Šahisti učili o STEM-u s Hrvatskim judo savezom 

#volimskolskisport

Šahisti učili o STEM-u s Hrvatskim judo savezom 

#volimoskolskisport

Hrvatski školski sportski savez nastavlja suradnju s nacionalnim sportskim savezima – na Državno prvenstvo školskih sportskih društava u šahu ugostili su predstavnike Hrvatskog judo saveza i projekta STEMsport


Na ovogodišnjem Državnom prvenstvu u šahu pridružio nam se Hrvatski judo savez uz projekt ,,O znanosti kroz sport – STEMsport”. Voditelji ovog projekta su na zanimljiv i interaktivan način šahistima i šahisticama predstavili svoje eksponate kojima je zadatak bio spojiti sport i kretanje s nekim važnim znanstvenim konceptima poput ravnoteže i gravitacije.  

Započeli su predstavom za najmađe ,,Kretanje pomoću zvuka” koju je vodila Klivija Jug Dujaković, gdje je djeci dočarala kako je to kretati se samo pomoću zvuka bez ostalih podražaja. Naši šahisti rado su sudjelovali i vješto odradili zadatak, a i imali priliku osvojiti i neke nagrade. Prvi dan natjecanja šahisti i njihovi voditelji mogli su vidjeti druge eksponate kao što su razne mozgalice te eksponat pod nazivom ,,Hrabrost – Tensegrity”

Glavna uloga ovog eksponata bila je opisati ravnotežu tj. glavnu točku ravnoteže: ,,Naš centar za ravnotežu nalazi se u srednjem uhu te zato ravnotežu ne postižemo samo vidom, već i sluhom.” Broj igrača i voditelja koji su sudjelovali u radionicama pokazuje da im je projekt bio poučan i zanimljiv. 

Više o projektu i njegovoj svrsi ispričala nam je koordinatorica projekta u Hrvatskoj Romana Kerep. ,,Projekt sada provodimo već drugu godinu zajedno s još četiri partnera. Radimo razne aktivnosti i radionice u kojima na zabavan i interaktivan način objašnjavamo razne znanstvene pojmove i predstave koje na popularan način djeci pojašnjavaju neke znanstvene koncepte.” 

Preko stotinu šahista i voditelja uživalo je u edukativnim aktivnostima Hrvatskog judo saveza, a i IPL novinarke prihvatile su izazov i isprobale sve instalacije. 

Tekst i foto: IPL novinarka Dora Pavić