FUTSAL: “Rezultat je lošiji od očekivanog, ali svijet je i dalje lud za hrvatskim kockicama”

#volimskolskisport

FUTSAL: “Rezultat je lošiji od očekivanog, ali svijet je i dalje lud za hrvatskim kockicama”

#volimoskolskisport

Osvojeno 14. mjesto u ukupnom poretku za mladiće iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Zaboka – Hrvatski školski sportski savez

Hrvatski školski sportski savez predstavljali su aktualni državni prvaci u futsalu, učenici Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Zaboka.

Srednjoškolska ekipa pod vodstvom mentora prof. Miroslava Komara i Sinišu Kuhtu uz vođu delegacije glavnog tajnika HŠSS-a Ivana Dujića i voditelja za međunarodnu suradnju i projekte Tomislava Paripovića sudjelovala je na posljednjem ovogodišnjem svjetskom prvenstvu u Beogradu te završila svoje natjecanje 14. mjestom u ukupnom poretku mladića.

Hrvatske kockice u Beogradu predstavljali su Leo Bivol, Luka Potočki, Petar Žukina, Ian Jurinec, Matias Tuđa, Noa Šobak, Matija Žabec, Pavel Zrinščak, Patrik Papić i Blaž Kruhek.

Bez sreće u skupini, hrvatska je ekipa ostvarila jednu pobjedu za 14. mjesto u susretu s Nepalom, dok su u ostalim utakmicama protivnici prevladali. U skupini su poraženi 2:6 od Kazahstana i 1:5 od Mađarske, pa su nastavili natjecanje u razigravanju za poredak od 9. do 15. mjesta, gdje su poraženi od Republike Srpske 3:5. Na kraju su odigrali dvije utakmice razigravanja za poredak od 13. do 15. mjesta, gdje su pobijedili Nepal 7:3 i izgubili od Bangladeša 1:4.

Državni prvaci iz školske godine 2022./2023. igrali su u prilagođenom sastavu nakon što je dio igrača maturirao i ušao u akademske vode:

„Rezultat je nažalost lošiji od očekivanog, ali znamo da smo se trudili i dali sve od sebe. Nedostajalo nam je treninga i mislim da nam je samo trebalo više vremena da se uigramo jer smo neki po prvi puta zajedno na terenu“, potvrdio je Ian Jurinec.

Osim natjecateljskog dijela, svjetska školska prvenstva Svjetske školske sportske federacije izvrsna su prilika za međunarodnu suradnju, kulturno povezivanje država iz cijelog svijeta i edukativne aktivnosti poput ISF Akademije i Kulturnog dana. Upravo zato se sportaši u Zabok, iako bez visokog plasmana, vraćaju s mnogo vrijednih uspomena i iskustva koje će pamtiti:

„Najbolje smo odigrali protiv Republike Srpske iako smo bili poraženi i protiv Nepala, što je naša jedina pobijeđena utakmica. Od ostalih ekipa najbolji nogomet sam gledao kod Kazahstana i Mađarske. Žao mi je što nisu ostvarili bolji rezultat, ali ekipe koje su u top četiri su stvarno zaslužile“, potvrđuje Luka Potočki i nadodaje:

„ Jako sam iznenađen kako je izgledala Nations Night, nisam očekivao da će ljudi biti toliko ludi za nama – vidimo da je nogometni svijet i dalje lud za hrvatskim kockicama. Štand koji smo imali ispraznio se jako brzo, a zatim smo se družili i zabavljali.  Također, svi su nas hvalili poslije nastupa kojim smo dosta podigli atmosferu.“

Video nastupa pogledajte ovdje: 

U realizaciji ovog Prvenstva pomogli su Ministarstvo turizma i sporta te Hrvatski nogometni savez, a Hrvatski školski sportski savez još jednom zahvaljuje svima na suradnji i još jednom uspješnom prvenstvu. Na ovom su Prvenstvu sudjelovale i IPL učenice novinarke Dora Maravić iz Trogira i Tea Šeparović iz Vele Luke koje su hrvatske predstavnice u novoj suradnji potaknutoj uspjehom projekta „Igram, pišem, lajkam“.

„Mislim da su dečki sve rekli i da meni kao kapetanu ostaje samo zahvaliti cijelom Hrvatskom školskom sportskom savezu, Hrvatskom nogometnom savezu na odjeći koju su nam poklonili što nam puno znači i koji smo ponosno nosili. I naravno, naše novinarke Tea i Dora, koje su nas vjerno pratile i podržavale na svakoj utakmici te bile sa nama u slobodno vrijeme. Cijeli tim Hrvatske delegacije se posložio fenomenalno i ništa ne bih mijenjao“, zaključio je kapetan ekipe Leo Bivol.

Hrvatsku delegaciju danas očekuje navijačka uloga na finalima u muškoj i ženskoj konkurenciji i edukativne radionice posljednjeg dana prvenstva, nakon čega se vraćaju u Lijepu Našu te nastavljaju s pripremama za školsko prvenstvo Hrvatske.

Sve informacije o natjecanju: WSC Futsal 2023 – ISF Events (isfsports.org)