Državno prvenstvo u šahu | “Maraton malih hrvatskih šahovskih lađa”

#volimskolskisport

Državno prvenstvo u šahu | “Maraton malih hrvatskih šahovskih lađa”

#volimoskolskisport

Na ovogodišnjem Državnom prvenstvu školskih sportskih društava u šahu za osnovne škole održanom od 20. do 22. studenog 2024. u Poreču, ljubav prema šahu slavilo je više od stotinu šahista i šahistica koji su odigravanjem devet kola otkrili nove državne prvake u školskom sportu.

Svi šahisti odigrali su najbolje što su znali i trud se prepoznao u svakom potezu, no prva tri mjesta zaslužili su samo najbolji. U kategoriji dječaka zlatnu medalju kući su odnijeli dječaci koji dolaze iz Koprivnice i pohađaju Osnovnu školu Antun Nemčić Gostovinski, zatim drugo mjesto i srebro zaslužila je Osnovna škola Fran Krsto Frankopan na otoku Krku i na kraju brončanu medalju s ponosom nose dječaci iz Osnovne škole Špansko Oranice iz Zagreba.

Prvo mjesto i titulu državnih prvakinja u šahu osvojile su djevojke Osnovne škole Odra iz Zagreba, djevojčice iz Gradine u Osnovnoj školi Gradina osvojile su drugo mjesto, a broncu zasluženo nosi ekipa iz Osnovne škole Mejaši iz Splita.

Svi su igrači radosno prihvatili natjecateljski duh, a svaki je susret napeto očekivao pobjednika. Bez obzira na stereotipno pitanje “Je li šah zaista sport?”, naši šahisti i njihovi voditelji su pokazali su pravi sportski duh svojom predanošću igri. Između kola igrači su međusobno odigravali partije kako bi se zagrijali za sljedeći krug.

Sportski duh mogao se vrlo lako prepoznati i nakon natjecanja jer su dodijeljena čak tri fair play kartona. Uz puno radosti i timskog rada, za iznimno sportsko ponašanje i djelovanje u duhu fair playa, kartoni su dodijeljeni Tiffany Šimunović, kapetanici iz Senja, Mirku Kadiću, šahistu iz Zagreba te Ivanu Močiću, šahistu iz Brodarice.

Osim natjecanja, šahisti su sudjelovali i u aktivnostima predstavnika Hrvatskog judo saveza koji su nam predstavili svoj EU projekt “O znanosti kroz sport – STEMsport.” projekt. U dvorani su postavili svoje eksponate poput raznih mozgalica te eksponat ravnoteže.

Uz nas su tu bili medicinari iz Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara Vinkovci. Na ovo državno prvesntvo su pozvani zbog velikog prošlogodišnjeg truda i predanog rada na županijskim natjecanjima Vukovarsko-srijemske županije. Za vrijeme natjecanja imali su svoj kutak gdje su mjerili tlak i razinu šećera u krvi.

Čestitamo svima koji su sudjelovali na ovome prvenstvu i predstavljali svoje škole na ovom prvenstvu. Pozdravljamo sve naše osnovnoškolce riječima našeg člana Tehničke komisije Vlade Karagića: “Maraton ste malih hrvatskih šahovskih lađa i najbolji dijelić ovog neba pod kojim živimo.”

PRIJENOS UŽIVO OVOG PRVENSTVA POGLEDAJTE OVDJE.

Tekst: Ivona Švaganović, IPL novinarka