Medicinari u školskom sportu | praksa na sportskim natjecanjima

#volimskolskisport

Medicinari u školskom sportu | praksa na sportskim natjecanjima

#volimoskolskisport

Istaknuti timovi Medicinara u školskom sportu iz Slavonskog Broda i Vinkovaca pridružili su se ovoga tjedna na Državnom prvenstvu u šahu. O njihovom iskustvu u projektu Hrvatskog školskog sportskog saveza i aktivnostima održanima u Poreču pitala ih je IPL novinarka Dora Pavić.


Učenici Medicinske i veterinarske škole dr. Andrije Štampara iz Vinkovaca te Srednje medicinske škole Slavonski Brod ove su godine sudjelovali na Džavnom prvenstvu u šahu. Tamo su, osim spremnosti na medicinske intervencije, imali i štand na kojem su predstavljali svoje aktivnosti u sklopu projekta te sve šahiste i voditelje pozvali da izmjere svoj tlak te šećer u krvi. Mnogi šahisti su se odazvali kako bi saznali više o tome, a naši medicinari objasnili su im što je normalan tlak te odgovorili na sva postavljena pitanja. U aktivnostima je sudjelovalo sedam učenika koji su se izmjenjivali “kako bi svako uspio odraditi svoj dio posla”.

IPL novinarke pratile su njihov rad uz fotografije i intervjue; pitali smo učenike da objasne što rade, zašto su ovdje i koje su prednosti projekta, a oni su, uz odgovore na pitanja, svoje znanje prikazali i u praksi na prijenosu uživo.

“Medicinari u školskom sportu je projekt u kojem mi kao učenici 5. razreda medicinske škole sudjelujemo u školskim natjecanjima. Najprije u gradu, pa u županiji, a sada smo izabrani da dođemo na državno natjecanje u Poreč. Znači, mi idemo po natjecanjima i pružamo prvu pomoć ovisno o sportu i pomoći koja je potrebna. Na taj način se i mi učimo i pomažemo drugima. Evo sad uskoro i završavamo školu, pa će nam to dobro doći.” – Domagoj Špionjak

,,Iskustvo nam je odlično. Cijelu godinu smo se trudili da nas izaberu da idemo u Poreč na državno prvenstvo. Išli smo na sva natjecanja i sve smo ove intervencije već radili. Mentori su zadovoljni i ljudi s kojima provodimo intervencije su zadovoljni.” – Andrija Bliml

,,Medicinari u školskom sportu je projekt u kojem sudjelujemo od 2019. godine. Cilj ovog projekta je da medicinari budu uključeni u obradu medicinskih ozljeda koje nisu toliko specifične za bolničko okruženje te da se također promovira i sport i sportska događanja među vršnjacima. Uz to, da i oni sami dođu do spoznaje koliko je sport bitan za njih i njihovo zdravlje.” – Marko Blažić, mentor Medicinara iz Vinkovaca

Uz srednje škole, došla je i nova ekipa medicinara, ovoga puta iz Srednje medicinske škole Slavonski Brod. Na svom štandu nastavili su koracima svojih kolega iz Vinkovaca. Na pitanje zašto su se prijavili u ovaj projekt odgovorila nam je Tena: ,,Zanima me prva pomoć te samo to reagiranje u situacijama dok pratimo sport. Mislim da možemo svoje vještine unaprijediti upravo s tim brzim reagiranjem na ozljede u sportu.”

Hrvatski školski sportski savez u ovaj projekt uključuje više od 150 učenika kojima omogućava iskustvo u praksi na raznim sportskim natjecanjima, a sudjelovanjem na ovogodišnjem prvom Državnom prvenstvu učenici su imali priliku pokazati što i kako rade u sklopu projekta te zašto vole sudjelovati u projektu. Zahvaljujemo im na sudjelovanju!

Tekst: Dora Pavić, IPL novinarka, foto: Dora Pavić i Ivona Švaganović, IPL novinarke