjecalo se u atletici, plivanju, stolnom tenisu, pikadu i štafetnim igrama.

Neprekidno veselje, podrška i zajedništvo uljepšali su ovo natjecanje i ostavili nezaboravan dojam na sve koji su sudjelovali i pratili natjecanja. Na otvorenju sve je to potvrdio i glavni tajnik Ivan Dujić:

“Vaš smijeh i veselje i ova pozitivna energija koju ste nam donijeli zasigurno će otjerati kišne oblake i omogućiti nam još jedno divno iskustvo u Poreču. Želim vam svima lijepe sportske dane na kojima ćete stvoriti divne uspomene i nova prijateljstva!”

Nakon otvorenja natjecatelji su zaplesali na organiziranoj zabavi. Držeći se za ruke uživali su u pjesmi i stjecanju novih prijateljstava. Mali pogled u našu zabavu pogledajte ovdje.

Atletika: sunčano natjecanje

19. ožujka na Atletskom stadionu Veli Jože u Poreču održane su atletske igre – trčanje, skok u dalj te bacanje kugle, loptice i vorteksa. Radoznalo sunce i glasno navijanje s tribina potaknuli su atletičare na još jači trud i ostvarivanje svojih ciljeva. Njihov trud nagrađen je medaljama tijekom cijelog natjecanja.

Posebno su se istaknuli učenici OŠ Đurđevac koji su dobrovoljno skupili prazne bočice sa stadiona i tribina – njihovo odgovorno ponašanje prepoznala je Tehnička komisija i dodijelila im i fair play karton.

Plivanje: podrška puno znači

Usporedno s atletikom u Rijeci na bazenima Kantrida plivači su se također okušali u svojim disciplinama. Neizvjesne utrke i vješti skokovi u vodu bili su u prvom planu. Odličnim rezultatima itekako su zaslužili svoje medalje. 

Na bazenima je dodijeljen i drugi fair play karton. Zaslužila ga je djevojčica Loris Banić iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci nakon što je neumorno navijala za svojeg prijatelja i ostale natjecatelje koji nisu dio njezine ekipe. Pokazala je pravi sportski duh!

Stolni tenis: društvena atmosfera

U popodnevnim satima u Dvorani Intersport odzvanjali su zvuci stolnoteniskih loptica. Kroz ždrijeb stolnog tenisa probili su se oni najspretniji i osigurali si titulu najboljih u državi. Svaki meč bio je pošten i pravedan, a svima najdraži dio bio je pozdrav suigrača na samom kraju –obavezno čestitanje, rukovanje ili zagrljaj u svima su nama probudili emocije. Svoje mišljenje o tome s nama je podijelio jedan od natjecatelja:

„Stolni tenis je igra u kojoj učiš biti sve bolji i kako pobijediti. Nije bitno pobijediš li ili ne bitno je da sudjeluješ i da se zabaviš.“

Izvrsnim rezultatima i prijateljskim nastupom uistinu su zaslužili medalje i sve pohvale.

Magic show: sreća je u malim stvarima

Nakon dugog i napornog sportskog dana natjecatelji su imali priliku gledati i sudjelovati u mađioničarskom nastupu. Mađioničar Stefano zadivio je radoznalu publiku misterioznim trikovima. Mnogobrojne ruke u zraku i pljesak nakon svakog trika izgradili su savršenu atmosferu. Stefano je pomoću čarobnog štapića i riječi „abrakadabra“ za sobom ostavio široke osmjehe i lijepe uspomene. Više o showu pročitajte ovdje.

Pikado i štafetna igre: dodjela zadnjih medalja

Treći dan boravka u Poreču bio je rezerviran za pikado i štafetne igre. Zagrijavanje i razmjenjivanje savjeta s mentorima rezultiralo je poštenom i vještom igrom natjecatelja. Timska suradnja, koncentracija, točnost i uvježbanost bili su ključni za pobjedu. Na samom kraju uz proglašenje podijeljene su i zadnje medalje.

Konačne rezultate s natjecanja, kao i potvrde i priznanja, pronađite ovdje, a sve fotografije u Facebook galeriji fotografija. Promo video IPL novinarke Korine Šaravanje pogledajte ovdje:

Natjecatelji se nakon tri nezaboravna dana vraćaju svojim kućama s puno novih poznanstva, iskustava, doživljaja i uspjeha te ih pozivamo da nam se pridruže i sljedeće godine!

Tekst: Anja Šulekić, IPL novinarka

Foto: Valentino Šajković, Ana Gašparović, Korina Šaravanja IPL novinari