Igram, pišem, lajkam | otvorene prijave za novu generaciju učenika novinara

#volimskolskisport

Igram, pišem, lajkam | otvorene prijave za novu generaciju učenika novinara

#volimoskolskisport

Nakon dvije godine edukacija i aktivnosti na državnim prvenstvima, školski sport bogatiji je za 35 učenika novinara od kojih 15 nastavlja sudjelovanje u projektu. Ipak, trebaju pojačanje! Kako se prijaviti u novu sezonu, saznajte ovdje.


„Igram, pišem, lajkam“, projekt sportskog novinarstva Hrvatskog školskog sportskog saveza, vraća se u sportskoj sezoni 2023./2024. godine i započinje prijavama svih zainteresiranih srednjoškolaca koji ove godine žele postati IPL učenici novinari.

Hrvatski školski sportski savez ove godine ponovno na sudjelovanje u projektu poziva sve zainteresirane učenice i učenike srednjih škola. Prijaviti se mogu sportskim novinarskim uratkom različitih vrsta.

Prijave su otvorene te traju do petka 22. prosinca 2023. godine, nakon čega HŠSS 15 najboljih prijavitelja poziva na trodnevni novinarski kamp u Poreč na kojem će naučiti glavne značajke sportskog novinarstva, pisati izvještaje sa školskih natjecanja, provoditi intervjue, stvarati sadržaj za društvene mreže te osnove fotografiranja i jednostavnih videa i TikTokova. S njima će raditi sportski novinari, sveučilišni profesori, ali i stručnjaci u području društvenih mreža i sportske fotografije te ih pripremiti za uspješno sudjelovanje na ostalim državnim prvenstvima.

Naime, svi će finalisti projekta nakon ove edukacije svoja novostečena znanja moći pokazati u praksi na nekom od nadolazećih državnih prvenstva te pisanjem, fotografiranjem i intervjuiranjem stvarati sadržaj koji će se ocijenjivati i na temelju kojeg će se odabrati pobjednici projekta.

Pozivamo učenice/učenike i mentore da se prijave za sudjelovanje u ovom projektu i postanu dio naše sportske zajednice! Prijavite se do 22. prosinca 2023.

Kako se prijaviti?

  1. prijavljeni moraju biti učenici bilo kojeg razreda hrvatske srednje škole te
  2. prijavljeni moraju imati HŠSS Iskaznicu

Prijave su otvorene 10. studenog 2023. godine, a traju do 22. prosinca 2023. godine u 23:59 sati.

Zainteresirani se učenici prijavljuju na unosom svojih osobnih podataka, mentorom i novinarskim radom koji mora biti napisan ove školske godine te koji može biti:

– izvještaj sa školskog, županijskog ili poluzavršnog sportskog natjecanja (tekst ili video)

– izvještaj s posebnog školskog sportskog događanja (tekst ili video)

– članak ili video reportaža o odabranom ili istaknutom sportu u školi

– članak ili video reportaža o istaknutom sportskom timu u školi

– članak ili intervju s istaknutim školskim sportašem ili profesorom

– istraživački članak o tjelesnoj i zdravstvenoj kulturi

– članak ili reportaža na posebnu temu

(sport, rekreacija, važnost tjelesne aktivnosti, zdrav život)

Selekcijski proces

Nakon slanja radova, stručni žiri pregledava radove te dodjeljuje bodove na temelju ispunjavanja uvjeta poput; novinarske forme, strukture i kompletnosti rada, pismenosti (gramatike i pravopisa), općeg dojma i relevantnosti.

Kriteriji za određivanje najboljih radova bit će:

Bodovanje stručnog žirija (boduju se: ispunjavanje novinarske forme, stil pisanja, opći dojam)

1. ispunjavanje novinarske forme (5W, kompletnost teksta, potpunost informacija)

2. stil pisanja (gramatika i pravopis, stil pismenog izražavanja, struktura teksta)

3. opći dojam (kreativnost i relevantnost, ima li smisla, ima li sve informacije, prati li priču…)

Sudjelovanje u novinarskom kampu

Nakon kraja prijava, stručni žiri pregledat će radove, ocijeniti ih prema navedenim kriterijima te odabrati 15 NAJBOLJIH RADOVA, odnosno 15 finalista projekta u 2023. godini.

Oni će biti pozvani na sudjelovanje u trodnevnom novinarskom kampu u Poreču koji će predavanjima, radionicama i drugim aktivnostima pripremiti finaliste na sudjelovanje u državnim natjecanjima školskih sportskih društava do kraja školske godine 2023./2024.

Nakon odabira finalista, poziva ih se na sudjelovanje na seminaru tj. novinarskom kampu te se ocjenjuje i njihov angažman i nastup na radionicama i predavanjima, kao i svi radovi koji budu stvoreni tijekom radionica. Nakon kraja kampa, finalisti će biti obaviješteni na kojim će državnim prvenstvima sudjelovati te će tamo svoja novostečena znanja moći primijeniti u praksi.

Sudjelovanje na državnim prvenstvima 2023./2024.

Na državnim prvenstvima mentorirat će ih tim Hrvatskog školskog sportskog saveza te ih upućivati u sve zadatke, koji će također biti nadgledani i ocijenjeni. Osim ocjena mentora, bodovat će se i izvještaji napisani tijekom natjecanja, fotografije, aktivnost i angažman na društvenim mrežama saveza i sl.

Na kraju školske godine, nakon svih državnih prvenstava, jedan od finalista će na temelju svega navedenog biti nagrađen i osvojiti titulu najboljeg učenika novinara Hrvatskog školskog sportskog saveza 2024. godine, a svi će finalisti dobiti prikladne poklone i certifikate o sudjelovanju.

Što nakon sudjelovanja?

Učenici novinari koji prođu novinarski kamp bit će trajno uključeni u sustav školskog sporta te će biti na raspolaganju županijskim i gradskim savezima za novinarske usluge – od sljedeće školske godine bit će sportski učenici novinari u svojoj županiji te će moći posjećivati i izvještavati sa županijskih natjecanja i školskih sportskih događanja. Isto tako, za sve koji nastavljaju svoje srednjoškolsko obrazovanje bit će moguće i dalje sudjelovati na Državnim prvenstvima prema mogućnostima i potrebama Hrvatskog školskog sportskog saveza. Iskustva prve i druge generacije učenika novinara pogledajte u videu Nike i Lane Baić:

Za sva dodatna pitanja i informacije o projektu i prijavama u novu sezonu, možete se javiti na ipl@skolski-sport.hr ili istražiti društvene mreže Hrvatskog školskog sportskog saveza: