IPL INTERVJU | iskustvo mladića na DP u sportskom plesu

#volimskolskisport

IPL INTERVJU | iskustvo mladića na DP u sportskom plesu

#volimoskolskisport

Unatoč predominantnom broju djevojaka na Završnici Državnog prvenstva u sportskom plesu, natjecanju je prisustvovala i “muška ekspedicija” koja je odlučila svojim vršnjacima dokazati da je ples sport za svakoga. Petorica mladića iz Športske gimnazije Zagreb i Gimnazije Vukovar podijelili su s nama početke svojih prvih plesnih koraka.


„Shvatili smo da nema štete pokušati“

Matija Kovačić i Tihomir Paun, učenici drugog razreda vukovarske gimnazije plesom se nisu bavili prije ovog Državnog prvenstva, ali na nagovor prijateljica iz škole pridružili su im se u pripremama za županijsko natjecanje.

„Plesom smo počeli negdje u desetom mjesecu prošle godine. Prijateljice koje su sada s nama u ekipi, pozvale su nas da probamo. Shvatili smo da nema štete pokušati, a na kraju nam se i svidjelo. Na početku smo ipak morali trpjeti malo šale na naš račun od ostalih dečkiju, ali razumljivo je da im je čudno vidjeti nas kako plešemo s curama. Mi smo to prihvatili kao nešto najnormalnije i u konačnici je brzo prestalo“, kazao je Matija.

Izuzev plesa, obojica su prethodno trenirali druge sportove što im je, prema Matijinim riječima, puno pomoglo snaći se na nepoznatom terenu:

„Tremu smo na nastupima zaobišli upravo jer smo dugogodišnji sportaši. Ja se trenutno bavim vaterpolom, a Tihomir je trenirao nogomet i još uvijek je u teretani. Navikli smo na velike publike te nismo osjećali takvu vrstu pritiska. Naravno nisu ni odmogli gotovo svakodnevni treninzi.“

Iako su morali uložiti veliki napor da dođu do nivoa koji bi smatrali zadovoljavajućim, dojma su kako početno neznanje nije brinulo njihove plesne partnerice, već ih privuklo „izazovu“:

„Mislim da su nas djevojke odabrale prije možda nekih drugih cura baš zato što ima jako malo muškaraca u ovome sportu, a i zasigurno je privuklo poglede publike“, objasnio je Tihomir.

Nakon nastupa, mladići su saznali da ih je putem prijenosa uživo na platformi Vimeo pratilo preko pola škole što ih je itekako iznenadilo, ali i uveselilo. Sve je to zaokružilo jedno pozitivno iskustvo te su najavili da će se vjerojatno prijaviti i naredne godine s još nekoliko muških prijatelja.

Uspješna plesna karijera “na nagovor mame

Na ovogodišnjem su prvenstvu Športsku gimnaziju Zagreb predstavljali Noa Hanić, Jan Hanić i Dan Hude. Za razliku od svojih vršnjaka iz Vukovara, zagrebački trojac aktivno pleše već duži niz godina. Noini su prvi koraci bili prije desetak godina na školskom tečaju, dok je od tada zabava već prerasla u ozbiljnije bavljenje sportskim plesom. Sličnu priču dijele Jan i Dan koji ples treniraju više od pola života. Negativna iskustva na početku uglavnom nisu imali; tek je Dan priznao kako ga vršnjaci jesu zadirkivali, ali da je baš kao i u slučaju s Matijom i Tihomirom s vremenom to prošlo.

„Plesu me privukao upravo taj umjetnički dio. Lijepo je i ispunjava te dok gledaš. Isto tako kad sam počeo plesati, svidjelo mi se i osjećao sam se ugodno“, rekao je Noa.

„Mene je ipak mama prvo morala nagovoriti, ali mi se poslije svidjelo“, s osmijehom na licu otkrio je Dan.

Sva trojica, uz veliko plesno iskustvo, imaju iza sebe brojne nastupe na školskim državnim prvenstvima. Noi je ovo tako bilo treće prvenstvo; na prvom je osvojio zlato, dok je prethodne godine s Janom i Danom zauzeo peto mjesto.

ŠSD Špogi se, osim vrhunskim plesnim performansom, istaknuo i svojom intrigantnom koreografijom gdje su djevojke iz zatvorenica preuzele ulogu policajki. Za domišljatu je koreografiju zaslužna cijela momčad, a pogotovo ističu rad svoje mentorice Tene Oreč. Zahvaljujući kreativno osmišljenom i izvedenom nastupu Športska gimnazija Zagreb osvojila je novo mjesto na školskom postolju i brončanu medalju u sportskome plesu.

Prednosti sportskog plesa

Nažalost, plesom se u Hrvatskoj i dalje bavi relativno mali broj muškaraca unatoč mnogobrojnim benefitima. Dosadašnja su istraživanja dokazala da ples smanjuje ili čak poništava negativne učinke stresa, bude čimbenik u kratkoročnim promjenama raspoloženja, sredstvo za poboljšanje kvalitete života i postizanja osjećaja zadovoljstva i uživanja. Osim toga, tjelesna se aktivnost općenito preporučuje u svrhu tretmana mentalnih bolesti.

Što se tiče fizičkog razvoja, plesači su poznati po svojoj iznimno naprednoj motorici, odnosno koordinaciji, agilnosti, ravnoteži i pokretu. Najveći se doprinos plesa vidi u razvijanju balansa kod polaznika. Između ostalog, bavljenje plesom pomaže u povećanju i održavanju snage, izdržljivosti i brzine – karakteristike koje se inače ne vežu uz ples. Upravo stoga ne čudi kako se i jedan od najboljih košarkaša svih vremena Kobe Bryant bavio plesom kako bi ojačao gležnjeve. Ipak, i on sam je jedno vrijeme krio svoj hobi zbog „očitih razloga“ što upućuje na već poznatu i pogrešnu stigmatiziranost muških plesača u društvu.

Državni natjecatelji pozivaju na sudjelovanje

Iako na prvenstvu ni ove godine nije nastupila nijedna potpuno muška formacija, pet intervjuiranih mladića i njihove kolege iz osnovnih škola potrudili su se da i njihov spol bude zastupljen u „najljepšem dvoranskom sportu“. Mladići pozivaju svoje vršnjake da se i sami prijave sljedeće godine te se okušaju u ovome sportu koji ponajprije “promiče prijateljstvo i ljubav i svakome pruža priliku ispričati svoju priču”.

Tekst: Mislav Dujak, IPL novinar

Foto: Valentino Šajković, IPL novinar