STOLNI TENIS | “ove mlade čeka svijetla budućnost u stolnom tenisu”

#volimskolskisport

STOLNI TENIS | “ove mlade čeka svijetla budućnost u stolnom tenisu”

#volimoskolskisport

Izvještaj s najnovijeg Državnog prvenstva u stolnom tenisu donosi IPL novinarka Lana Bošnjak.

Još jedno Državno prvenstvo školskih sportskih društava u stolnom tenisu za osnovne i srednje škole u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza održalo se u dvorani Intersport u Poreču od 28. veljače do 1. ožujka 2024. godine. Prvenstvo se sastoji od četiri kategorije; djevojčice i dječaci u kategoriji osnovnih škola te djevojke i mladići u kategoriji srednjih škola. Sudjelovalo je maksimalnih 96 ekipa, u svakoj kategoriji njih 24.

Ždrijeb i svečano otvaranje održali su se prvoga dana natjecanja, 28. veljače. Glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza Ivan Dujić pozdravio je sve prisutne i naglasio važnost bavljenja sportom i predstavljanja svoje zajednice na ovakvoj nacionalnoj razini. Za ždrijeb su zaduženi prošlogodišnji prvaci u sve četiri kategorije. 

OSNOVNE ŠKOLE – ZLATO ODLAZI U DONJI MIHOLJAC TE DONJU STUBICU

Nove državne prvakinje su djevojčice iz Osnovne škole “August Harambašić”, Donji Miholjac koje su odnijele zlato nakon pobjede nad Osnovnom školom “Vladimir Nazor” iz Duge Rese. Srebro se dakle smjestilo u Dugu Resu, a bronca u Osnovnu školu Vrbani u Zagreb.

U kategoriji dječaka prvo mjesto osvojila je Osnovna škola Donja Stubica, drugo mjesto Osnovna škola Tituša Brezovačkog, Zagreb, a treće mjesto Osnovna škola Dobriše Cesarića, Požega.

SREDNJE ŠKOLE – NOVI, STARI DRŽAVNI PRVACI

Djevojke iz Športske gimnazije Zagreb obranile su titulu državnih prvakinja te osvojile zlato. Drugim mjestom i srebrom zadovoljit će se djevojke iz Medicinske škole Pula, a broncu su osvojile učenice iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Zaboka.

Športska gimnazija, Zagreb u kategoriji mladića dobila je prvake koji tu titulu nose već tri godine zaredom. Srebro su osvojili mladići iz V. gimnazije “Vladimir Nazor”, Split, a broncu ekipa it Elektrostrojarske škole, Varaždin.

Predstavnik trostrukih prvaka Luka Lozusić, učenik Športske gimnazije, Zagreb rekao je:

“Na ovom prvenstvu bilo je dosta dobrih ekipa, ali u našem ždrijebu ne baš toliko. U drugom polufinalu gdje su se susreli Split i Varaždin ima kvalitetnih igrača, Split je dobra ekipa i namučili su nas u finalu, ali unatoč tomu uspjeli smo ih pobijediti i zaista smo zadovoljni svojim nastupom.”

FAIR PLAY KARTON – I U PORAZU, POŠTENJE

Ovoga puta Fair play karton odlazi u kategoriju srednjih škola. Dobitnik je učenik V. gimnazije “Vladimir Nazor”, Split, Lovre Kaleb. Za vrijeme napetog susreta između splitske gimnazije i Športske gimnazije Zagreb zamijećen je potez koji je rezultirao velikom pohvalom i nominacijom za fair play nagradu. Naime, učenik Športske gimnazije vodio je rezultatom 12:11, a izjednačujući bod osvojio je Lovre. U tom trenutku loptica sa suprotnog terena uletjela je u teren što znači da je označen stop, a Lovre ga je iskreno priznao.

“Cijeli match se isticao kvalitetom igrača, a u tom emotivnom i napetom trenutku teško je očekivati takav potez. Jako cijenimo tu gestu i potpuno zasluženo osvojen je fair play karton” – Kristijan Cinkopan, predsjednik Tehničke komisije u stolnom tenisu.

OSVRT PREDSJEDNIKA TEHNIČKE KOMISIJE

“Što se tiče organizacije mislim da su se neke stvari poboljšale u odnosu na prošlu godinu. Satnica se apsolutno poštivala i nije bilo nekakvih gužvi i primjedbi, sve je teklo onako kako smo i predvidjeli. Osobno sam jako zadovoljan. Uvijek me iznenadi razina kvalitete igre te djece u obje kategorije i osnovne i srednje škole. Vidi se da se jako puno radi u klubovima, a i školskim sportskim društvima, i vjerujem da će neka od ove djece imati svijetlu budućnost u stolnom tenisu. Oni već sada pokazuju prvoligašku kvalitetu.” – Kristijan Cinkopan, predsjednik Tehničke komisije u stolnom tenisu

Na dodjeli medalja učenike i učenice pozdravio je i ambasador školskog sporta, hrvatski reprezentativac i vrhunski stolnotenisač Andrej Gaćina, čiji video podrške i čestitke najboljima donosimo na društvenim mrežama školskog sporta – pogledajte OVDJE.

Fotografije s natjecanja nalaze se u Facebook albumu, a kratki pregled prvenstva pogledajte u videu Lane Bošnjak i Fabijana Gabalda:

Tekst: Lana Bošnjak, IPL novinarka

Fotografije: Teo Bežan, IPL novinar