IZ MEDIJA | “Lako dostupnim i besplatnim sportskim aktivnostima do zdravije nacije”

#volimskolskisport

IZ MEDIJA | “Lako dostupnim i besplatnim sportskim aktivnostima do zdravije nacije”

#volimoskolskisport

Novu godinu započinjemo gostovanjem u emisiji Studio 4 na Hrvatskoj radioteleviziji u kojoj su glavni tajnik HŠSS-a Ivan Dujić i glavni tajnik ŠSSGZ-a Hrvoje Lekić predstavili besplatne sportske aktivnosti školskog sporta i razgovarali o tjelesnoj aktivnosti kao prioritetu za djecu i mlade.


“Koje aktivnosti predstaviti i omogućiti djeci u 2024. godini kako bi što manje vremena provodili u neaktivnosti i pred malim ekranima?” pitanje je kojim je započela novogodišnja emisija Studio 4 u kojoj su gostovali glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza dr. sc. Ivan Dujić i glavni tajnik Školskog sportskog saveza Grada Zagreba Hrvoje Lekić s voditeljicom Vlatkom Kalinić.

Školski sport prilika je za sportaše i aktivnu djecu, ali i onu djecu koja nemaju naviku bavljenja sportom da sudjeluju u besplatnim sportskim i rekreativnim aktivnostima poput Odmorka, Sportskih praznika i drugih projekata Hrvatskog školskog sportskog saveza:

“Oko 250,000 djece sudjeluje u aktivnostima školskog sporta kroz projekte i natjecanja županijskih saveza i HŠSS-a što je izvrsna brojka, no kada znamo da Hrvatskoj ima preko pola milijuna djece, vidimo da ima prostora za napredak i predstavljanje aktivnosti još većem broju djece i mladih”, potvrđuje Dujić.

PROGRAM ODMORKO ZA ZAGREBAČKE MALIŠANE

Gotovo da nema zagrebačkog djeteta koje nije čulo za Odmorko, cjelogodišnji program Školskog sportskog saveza Grada Zagreba koji se u Zagrebu provodi već 65 godina: “Uz Odmorko, ZGombaonicu i druge projekte i natjecanja, u našim aktivnostima sudjeluje preko 30,000 djece u gradu Zagrebu“, naglašava Lekić.

Savezi svojim programima i projektima, naglašavaju tajnici, pokušavaju djeci omogućiti besplatne, a atraktivne, sportske aktivnosti koje bi ih tijekom cijele godine poticale da svoje trenutke u školi, ali i slobodno vrijeme, provode u sportskim dvoranama, na sportskim igralištima i u prirodi, klizalištima i bazenima. Osim poznatog klizanja, djeci osnovnih škola omogućeno je sudjelovanje na različitim sportskim aktivnostima pod stručnim vodstvom kineziologa.

“Glavni nam je cilj okupiti djecu koja se možda i ne bave sportom tijekom godine, da ovdje to mogu uz stručno vodstvo. Suradnjom s licenciranim trenerima, klubovima, sportskim zajednicama i udrugama omogućujemo stručno i kvalitetno upoznavanje s različitim sportovima – ta dostupnost i blizina sportskih aktivnosti stvara dodatni interes”, potvrđuje Lekić.

PODACI POTVRĐUJU: “DJECA SU PRETILA I PREMALO SE KREĆU”

U emisiji su se osvrnuli i na podatke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji iz godine u godinu sve više upozoravaju na pretilost i neaktivnost hrvatske djece i mladih.

“Svjesni smo ovog paradoksa – Hrvatska kao sportska nacija s velikim svjetskim uspjesima, a Hrvatska kao jedna od vodećih zemalja po pretilosti i manjku tjelesne aktivnosti. Nije to problem samo Tjelesne i zdravstvene kulture, već komunikacije svih onih koji sudjeluju u odgoju i obrazovanju djece”, naglašava Dujić.

Glavni faktor, kako kažu, upravo su profesori tjelesne i zdravstvene kulture, odnosno voditelji aktivnosti, koji predstavljaju sportove i educiraju o važnosti i različitim načinima kretanja i rekreacije. “Profesor TZK-a u školi jedan je od prvih koji djecu uči o važnosti redovitog bavljenja sportom i ima znanja i kompetencije predstaviti sport i kretanje svojim učenicima – ne da bi dijete postalo vrhunski sportaš, nego da bi ono shvatilo važnost higijene, kretanja i pravilne prehrane”, nadodaje Dujić.

Od ove školske godine, kineziolozi rade s djecom od prvog razreda osnovne škole, što tajnici pozdravljaju naglašavajući važnost profesora TZK-a kao voditelja školskog sportskog društva kroz koje djeca mogu djelovati i baviti se sportom. Velike mogućnosti za razvoj sporta i rekreacije u školama ima i novi sustav cjelodnevne nastave koji bi u školi omogućio više vremena za aktivnosti tjelesne i zdravstvene kulture.

CJELODNEVNA NASTAVA KAO RJEŠENJE?

“Ne možemo reći da je loše ako djeca svaki dan od 15 sati imaju mogućnost baviti se sportom u školi, pod stručnim vodstvom na siguran i besplatan način. Razgovorom s jednim od ravnatelja čija je škola u programu cjelodnevne nastave saznajem da su zadovoljni profesori, djeca, ali i roditelji”, potvrđuje Dujić. Lekić potvrđuje potrebu da se roditelji uključe u predstavljanje sportskih i rekreativnih aktivnosti djeci i mladima: “Roditelji su naša ključna publika – zapravo se njih najviše trudimo informirati i predstaviti im mogućnosti koje pružaju naši programi kako bi oni uključili svoju djecu.”

Hrvatski školski sportski savez već godinama odmiče od isključive organizacije državnih prvenstava u školskom sportu te sportskim i edukativnim projektima i programima nadopunjuje školski sport: “Projekti poput Univerzalne sportske škole, Vježbaonice, Sportskih praznika oni su koji u školski sport donose dodatnu vrijednost i u kojima ima prostora da se u sportskom smislu obogati njihov život – a to su trenutno dodatne sportske aktivnosti u školi. Zato cjelodnevna nastava pruža izvrsne mogućnosti za sportski razvoj učenika.”

ŠKOLSKI SPORT – IGRA I ZABAVA

Primarna aktivnost Hrvatskog školskog sportskog saveza jest organizacija državnih prvenstava za osnovne i srednje škole u 16 sportova, a kroz aktivnosti školskih sportskih društava i rad profesora TZK u školi, ali i u svoje slobodno vrijeme, djeci se omogućava bavljenje sportom u školi. Na pitanje o važnosti razvoja kompetitivnosti u sportu, Dujić potvrđuje:

“Važno je da se dijete “zna” natjecati, raditi u timu, prihvatiti poraz… Ali u školskom sportu kao prioritet stavljamo zabavu i igru. Postoje sportski savezi i klupska natjecanja, no ne želimo graditi paralelni sustav. Djeca u školskom sportu natječu se ispred svoje zajednice, svog grada, svoje županije – za njih navija njihova škola i njihova zajednica, a najvažnije je da se djeca dobro osjećaju na natjecanjima; grade prijateljstva i ljubav prema sportu.”

Emisija Studio 4 emitirala se na HRT4 1. siječnja 2024. godine u 12.30 sati, a u cijelosti ju možete pogledati na HRTi.