Mlade nade hrvatskog nogometa u školskom sportu: u Hrvatsku stiže svjetska bronca

#volimskolskisport

Mlade nade hrvatskog nogometa u školskom sportu: u Hrvatsku stiže svjetska bronca

#volimoskolskisport

Učenici Druge gimnazije Varaždin predstavljali su Hrvatsku na Svjetskom školskom prvenstvu u nogometu i osvojili brončanu medalju! Ovaj veliki uspjeh samo je jedan u nizu izvrsnih nastupa na svjetskim školskim prvenstvima, a inspiriran velikom ljubavlju prema nogometu i uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije na posljednjim prvenstvima.

Svjetsko školsko prvenstvo u nogometu održava se od 23. do 31. srpnja 2023. godine u Maroku u organizaciji Svjetske školske sportske federacije, a Hrvatski školski sportski savez sudjeluje s muškom nogometnom ekipom iz Druge gimnazije Varaždin.

Srednjoškolci, aktivni nogometaši koji se već godinu dana kao ekipa pripremaju za ovo svjetsko prvenstvo, u konkurenciji 29 muških ekipa i više od 1200 sportašica i sportaša koji su pristigli u Rabat, Maroko izborili su polufinale ovog velikog natjecanja.

Kao prvi u skupini, pobijedivši Kinu i Ukrajinu, dominirali su i u četvrtfinalu protiv Gvineje te se u polufinalu susreli s moćnom Francuskom. Pokazavši izuzetnu spremnost, borbenost, ali i najvažnije – fair play, izgubili su polufinalni susret rezultatom 3:2 te odmah dan poslije krenuli u pohod na broncu. Fenomenalnu utakmicu protiv Saudijske Arabije uz moćnu podršku roditelja, hrvatskih volontera i organizatora te veleposlanice u Kraljevini Maroko Jasne Milete, završila je 2:0 za Hrvatsku.

„Zbližili smo se kao obitelj, i bilo nam je jako žao što smo izgubili u polufinalu. Ali smo ipak izborili to treće mjesto i na to možemo biti ponosni“, 

rekao je kapetan ove ekipe Niko Blaguški.

Uz fenomenalne višestruke strijelce Filipa Hrženjaka i Tina Levanića, i igrače  Ivana Tomičića, Mihaela Jagaćića, Leona Brleka, Borne Pahora, Borne Horvata, Vita Crlenog, Ivana Vugrinca, Tomice Fijačka, Benjamina Kovačića, Marka Grđana, Niku Blaguškog, Matea Djaka, Noe Darabuša, Domagoja Vinceka, Josipa Paljka i Gorana Vaupotića hrvatsku su delegaciju činili treneri Dario Kos i Goran LabašZdravka Grđan iz Druge gimanazije Varaždin i Marija Bobinski iz Hrvatskog školskog sportskog saveza te učenik novinar Nikola Pošta i nogometni sudac Filip Hirš.

„Imati ovu divnu delegaciju u Maroku zaista je velika čast, pogotovo kada ih vidite na terenu – žive za Hrvatsku i za predstavljanje Lijepe Naše na najbolji mogući način, a to su i učinili upravo ovim izvrsnim plasmanom“, potvrdili su iz Veleposlanstva.

Na prošla tri svjetska školska natjecanja Druga gimnazija Varaždin osvojila 3. mjesto 2016. godine na Europskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj i dva puta 11. mjesto na Svjetskim nogometnim prvenstvima u Češkoj 2017. i Srbiji 2019. godine. Ovom broncom potvrdili su još jednom da je Hrvatska prava nogometna sila i da sportaše Druge gimnazije Varaždin, a i hrvatski školski sport, očekuju divna sportska iskustva i postignuća.

Učenici do 31. srpnja ostaju u Rabatu kako bi sudjelovali u kulturnim i edukativnim aktivnostima školskog sporta poput ISF akademije, Kulturnog dana i Noći nacija na kojoj će nastupom i štandom predstaviti Republiku Hrvatsku ostalim državama sudionicama ovog velikog svjetskog natjecanja.