Univerzalnoj sportskoj školi i Vježbaonici pridružuje se inkluzivni pilot-projekt Inkluzija u školskom sportu

#volimskolskisport

Univerzalnoj sportskoj školi i Vježbaonici pridružuje se inkluzivni pilot-projekt Inkluzija u školskom sportu

#volimoskolskisport

3,2,1 – krećemo! Dugogodišnji školski sportski programi Univerzalna sportska škola i Vježbaonica kreću s provođenjem 2. listopada 2023. godine s više od 800 uključenih odjeljenja! Uz ove poznate programe koji svake godine uključuju više od 10 000 djece i mladih, Hrvatski školski sportski savez kreće s provođenjem pilot-projekta Inkluzija u školskom sportu. Uz devet odjeljenja Univerzalne sportske škole provodit će se i inkluzivne aktivnosti pod stručnim vodstvom sa 100 djece s različitim teškoćama.

UNIVERZALNA SPORTSKA ŠKOLA

Univerzalna sportska škola namijenjena je učenicima od prvoga do četvrtog razreda osnovne škole. Cilj programa Univerzalne sportske škole uključivanje je što većeg broja najmlađih učenika u sportske aktivnosti, odnosno stvaranje navike svakodnevnoga tjelesnog vježbanja. Djeca pod stručnim nadzorom kineziologa, igrajući se na zanimljiv i za njihovu dob pedagoški i kineziološki primjeren način, uče osnovne oblike kretanja, kao i osnovne elemente brojnih sportova. Program Univerzalne sportske škole provode se dva puta tjedno po 45 minuta tijekom cijele školske godine.

Ipak, potrebno je istaknuti kako upravo Univerzalna sportska škola može predstavljati temelj za stvaranje budućih vrhunskih sportaša jer stjecanjem većeg broja motoričkih znanja u ranijim fazama sportskog razvoja iz raznih sportskih grana omogućuje uspješniju sportsku specijalizaciju kasnije. U programu USŠ mogu raditi samo osobe koje zadovoljavaju kriterije za rad s djecom u okviru izvannastavnih školskih sportskih aktivnosti koji su propisani u Zakonu o sportu čl. 60. stavak 3. (Osobe koje imaju odgovarajuću stručnu spremu na razini sveučilišnog studija i ispunjavaju uvjete za učitelja odnosno nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture sukladno posebnom propisu). Rad univerzalnih sportskih škola sastavni je dio djelovanja školskoga sportskog društva.

Univerzalna sportska škola u školskoj godini 2023./2024. provodit će se u 450 odjeljenja iz svih županija Republike Hrvatske.

INKLUZIJA U ŠKOLSKOM SPORTU

Ova školska godina donosi i novi sportski projekt u hrvatske škole – 9 škola koje već provode Univerzalnu sportsku školu Hrvatskog školskog sportskog saveza u program će uključiti polaznike svoje škole koji imaju određene teškoće. Oni će uz određeni broj dodatnih voditelja, koji se odredio prema broju djece i vrsti teškoća,  u suradnji s voditeljima USŠ i Hrvatskim školskim sportskim savezom te Radnom skupinom provoditi sportske i rekreativne aktivnosti te osmisliti modele rada tijekom prve godine pilot-projekta.

Sve će aktivnosti biti detaljno dokumentirane te analizirane kako bi se osmislili različiti modeli rada s obzirom na broj djece i vrstu teškoća kako bi se modeli rada mogli uvesti u novi plan provođenja projekta s ciljem uključivanja još škola u aktivnosti školskog sporta.

Inkluzija u školskom sportu u školskoj godini 2023./2024. provodit će se u 9 škola iz Republike Hrvatske.

VJEŽBAONICA

Vježbaonica je program HŠSS-a koji se, u suradnji sa županijskim školskim sportskim savezima, provodi od listopada 2018. godine kao nastavak Univerzalne sportske škole. Namijenjen je učenicima od  5. do 8. razreda osnovnih škola te svim učenicima srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Program  se  provodi  kao  dio  aktivnosti školskih  sportskih  društava, a  voditelji  su  isključivo učitelji/nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture zaposleni u toj školi s mogućnošću suradnje s ostalim nastavnicima iz drugih predmeta te vanjskim suradnicima školskog sportskog društva, roditeljima, klubovima. Ovi su programi za svu djecu besplatni, a omogućuju istraživanje različitih sportova i oblika fizičke aktivnosti te povezuju djecu u male sportske zajednice diljem Lijepe Naše. 

Vježbaonica u školskoj godini 2023./2024. provodit će se u 353 odjeljenja iz svih županija Republike Hrvatske.