Vrtim zdravi film | nagrađene najbolje škole u sezoni projekta 2022./2023.

#volimskolskisport

Vrtim zdravi film | nagrađene najbolje škole u sezoni projekta 2022./2023.

#volimoskolskisport

Hrvatski školski sportski savez partner je u projektu s tvrtkom Nestlé i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo – VRTIM ZDRAVI FILM te na kraju svake godine provođenja nagrađuje najbolje škole u tri kategorije.


Vrtim zdravi film namijenjen je učenicima od 7. razreda osnovne škole a proširuje se na 5. i 6. razrede osnovne škole. Dio je globalne Nestlé inicijative pod nazivom “Nestlé for healthier Kids Global Programme”, kojem je cilj educirati što više djece školske dobi o važnosti pravilne prehrane i bavljenja tjelesnom aktivnošću, u svrhe stjecanja pravilnih životnih navika. Više o projektu pročitajte OVDJE.

Vrtim Zdravi Film educira učenike viših razreda kako bi poruke usvojili tijekom životne faze u kojoj formiraju svoje stavove i ponašanja te im pomažemo da usvoje zdrave navike koje će biti dio njihovih života i u kasnijoj dobi. Temeljem Završne evaluacije projekta koju je izradila doc. dr. sc. Dijana Mayer, dr. med., voditeljica odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih s timom iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, potvrđeno je:

Evo nam i dobitnika:

1. kategorija nagrada: najbolja škola u Hrvatskoj: u znanju

– najveći postotak povećanja znanja / razlika u anketi 1 i 2 – nagrada: prijenosno računalo – laptop

Prof. Pejić projekt kontinuirano provodi već cijelo desetljeće te je jedan od učitelja koji na kreativan način educira učenike o važnosti redovite tjelesne aktivnosti putem uključivanja velikog broja učenika u školska sportska natjecanja na području svoje županije:

“Očuvanje zdravlja učenika nam je prioritet. Simbioza pravilne prehrane i sportske aktivnosti zalog je za zdravlje učenika u budućnosti. Prednost ruralnog kraja daje nam i prednost uzgoja kvalitenih prehrambenih namirnica koje učenici donose u školu te kroz radionice VZF uče pripremu zdrave hrane. Educiraju se o prednosti pripreme i konzumacije tako pripremljenih namirnica naspram “brze hrane” koja nutritivno ne zadovoljava sve nutritivne potrebe za njihovu dob.”

rekao nam je učitelj Predrag Pejić prof. TZK

2. kategorija najbolja škola u Hrvatskoj – u znanju

– najveći ukupni postotak znanja ostvaren u školi nakon ankete 2 – nagrada: fotoaparat

Gordan Poslončec, prof. uspješno implementira teme iz nastave TZK-a te naglašava vrijednosti svakodnevne tjelesne aktivnosti i roditeljima učenika:

“U projekt se uključuju u šk. godine 2017. /2018.  uz punu podršku ravnateljice Dijane Šalković. Roditelji učenika koji sudjeluju u projektu vrlo su zainteresirani jer dobivaju nova saznanja o uravnoteženoj prehrani koja koristi za pravilan rast i razvoj njihove djece, a i sami su svjesni da ne stignu dovoljno razgovarati o važnosti pravilne prehrane sa svojom djecom barem ne u onoj mjeri koliko bi željeli. U projekt je uključena i nastavnica biologije Natalija Ilić, koja nadograđuje znanja učenika u zadanim projektnim temama.”

Iz Evaluacije dr. Mayer sezona VZF 2022./2023.

ŠKOLAPrije edukacijePoslije edukacijeRazlika
Broj anketaUdio točnih odgovoraBroj anketaUdio točnih odgovora
OŠ SUHOPOLJE5851.7%5199.2%47.5%
OŠ SIDE KOŠUTIĆ – RADOBOJ2955.5%3092.0%36.5%

3. kategorija najbolji Izvještaj voditelja „Vrtim zdravi film“

uz popratne materijale provedbe projekta –  nagrada: poklon-bon

“Uz učenike smo u projekt u određenom opsegu uključili roditelje i djelatnike škole. Svjedoci smo toga da djeca najviše uče od svojih roditelja, a nakon toga od odgojitelja u vrtiću i učitelja u školi. Roditelje smo uključili u projekt upravo s ciljem da shvate da  djeca neće raditi ono što im oni kažu da trebaju raditi, nego će raditi ono što rade njihovi roditelji. Odrasli (roditelji, odgojitelji, učitelji) trebaju svojim djelima biti primjer djeci! Nadamo se da će se kroz godine sudjelovanja u projektu pokazati napredak u prehrambenim navikama, tjelesnoj aktivnosti i zdravlju učenika ali i njihovih roditelja i djelatnika škole. Veselimo se daljnjem sudjelovanju u projektu!”,

potvrdila je prof. Simić Meznarić, a svoj je Izvještaj i prezentirala u listopadu na edukaciji za nove provoditelje projekta “Vrtim zdravi film”.

Čestitamo ravnateljima, voditeljima i učenicima nagrađenih škola koje su bile najuspješnije u pojedinim kategorijama. Nadamo se da smo zajedno naučili kako zdravije živjeti i da ćemo nastaviti prenositi stečeno znanje na buduće generacije.