IGRAM, PIŠEM, LAJKAM | nova generacija spremna za školski sport!

#volimskolskisport

IGRAM, PIŠEM, LAJKAM | nova generacija spremna za školski sport!

#volimoskolskisport

“Više od svega, svidjela mi se energija koja je vladala konstantno. Svi su bili toliko dragi i divni – već sad mogu reći da je ovaj projekt jedna od najboljih stvari koja mi se dogodila u životu.” IPL novinarka


“Igram, pišem, lajkam” medijska edukacija sastavni je dio edukativnog projekta sportskog novinarstva koju HŠSS održava od 2022. godine. Glavni joj je cilj odabranim učenicima predstaviti školski sport i njegove aktivnosti, te ih educirati u području sportskog novinarstva, komunikacija, odnosa s javnošću, fotografije i videografije te društvenih mreža, a sve kako bi ih se pripremilo za daljnje sudjelovanje u projektu.

IPL medijska edukacija 2024. godine održana je u hotelu Albatros i sportskoj dvorani Intersport u Plavoj laguni u Poreču od 11. do 14. veljače 2024. godine. Završavanjem edukacije sudionici dobivaju CERTIFIKAT kojim postaju učenici novinari u školskom sportu i ostvaruju mogućnost sudjelovanja u medijskim timovima na Državnim prvenstvima do kraja svog srednjoškolskog obrazovanja.

16 učenika novinara pozdravnim je predavanjem 11. veljače upoznalo tim Hrvatskog školskog sportskog saveza i najvažnije aktivnosti školskog sporta, te su već 12. veljače imali važan zadatak – proći sva predavanja i radionice pripremljene s ciljem obrazovanja o novinarstvu, PR-u, fotografiji i društvenim mrežama za rad u medijskom timu školskog sporta. Ovogodišnji predavači medijske edukacije bili su:

  • Jelena Kolar – Sportsko novinarstvo i odnosi s javnošću u sportskim organizacijama – predavanje
  • Ivan Dorian Molnar– Televizijsko novinarstvo: Kako biti sportski novinar? – predavanje
  • Ivan Fedor – Osnove novinarstva s naglaskom na radio – predavanje
  • Marija Bobinski – PR vs. Sportski izvještaj; Na terenu u školskom sportu – radionica
  • Fran Peterlin – Kako uspješno brendirati sportaša? – radionica
  • Dario Marčac – Društveni mediji u sportskim organizacijama – radionica
  • Sara Horvatić – Kroz sportski objektiv: osnove sportske fotografije powered by Sigma Adria – radionica i terenski zadatak
  • Marin Pavelić – Kako snimiti sportski prilog? – predavanje

U sklopu edukacije održana je i simulacija press konferencije na kojoj su sudjelovali alumni IPL projekta, bivši i aktivni učenici novinari Dora Pavić, Dora Maravić, Tea Šeparović i Simon Brešćanski koji su podijelili svoje iskustvo s projektom u posljednje dvije godine, uključujući sudjelovanje na svjetskim prvenstvima u školskom sportu i ostale aktivnosti i poslove koje im je omogućilo sudjelovanje u projektu.

“Izrazito je važno povezati generacije – i zahvalna sam “staroj” ekipi koja je uvijek spremna mentorirati najnovije novinare. Svi će zajedničkim snagama stvarati izvrsne medijske sadržaje i školski sport približiti svim naših školskim sportašima. Zahvaljujemo svima koji su nam se pridružili u Poreču na još jednoj uspješnoj medijskoj edukaciji!”, potvrđuje Marija Bobinski.

Na Državnom prvenstvu u sportskom plesu učenici su imali različite zadatke; od pripreme izvještaja, fotografiranja i pripreme video priloga, vođenje Instagram i TikTok profila @skolski_sport te intervjuiranje različitih plesačica i plesača za najbolje moguće predstavljanje “najljepšeg dvoranskog sporta”.

Učenici novinari 14. veljače vratili su se u svoje škole puni dojmova, a neke od najljepših komentara donosimo u nastavku:

“Sve je bilo gotovo savršeno, neopisivo sam zahvalna 1. na organizaciji ovakvih projekata, 2. na prilici da sudjelujem na ovom projektu. Divan rad, divno iskustvo, divni ljudi – sve je to obogatilo moje IPL iskustvo.”

“Više od svega, svidjela mi se energija koja je vladala konstantno. Svi su bili toliko dragi i divni – već sad mogu reći da je ovaj projekt jedna od najboljih stvari koja mi se dogodila u životu.”

“Nemam najdraži dio jer je svako predavanje, svaka radionica, svaki zadatak, svaki dan proveden u Poreču bio jedinstveno iskustvo. Ovih nekoliko dana ostat će mi dugo u pamćenju, te osjetim kako će ovo biti ključni čimbenik prilikom biranja moje karijere. Ne mogu opisati koliko se veselim ovakvom učenju kroz praksu. Hvala HŠSS-u što stvara prostor za učenike koji se nisu pronašli u sportu, što spašava novinarstvo od zaborava i što budi i podupire razvoj medijske kulture u Hrvatskoj.”

Ova se edukacija provodi uz puno pokroviteljstvo Ministarstva turizma i sporta s partnerima iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu (Djeca medija). Sponzor edukacije je i Cetina, a medijski pokrovitelj Netokracija.hr i Sportnet.hr.

Ostvarena je suradnja i s Udrugom Pragma kroz 11. godišnje nagrade za novinarske radove koje promiču vrijednosti obrazovanja – članovi Udruge pridružili su se edukaciji te održali edukativnu radionicu o medijskoj pismenosti te podijelili publikacije učenicima i mentorima.

FOTOGRAFIJE S OVOGODIŠNJE MEDIJSKE EDUKACIJE POGLEDAJTE NA: