Škola za medicinske sestre Vinogradska pridružuje se Medicinarima

#volimskolskisport

Škola za medicinske sestre Vinogradska pridružuje se Medicinarima

#volimoskolskisport

Za vrijeme ovogodišnjeg Državnog prvenstva u judu za osnovne škole uz navijače, sudce i trenere natjecanje su pozorno pratili i Medicinari u školskom sportu. Bili su to po prvi put učenici i učenice Škole za medicinske sestre Vinogradska. U sklopu projekta “Medicinari u školskom sportu” su omogućili da natjecanje prođe glatko i bez zdravstvenih komplikacija, a uz to su imali priliku na štandu predstaviti svoju struku i školu.

Jedna od učenica je i Angelina, koja je kako kaže, uvijek znala da želi biti medicinska sestra. Krenula je koracima njezine bake, a dospjela i na judo državno natjecanje. Ovdje je imala priliku svoje teorijsko znanje isprobati u praksi. Na pitanje koliko je medicina u sportu važna, odgovorila je:

“Medicina u sportu je izrazito važna. Sportaši općenito trebaju održavati zdrav život, uz to što se puno kreću i treniraju trebaju imati i pravilnu prehranu. Dok se ozbiljnije bave sportom trebali bi imati češće preglede. U slučaju ozljeda važno ih je što prije zbrinuti kako ne bi bilo daljnjih komplikacija i posljedica koje mogu utjecati na njihovo zdravlje i njihove sportske karijere.”

Objasnila je kako svaki sport donosi ozljede, bilo teže ili lakše, no ipak da su ozljede najčešće kod borilačkih vještina. Na državnom judo natjecanju bile su to uglavnom istegnuća, ozljede leđa, krvarenje iz nosa i slično. Upravo zbog čestih sportskih ozljeda, najdraže joj je što već sada, u srednjoj školi, može nekome pomoći.

“U tom trenutku, kada je netko ozlijeđen, najranjiviji je i važno je da zna se tada može osloniti na mene. Mogu biti taj netko tko im može fizički i psihički pomoći.”

Angelina je jedna od 150 učenika i učenica koji u sklopu projekta Medicinari u školskom sportu osiguravaju da natjecatelji budu zdravi. Njihova stručnost u zbrinjavanju ozljeda, strategijama prevencije i emocionalnoj potpori čine ih bitnim dijelom svakog sportskog tima ili organizacije pa tako i Hrvatskog školskog sportskog saveza!

Tekst i foto: Laura Hergotić, IPL novinarka