Hrvatska slavi na Gimnazijadi: naši sportaši osvajaju pet novih svjetskih medalja

#volimskolskisport

Hrvatska slavi na Gimnazijadi: naši sportaši osvajaju pet novih svjetskih medalja

#volimoskolskisport

Novi dan na ISF Gimnazijadi U15 2023 donosi pet odličja u školski sport – 24. kolovoza 2023. u Rio de Janeiru hrvatska delegacija osvaja zlato, dva srebra i dvije bronce u tri sporta na tri lokacije!

Dan smo započeli na atletici, gdje je fenomenalna Elena Ban iz Salezijanske klasične gimnazije Rijeka u jakoj konkurenciji osvojila broncu u trčanju na 800 metara! Uz nju je nastupila i Nevia Fotak na 400 metara te je zaključila svoj nastup 4. mjestom u trčanju te zlatnom medaljom u skoku u dalj.

„Osjećaj je izvrsan – jako sam ponosna na sebe i svoj trud i jedva čekam sutrašnju trku. U budućnosti želim ostvariti odličan plasman na U18 atletskom europskom prvenstvu sljedeće godine i napraviti normu za Svjetsko atletsko prvenstvo“, rekla nam je Elena s još jednom u nizu medalja oko vrata.

Tek nekoliko minuta dalje u dvorani nas čeka dvostruko veselje – prvenstvo u hrvanju za Hrvatsku završava dvije medalje: Božidar Grbinićek iz Osnovne škole Brezovica osvaja svjetsko srebro s 3 pobjede i 1 porazom, dok se Lovro Vidović iz Osnovne Montessori škole barunice Dedee Vranyczany, Zagreb pridružuje na postolju s brončanom medaljom u kategoriji do 48kg!

Božidar nam potvrđuje: „Nisam imao mnogo očekivanja, mislim da je bolje ići korak po korak. Prvenstveno mi je bitno da iz dana u dan budem sve bolji hrvač, kako u tehničkom i fizičkom smislu, tako i u psihičkom. Naravno da mi je velika želja da jednoga dana budem olimpijski pobjednik.“

Dok smo čestitali našim novim medalistima, u Olimpijskom su parku naše plesačice sudjelovale na prvom Svjetskom školskom prvenstvu u sportskom plesu. Učenice Osnovne škole Tar Vabriga i Osnovne škole Ljubo Babić Jastrebarsko državne su prvakinje u hrvatskom školskom sportskom plesu, a nastupile su u kategorijama Umjetnički ples i Hip Hop.

„Konkurencija nas je iznenadila, pogotovo nakon prvih treninga – ova medalja je veliko veselje i iznenađenje za sve plesačice u ekipi. No nakon državnog u školskom sportu, bile smo spremne nastupiti najbolje što možemo za Hrvatsku“,rekle su Lara Brčić i Sara Jakovljević iz OŠ Tar Vabriga.

Naime, učenice Veronika Hodak, Lana Banek, Ema Borošić, Gloria Brajak, Paula Klanjčić i Ria Zbiljski iz Jastrebarskog osvojile su srebrnu medalju u hip hopu, dok su učenice Lucija Ljuština, Lara Brčić, Nika Brčić, Eva Radinović, Rea Biogradlija I Sara Jakovljević iz Tara osvojile prvo mjesto u umjetničkom plesu – svoje su srebro i zlato proslavile ponovno se susrevši na postolju, baš kao na državnoj završnici u Poreču.

Hrvatska delegacija zaključuje ovaj izuzetno uspješan dan i očekuje završni dan natjecanja na atletici, badmintonu i sportskoj gimnastici.

Foto: Hrvatski školski sportski savez