JUDO | Državnim prvenstvom u Zagrebu otvorena 2024. godina u školskom sportu

#volimskolskisport

JUDO | Državnim prvenstvom u Zagrebu otvorena 2024. godina u školskom sportu

#volimoskolskisport

U glavnom gradu Lijepe Naše od 23. do 24. siječnja održala se Završnica Državnog prvenstva školskih sportskih društava u judu za osnovne škole. Osim što je to prvo prvenstvo u novoj godini, ovo je natjecanje posebno jer je ujedno i prvo ikad održano u Zagrebu. Natjecanje se održalo u SD “Sutinska vrela” gdje se okupilo preko 300 natjecatelja osnovnih škola koji su imali priliku natjecati se u muškoj, ženskoj i mix konkurenciji.

Ovo Državno prvenstvo organizirao je Hrvatski školski sportski savez uz Hrvatski judo savez i Školski sportski savez Grada Zagreba, a na svečanom otvorenju prisustvovala je i predsjednica Hrvatskog judo saveza, dr. sc. Sanda Čorak, koja se kratko obratila okupljenim natjecateljima i njihovim mentorima te objavila donaciju 250 kimona za školska sportska društva koja su sudjelovala u prvenstvu:

“Ovo natjecanje izuzetno je važno, jer smo mi u Hrvatskom judo savezu krenuli sa školskim sportom prije više od deset godina, zapravo s idejom da što više djece uključimo u naš sport. Da sva ona djeca koja nemaju mogućnost trenirati judo u klubovima, imaju tu mogućnost u svojim osnovnim školama. Tako da je jako lijepo danas vidjeti da se u ovoj završnici skupilo 300 dječaka i djevojčica koji dolaze iz 11 županija.”

Nastavlja: “Drago mi je da smo im mogli donirati 250 kimona, nadam se da će to biti dodatni poticaj da se judo kao školski sport još omasovi. Judo je više od sporta i uvijek se trudimo da se kroz judo na neki način educiraju i odgajaju, a ne samo da se razvijaju motorički nego i socijalno. Nadamo se da ćemo tu obaviti i dio posla, odgojnog, koji se radi u školama.”

Glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza, dr. sc Ivan Dujić, pridružio se pozdravima obraćanjem o važnosti juda i njegovom utjecaju na ostale dijelove našeg života, navodeći:

“Judo ima elemente hvatanja, padova, rolanja, svih onih motoričkih znanja o kojima smo učili na fakultetu i koja su izuzetno važna za sportski razvoj, no osim toga ima kodekse ponašanja kroz koje naučite koliko je važno biti dobar čovjek – a to je ono što uvijek treba biti najvažnije.”

Nakon ovakvih riječi motivacije nije nedostajalo, a natjecanje je službeno otvoreno. Prijenos uživo mogao se pratiti na YouTube kanalu Hrvatskog školskog sportskog saveza, a snimke natjecanja sa sva četiri tatamija možete pogledati OVDJE (playlist):

Naši natjecatelji pružili su nam zanimljive borbe uz glasnu podršku uz tatamije, a najbolji od najboljih su:

DJEČACI

  1. mjesto OŠ Bogumila Tonija, Samobor
  2. mjesto OŠ Dugave, Zagreb
  3. mjesto OŠ Mokošica, Dubrovnik

DJEVOJČICE

  1. mjesto OŠ Matka Laginje, Zagreb
  2. mjesto OŠ bana Josipa Jelačića, Zagreb
  3. mjesto OŠ Pujanki, Split

Nakon osvojenog prvog mjesta djevojčice iz Osnovne škole Matka Laginje nisu mogle zaustaviti suze radosnice, pa je s nama razgovarala njihova voditeljica Mirna Šprajc i objasnila reakcije:

“Ovo je prvi put da naša škola sudjeluje na Državnom prvenstvu, i jako smo sretni što smo pobijedili. Osvojili smo medalje u pojedinačnoj kategoriji djevojčica i u mješovitoj ekipi. Nisam im ni rekla da smo pobjedile sve dok na nisu prozvali. Cure su bile presretne. Ovo nam je bilo prvo natjecanje, ali najavljujemo obranu naslova iduće godine.”

MIX TIM

  1. mjesto OŠ Strožanac, Strožanac-Podstrana
  2. mjesto OŠ Mokošica, Dubrovnik
  3. mjesto OŠ Matka Laginje Zagreb
  4. mjesto OŠ Kneza Trpimira, Kaštel Gomilica

Medalje pobjednicima dodijelili su Kristina Singer, zamjenica Pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, Vjekoslav Šafranić, predsjednik Sportskog saveza Grada Zagreba i Hrvoje Lekić, član organizacijskog odbora i glavni tajnik ŠSSGZ-a.

Najboljim judašicama i judašima čestitamo, a zahvaljujemo i svim sudionicima te najavljujemo Državno prvenstvo u gimnasici za osnovne škole koje nam slijedi već 5. veljače.

TEKST: Petra Lazić, IPL novinarka

FOTOGRAFIJE: Laura Hergotić, IPL novinarka