Prva medalja s Gimnazijade: Nevia Fotak zlatna u skoku u dalj

#volimskolskisport

Prva medalja s Gimnazijade: Nevia Fotak zlatna u skoku u dalj

#volimoskolskisport

U sklopu ovogodišnje ISF Gymnasiade U15 2023 u Rio de Janeiru održalo se i Svjetsko školsko prvenstvo u atletici na kojem već prvoga dana natjecanja slavimo zlatnu medalju – Nevia Fotak iz II. osnovne škole Čakovec osvaja prvo odličje u skoku u dalj.

Inače zlatna državna kadetska rekorderka u skoku u dalj članica je Atletskog kluba “Međimurje” Čakovec, a državna je prvakinja u tri discipline u kategoriji U16 te rekorderka u šest disciplina. U ovoj je sportskoj sezoni na Prvenstvu Hrvatske u siječnju istrčala osobni dvoranski rekord u utrci na 60 metara, a početkom ljeta postaje hrvatska kadetska rekorderka u skoku u dalj sa 608 centimetara.

„Jako sam ponosna i sretna – očekivala sam dobar rezultat iako je konkurencija bila dosta jaka. Prije dvije godine u Beogradu osvojila sam srebro na prvoj Gimnazijadi, pa je odličan osjećaj imati i zlato.“ potvrđuje Nevia dokazavši da se trud, rad i odricanje isplate: „Trenirala sam cijelo ljeto gotovo svaki dan, nisam išla na more. Ali evo nas u sunčanom Riju.“

Uz podršku gotovo cijele delegacije na tribinama te svog trenera i oca Damira Fotaka uz podršku majke Đurđice, Nevia je nadmašila konkurenciju i osvojila prvu zlatnu medalju za Hrvatsku na ovom međunarodnom natjecanju, uz srebrnu i brončanu atletičarku iz Brazila i Kine.

Sedam godina nakon što su Sandra Perković i Sara Kolak osvojile olimpijsko zlato na atletskom terenu u Rio de Janeiru, zlatna nas je Nevia svojom izvedbom uvjerila kako bi i ona jednog dana mogla biti na njihovom mjestu:

„Želja mi je otići na Olimpijske igre!“, nasmiješeno nam je zaključila Nevia.

Ovaj uspjeh tek je mali dodatak impresivnoj listi Nevijinih uspjeha u atletici, a Hrvatski školski sportski savez od srca joj čestita i želi joj još mnogo ovako izvrsnih nastupa i odličja.

Podsjećamo, hrvatska delegacija od 40 članova sudjeluje s predstavnicima u šest sportova na ovom međunarodnom multisportskom školskom događanju koje se ove godine održava u Rio de Janeiru u Brazilu od 19. do 27. kolovoza 2023. godine. Više o hrvatskoj delegaciji pročitajte ovdje.

Fotografije: Hrvatski školski sportski savez / Međunarodna školska sportska federacija