Skip to main content

OLIMPIJSKE IGRE U AZIJI OTVORENE NENAJAVLJENO?

OLIMPIJSKE IGRE U AZIJI OTVORENE NENAJAVLJENO?

Sredinom prosinca 2019. godine neplanirano su otvorene Olimpijske igre u Wuhanu, Kina. Jedan od natjecatelja koji je prouzročio otvaranje odlučio se natjecati neprijavljen. Puno ime mu je COVID-19, umjetnički Corona virus.

 

XXXII. Ljetne olimpijske igre trebale su se održati u glavnom gradu Japana, Tokiju od 25. srpnja do 9. kolovoza 2020. godine. Ovaj svjetski poznati, moglo bi se reći i povijesni događaj odgođen je na 2021. godinu zbog ubrzanog i nekontroliranog širenja COVIDa-19. S obzirom na trenutnu situaciju u svijetu, pandemija Corona virusa osim što je utjecala na ekonomiju i gospodarstvo, odlučila se uplesti i u sva sportska događanja svijeta za 2020. godinu.

 

CORONA VS. ŠKOLSKI SPORT

Groznica Corona virusa zahvatila je središnja svjetska, ali i hrvatska događanja u školskome sportu. Prije nego što su se zatvorile škole, vrtići i sva javna okupljališta, ISF je odgodio U15 Svjetsko prvenstvo u košarci koje

se trebalo održati po prvi puta u povijesti – i to baš u Hrvatskoj. Grad Zadar i Hrvatski školski sportski savez kao domaćini ovu odluku nadležnih institucija primili su odgovorno s ciljem očuvanja zdravstvene sigurnosti svih natjecatelja i sudionika. Isto tako,  HŠSS odgodio je i sva državna natjecanja koja su se trebala održati u narednom periodu.

1:0 ZA ŠKOLSKI SPORT


Kako bi se i ova utakmica protiv Corona virusa odigrala ravnopravno i fer, Hrvatski školski sportski savez odlučio je potaknuti svoje članove, učenike osnovnih i srednjih škola te njihove profesore da sportska aktivnost u samoizolaciji ne prestane!

Na službenim društvenim mrežama Saveza moguće je pronaći #ostajemdomaizazov pod sponzorstvom Sport Visiona kroz kojega se potiče motorički razvoj i koncentracija svih sudionika. Jedina sprava koja je potrebna jest rola toaletnoga papira i koncentracija!

Isto tako u ovo vrijeme osobito do izražaja dolaze rezultati projekta „Vrtim zdravi film“ jer su pravilna prehrana i redovito vježbanje pa makar iz udobnosti doma preduvjet za ravnopravnu borbu imuniteta i Corona virusa.

 

Corona virus možda je na nekoliko mjeseci zaprijetio razvoju sporta u Hrvatskoj i šire, ali pošto igra prljavo – pobijediti neće! Ovo je motivacija za sve sportašice i sportaše da iskoriste vrijeme samoizolacije za usavršavanje svojih sportskih vještina, ali i za rad na opuštanju i usredotočenosti s ciljem da iz svega izađu što jači i spremniji na ravnopravnu borbu vođeni olimpijskim geslom: „Brže, više, jače!“ jer „…u životu nije najvažnija pobjeda, nego upravo borba.“

 

Autor: Marita Čatić