BADMINTON | “Biti na školskom natjecanju fantastičan je osjećaj svaki put”

#volimskolskisport

BADMINTON | “Biti na školskom natjecanju fantastičan je osjećaj svaki put”

#volimoskolskisport

Izvještaj s najnovijeg Državnog prvenstva u badmintonu donosi IPL novinar Filip Odobašić. 27. i 28. veljače u porečkoj dvorani Intersport održano je Državno prvenstvo u badmintonu za osnovne i srednje škole. Prvenstvo se održavalo u četiri kategorije (osnovna škola – djevojčice i dječaci te u srednjoj školi – djevojke i mladići), a u svakoj kategoriji bilo je 24 ekipa iz svih krajeva Lijepe naše.


Dan prije natjecanja u dvorani Intersport održano je svečano otvaranje i prvi ždrijeb uživo u 2024. godini. Na svečanom je otvaranju natjecatelje pozdravio predsjednik HŠŠS-a Zlatko Kraljević uz sve članove Skupštine, Izvršnog i Nadzornog odbora te Disciplinske komisije Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Nakon uvodnih riječi i ždrijeba, predstavnici Hrvatskog badmintonskog saveza Igor Čimbur i Robert Vindiš održali su drugo mini izvlačenje i podijelili dva poklon-paketa badmintonske opreme.

OSNOVNE ŠKOLE – ZLATO OKO VRATA ZA DUBROVČANKE I ZAGREPČANE

Nakon napetih osnovnoškolskih mečeva u skupini i u nokaut fazi saznali smo nove državne prvake i (stare) državne prvakinje za osnovne škole. Kod djevojčica drugu godinu zaredom zlato osvaja Osnovna škola Lapad iz Dubrovnika. Srebro ide u Osnovnu školu Frana Galovića Zagreb, a bronca djevojčicama iz II. osnovne škole Čakovec.

Kod dječaka zlato oko vrata slave dječaci iz Osnovne škole Jure Kaštelana Zagreb. Sa srebrnom medaljom moraju se zadovoljiti dječaci iz Osnovne škole Novska, a s brončanom Osnovna škola Visoka iz Splita.

SREDNJE ŠKOLE – DVOSTRUKI DRŽAVNI PRVACI VRAĆAJU SE U ZAGREB

Kod srednjih škola na postolju prevladali gimnazijalci. Djevojke iz I. gimnazije Zagreb su u finalu s 3:1 svladale Gimnaziju Josipa Slavenskog iz Čakovca i time osvojile zlato, a Čakovčanke srebro. Broncu je kući ponijela Hotelijersko-turistička škola u Zagrebu.

Kod mladića, kao i lani, zagrebačka gimnazija državni prvak; XV. Gimnazija koja je u finalu slavila 3:0 protiv Srednje škole Novska kojoj čestitamo na srebru. Broncu slavi XIII. Gimnazija iz Zagreba.


Učenici sportaši tijekom natjecanja su bili puni dojmova i zaista se nadali prolasku u finale. Donosimo izjavu djevojke Hane Basarić iz ekipe Srednje škole Pakrac koja je nažalost ispala u natjecanju po skupinama: “Na ždrijebu smo dobile veoma prolaznu skupinu i vjerovale smo u prolaz. Nažalost, u tome nismo uspjele. Ipak, biti na Državnom prvenstvu je odlična stvar, zaista svi uživamo ovdje. Dosad sam na Državnom prvenstvu nastupala iz rukometa i sada drugi put iz badmintona – biti ovdje svaki je put fantastičan osjećaj.”

FAIR PLAY KARTON – BEZ POŠTOVANJA NEMA SREĆE

Na svakom terenu tijekom cijelog natjecanja vladalo je povjerenje, zajedništvo i fair play, a ove smo godine vidjeli i dva nova fair play kartona – jedan u osnovnoj i jedan u srednjoj školi.

Učenik Osnovne škole Alojzija Stepinca iz Zagreba, Matko Knezović, dobio je fair play karton zato što je prije samog natjecanja primijetio da drugi igrači nemaju reket pa im je ustupio i dao jedan od svojih jer ih je imao viška. Drugi fair play karton dodijeljen je djevojkama iz Opće Gimnazije Osijek. Prenosimo izjavu Sare Barbarić: “Vidjele smo da su nam upisali krivi rezultat, to jest da smo pobijedile 3:1, ali zapravo je bilo 2:2. Zato smo otišle do zapisničkog stola i rekle kako moramo odigrati još jedan meč.” Fair play kartone u sklopu fair play projekta podijelila je Tehnička komisija u badmintonu koja naglašava kako veoma cijeni ovakve postupke i potiče sportaše na takvo ponašanje.

OSVRT TEHNIČKE KOMISIJE NA DP U BADMINTONU

Jedan od šestero članova Tehničke komisije u badmintonu, Ratko Stojković, dao nam je svoj osvrt na ovogodišnje Državno prvenstvo u badmintonu: “Vrlo smo zadovoljni cjelokupnim natjecanjem. Svi natjecatelji su odlično pripremljeni, vidjeli smo puno dobrih mečeva. Također, atmosfera je bila odlična i nismo imali nikakvih problema te mislim da je natjecanje uspjelo u svim pogledima. Inače sam i profesor u Osnovnoj školi Ljubo Babić Jastrebarsko i mogu reći da su tamo djeca jako zainteresirana za sport tako da mi je zaista gušt raditi s mladima koji vole sport.”

Hrvatski školski sportski savez već danas nastavlja s Državnim prvenstvom u stolnom tenisu, a svim sudionicima koji su proteklog tjedna u Poreču slavili badminton zahvaljuje na sudjelovanju i s veseljem očekuje novo izdanje ovog velikog prvenstva.

Tekst: Filip Odobašić, IPL novinar

Foto: Mihaela Cimić, IPL novinarka