Skip to main content

VZF-2019./2020.

Školska godina 2019./2020.

 

 

Vrtim Zdravi Film dio je globalne Nestlé inicijative pod nazivom Nestlé for healthier Kids Global Programme, kojemu je za cilj educirati što više učenika sedmih razreda o važnosti pravilne prehrane i bavljenja svakodnevnom tjelesnom aktivnošću sa svrhom stjecanja zdravijih životnih navika.

Vrtim Zdravi Film educira učenike sedmih razreda kako bi poruke usvojili učenici u životnoj fazi u kojoj formiraju svoje stavove i ponašanja te im pomažemo da usvoje zdrave navike koje će biti dio njihovih života i u kasnijoj dobi.

Hrvatski školski sportski savez, provodi program od školske godine 2011./2012., a u njemu je do sada sudjelovalo 30978 učenika iz 604 osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Program se izvodi uz potporu Ministarstva zdravstva, Središnjeg državnog ureda za šport, Agencije za odgoj i obrazovanje te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Republike Hrvatske.

PROJEKT VRTIM ZDRAVI FILM 2011.-2019.

 

U školskoj godini 2018./2019. također se provedbeno uključilo i 51 odjeljenje osnovnih škola putem programa HŠSS-a, Vježbaonica sa ukupno 1326 učenika iz svih županija Republike Hrvatske.

 

Također učenici koji su polaznici HŠSS-a programa Univezalna sportska škola i voditelji koji ju provode zajedno sa nastavnicima i učenicima sedmih razreda putem programa VZF, osmislili su zabavne i prilagođene sadržaje o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti za učenike  trećih i četvrtih razreda osnovne škole.

Putem međuvršnjačke interakcije aktivirali su i najmlađe osnovnoškolce i to u 85 osnovnih škola u Republici Hrvatskoj sa ukupno 1870 učenika. Također treba naglasiti da su i sva atletska natjecanja u organizaciji HŠSS-a čiji su sudionici učenici ŠSD također bili dionici  programa Vrtim zdravi film.

Ukupno 1029  učenika u školskoj godini 2018./2019. bilo je  na poluzavršnim i završnim natjecanjima Državnog prvenstva u atletici.

ATLETSKA NATJECANJA I PROGRAM VRTIM ZDRAVI FILM 2016.-2019.

Konstantno povećanje zainteresiranih škola te uključivanje sve većeg broja učenika i učenica koji sudjeluju u neposrednoj edukaciji o pravilnoj prehrani te   znanjima o važnosti tjelesne aktivnosti izuzetno smo ponosni što je Hrvatski školski sportski savez ostvario veliki iskorak i u populaciji učenika koji nisu direktno ciljana populacija sedmih razreda. Priliku su dobili i sudionici naših drugih programa koji su posredno bili dionici i programa Vrtim zdravi film.

Ukupna brojka nas izuzetno veseli jer smo kroz razne načine poučavanja i edukacije obuhvatili u školskoj godini 2018./2019. 10819 učenika i učenica u Republici Hrvatskoj.

Evaluacija znanja učenika:

U školskoj godini 2018/2019. najbolji rezultati u znanju nakon održanih edukacija ostvarila je OŠ Petra Krešimira IV iz Šibenika.

Nagradu za najbolji kreativni video uradak o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti dobila je OŠ Bedekovčina iz Krapinsko-zagorske županije.

Nagrade nastavnicima TZK:

Nastavnici koji su proveli edukaciju nagrađeni su bonom u iznosu od 700,00 kn za kupnju sportske opreme. Svi nastavnici koji su sudjelovali u programu  na vlastiti zahtjev su dobili diplome o sudjelovanju koje su temelj za vrednovanje napretka u struci Agencije za odgoj i obrazovanje kada je riječ o stručnom usavršavanju.          

Stoga ne čudi i iznimna popularnost programa VZF u školama u kojima se provodi uz pozitivne preporuke ravnatelja, nastavnika TZK, učenika, ali i roditelja o prednostima i znanjima koje učenici stječu tijekom odvijanja programa VZF. Sve to zajedno dovelo je do još veće zainteresiranosti u školama gdje se program ne provodi. Temeljem tih saznanja Nestlé i HŠSS su prihvatili sve zainteresirane da se uključe u ovoj školskoj godini 2019./2020. u program VZF.

U školskoj godini 2019./2020. započeli smo sa nadogradnjom programa na način da uključujemo kroz uvodna predavanja programa VZF i učenike šestih razreda. Preporuka je da kroz 1- 2 školska sata nastavnici započnu sa aktivnim informiranjem učenika o važnosti pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti. Također je naglask stavljen da se da prednost međuvršnjačkoj edukaciji učenika u školama koja sudjeluje u programu VZF.

Temeljem toga dobili smo na obostrano zadovoljstvo ukupno 8304 učenika sedmih razreda i 5459 učenika šestih razreda u osnovnim školama na području cijele Republike Hrvatske.

Nastavnici učenike pripremaju putem interaktivnih radionica i predavanja o pravilnoj prehrani te tjelesnoj aktivnosti kao uvod za cjeloviti program VZF u sljedećoj školskoj godini.

Ukupno očekivani broj učenika u školskoj godini 2019./2020. koji su uključeni u neposrednu provedbu programa Vrtim zdravi film iznosi 13.763  i dokaz je da VZF program raste i razvija se te je odlično implementiran u sustav školskoga sporta.

 

Voditeljica programa VZF

Martina Miklečić- viši savjetnik za zdravstveno usmjerenu tjelesnu aktivnost

POPIS ŠKOLA KOJE SU UKLJUČENE U PROJEKT

PROJEKT VRTIM ZDRAVI FILM - 2019/2020

O PROJEKTU VRTIM ZDRAVI FILM 2019/2020