PLACE2GO: hrvatska djeca i mladi kao sportski putnici

#volimskolskisport

PLACE2GO: hrvatska djeca i mladi kao sportski putnici

#volimoskolskisport

Dr. sc. Ivan Dujić predstavio je putovanja u školskom sportu kao panelist na 11. Međunarodnom sajmu turizma Place2Go.


U panelu Sportska putovanja sudjelovali su Pavle Marković iz agencije Ban Tours koja se u velikoj mjeri bavi sportskim putovanjima, sportski komentator Marko Šapit, direktor marketinga Hrvatskog olimpijskog odbora, Ranko Četković te Ivan Dujić, glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Uvodnim riječima panelisti su potvrdili važnost sportskih putovanja za hrvatski turizam, ali i kulturno povezivanje s drugim zemljama te promociju hrvatskog sporta u Europi i svijetu. Osim sportaša, novinara i navijača, potvrđuju, važna su i djeca i mladi koji sudjeluju u sportskim natjecanjima u Hrvatskoj i šire.

Dr. sc. Ivan Dujić predstavio je putovanja na državna prvenstva u Poreč, Rijeku i Vinkovce te međunarodna putovanja na natjecanja Svjetske školske sportske federacije, u kojima su hrvatski školski sportaši prošle godine sudjelovali u Izraelu, Maroku, Brazilu i Srbiji:

“Sportska putovanja ipak nisu uvijek turistička, kako je rekao i gospodin Šapit. Često budete na relaciji aerodrom-hotel-sportska dvorana, a ostalo ne vidite. Školska sportska natjecanja su drugačija, oni imaju cijeli dan rezerviran za susret nacija i kulturno povezivanje. Sve članice sudjeluju u Kulturnom danu gdje razgledavaju i uče o gradu domaćinu, a nakon toga i Susret nacija u kojem svaka država predstavlja svoje gastronomske specijalitete ili posebnosti poput hrvatskih kockica, nakon čega nastupaju na “svjetskoj” pozornici.”

Sportska putovanja u školskom su sportu kombinacija su sportskog, kulturnog i edukativnog, što mogu potvrditi svi sudionici svjetskih prvenstava i Gimnazijade u prošloj godini, a u čemu se i Hrvatski školski sportski savez može posvetiti kada bi preuzeo novo domaćinstvo nekog europskog ili svjetskog natjecanja. Dujić naglašava:

“Djeci i mladima jako je važno pružiti ne samo natjecanje i sport, već i edukativno iskustvo, istraživanje novih gradova i kultura, a i prijateljstva. Na svjetska prvenstva, zahvaljujući sporazumu sa ISF-om, uz hrvatske školske sportaše sasvim besplatno putuju i učenici novinari koji sva ta iskustva sportskih putovanja skupljaju, objavljuju i predstavljaju našim pratiteljima te i na taj način promiču sportska putovanja.”

Ipak, kada je razgovor krenuo u smjeru sportske infrastrukture koja bi omogućila sportska putovanja u Hrvatsku, panelisti su skeptično naglasili da Hrvatska vjerojatno ne koristi svoj potencijal. No Dujić potvrđuje:

“Mi imamo velika natjecanja, najmanja državna prvenstva imaju između 300 i 400 djece i to u mjesecima izvan sezone – uskoro će nam se, primjerice u rukometu, pridružiti preko 1000 djece i mladih kojima treba 8 terena kako bismo održali natjecanje. Tu nam se kao izvrstan partner ukazala Plava laguna i Poreč kao grad sporta koji ima i sportske dvorane i izvrsne hotele koji zadovoljavaju naše kapacitete – i kao takvi jedini u Republici Hrvatskoj. Zato smo zahvalni na dobroj suradnji s upravom Plave Lagune i gradonačelnikom grada Poreča te im se vraćamo barem 10 puta u sljedećoj godini.”

“Sport su vrhunski sportaši, školski sportaši, sport su putnici i promocija Hrvatske!”, zaključili su panelisti uz napomenu da je za lokalna, nacionalna, ali i međunarodna putovanja potrebna kvalitetna infrastruktura i mogućnosti za domaćinstva sportskih događanja i natjecanja, uz već postojeću strategiju za promociju Hrvatske kao sportske nacije koja potiče sportska putovanja.