IPL INTERVJU | pogled iza pozornice sportskog plesa

#volimskolskisport

IPL INTERVJU | pogled iza pozornice sportskog plesa

#volimoskolskisport

Dojmove s Državnog prvenstva u sportskom plesu 2024. donosi nam IPL učenica novinarka Mihaela Cimić u kratkom intervjuu s Gimnazijom Vukovar i Osnovnom školom Sućidar Split.


Na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava u sportskom plesu u Poreču ispitali smo plesače i plesačice o njihovim pripremama i navikama na treningu. Od preko 250 učenika i učenica iz 44 plesne ekipe razgovarali smo s Matejem Kovačićem i Tihomirom Paunom iz Gimnazije Vukovar te djevojčicama iz Osnovne škole Sućidar iz Splita, Jelenom Galić, Lucijom Jelić, Anom Modrić, Lucijom Plavšom i Laurom Subašić.

Matej i Tihomir istaknuli su kako je atmosfera na natjecanju bila odlična i da im “ne smeta što su okruženi s preko stotinu djevojaka”. Prije srednje škole nisu se bavili plesom te su prvi put zaplesali u školskoj dvorani u kojoj su se pripremali za natjecanje. Iako su treninzi znali trajati i po tri sata, volja za plesom nikada nije nestala.

Za koreografiju su zaslužni svi unutar grupe, ali priznali su da su većinski dio odradile djevojke dok su oni bili “dobri dečki i slušali ih”. Također naglašavaju da su došli pokazati da bi svatko mogao probati ples, bio to dječak ili djevojka. Kao jednu anegdotu su istaknuli:

„Kako smo se pripremali u školskoj dvorani, svaki put prije nego što smo počeli vježbati, uzeli bismo odbojkaške lopte i šutali ih dok bi cure raspravljale o koreografiji“.

Djevojčice iz Splita jedine su, na Državno prvenstvo u sportskom plesu za osnovne škole, došle s latinsko-američkom koreografijom:

„Odluka da osmislimo i dođemo ovdje sa latino plesom bila je lagana. Motivirale su nas natjecateljice iz naše škole koje su ovdje bile prošle godine i to što su osvojile bodove. Zato smo se potrudile da i mi otplešemo što bolje, pokažemo latino ples i možda osvojimo bodove za upis u srednju školu“.

Nadodale su kako u plesu najviše iskazuju svoju strast i emocije, da su zbog plesa najviše svoje te kako svi problemi, u tih nekoliko minuta na pozornici, nestaju. Treninzi su im tekli s lakoćom, a pomoglo im je to što trenericu poznaju već 10 godina tako da se osjećaju kao da im je prijateljica s kojom mogu podijeliti sve. Istaknule su kako uz dobru organizaciju te dogovor sa ostalima u timu ništa nije teško.

Za kraj su potvrdile kako je ples koristan svakome, a njima promijenio život: „Sada kada razmišljamo – da nismo upisale ples, život bi nam bio sasvim drugačiji. Zato upišite ples jer nikada nećete požaliti!“

Tekst: Mihaela Cimić, IPL novinarka; foto: Valentino Šajković, IPL novinar