Skip to main content

SVE JOŠ MIRIŠE NA KLOR

Donosimo vam reportažu naših novinarki iz Školskog sportskog saveza Grada Zagreba – Patricije, Sare i Matee iz 13. gimnazije koje su pratile naše Državno prvenstvo u plivanju za osnovne škole 2021.

Prvi dan prosinca bio je vjetrovit, a u pozadini se čuo šum valova. Šum je ubrzo prestao jer su ga bučni dječji glasovi i gromoglasan smijeh zamijenili čim smo stigli u Rijeku na bazene, gdje se održavala ovogodišnja završnica Državnog prvenstva ŠŠD-a Republike Hrvatske u plivanju. Danas su na repertoaru bile osnovne škole iz 14 županija i Grada Zagreba, dok ćemo sutra pratiti nastupe odraslijih i iskusnijih srednjoškolskih plivača.

Kompleks bazena na Kantridi izgleda prekrasno i nalazi se na odličnoj lokaciji, odmah pored mora na koje nam je pogled često bježao. Ima u tom moru nešto čarobno i posebno. Istina, možda su to ipak samo riječi i misli nas kontinentalaca koji na tu ljepotu nismo navikli, no vratimo se mi na bazene.

Plivačke kostime, kapice i naočale mogle smo ugledati na svakom koraku, a uzbuđenje je samo plovilo zrakom. Atmosfera je bila nevjerojatno dobra, uz mnogo raspoloženih sugovornika, kako profesora i voditelja, tako i učenika. Prva osoba koja je za nas izdvojila nekoliko riječi bila je Višnja Šlibar, profesorica tjelesne i zdravstvene kulture u OŠ 22. lipnja iz Siska. „Prednost nam je što imamo bazen blizu škole pa djeca koja predstavljaju školu uglavnom treniraju u plivačkom klubu. Na državnim prvenstvima iz plivanja sudjelujemo već desetak godina. Došla sam s ekipom djevojčica koje nastupaju na raznim plivačkim natjecanjima. Nismo imale zajedničke treninge jer za to nismo imale vremena, sve se dogodilo naglo i na brzinu, ali ne vjerujem da će to predstavljati veliki problem.“

Čim smo završile razgovor s profesoricom Višnjom, pobjegle smo na zrak jer je unutra bilo vruće i sparno, a i bazen je u svakom trenutku izgledao primamljivo i osvježavajuće. Ipak, uspješno smo se oduprle želji da zaplivamo s natjecateljima. U međuvremenu smo upoznale djevojke iz Medicinske škole u Rijeci, koje su u svakom trenutku brinule za sigurnost naših sportaša, a više o njima možete pročitati OVDJE. Pri dnu tribine ugledale smo grupu dobro raspoloženih dječaka, a izjavu nam je dao Gabriel Petričević, učenik sedmog razreda OŠ Josipa Kozarca iz Vinkovaca. „Profesor je vodio dječake i ima nas osmero u ekipi. Treniram plivanje, zasad još nemam ozbiljnih osobnih rezultata, ali nadam se da ću u skorije vrijeme nešto i ostvariti.“ Gabrijelu i timskim kolegama zaželjele smo sreću i potom krenule u daljnje istraživanje ljudi, priča i potencijalnih novih iskustava.

Glavni tajnik Hrvatskog školskog športskog saveza, Ivan Dujić, pobliže nam je objasnio kako izgleda organizacijski dio tako velikog događaja. Spomenuo je da je ovo treće školsko državno natjecanje ove godine i kako su se prije plivanja održala natjecanja u krosu i badmintonu. „Moj posao je organizacija i priprema cjelokupnog događaja koji uključuje smještaj, prijevoz i ostale tehničke segmente, a zajedno s djelatnicima saveza pripremam i ovaj dio koji je više usmjeren na sport. Ovo je veliko događanje na kojem sudjeluje najmanje 200-300 sudionika, a najveća natjecanja znaju se sastojati i od 1400 sudionika. Teško je, ali ovaj posao radimo već 15 godina i zato nemamo problema.“

Nakon razgovora s tajnikom naišle smo na djevojčicu kojoj velika sparina i zagušljivost očito nisu najbolje sjele pa nije mogla nastupiti jer se osjećala loše. „Nije mi dobro, muka mi je, želim se natjecati, ali ne znam hoću li moći. Ako ne zaplivam, navijat ću za svoju ekipu“, rekla je Doria Krašek, učenica OŠ Eugena Kumičića kojoj smo zaželjele brz oporavak. Nakon nekoliko obavljenih razgovora saznale smo da većina djece, što je bilo za pretpostaviti, trenira upravo plivanje, no moglo se tu naći i vaterpolista, trkača i dobrovoljaca koji se ne bave ničime, ali su se odlučili priključiti satavu i malo se zabaviti.

Rušili su se tu i osobni rekordi. „Zovem se Petra Krištek, imam 11 godina i idem u OŠ Mladost u Osijeku. Oborila sam svoj osobni rekord u disciplini 50 m slobodno i jako sam sretna. Voditeljica je jako zadovoljna i rekla je da će mi kupiti sladoled ako otplivam manje od 37 sekundi. Otplivala sam u 35 sekundi i sad me još čeka štafeta.“ Na Petrinom se licu mogla vidjeti iskrena sreća i veliki osmijeh koji nije niti pokušavala sakriti.

Uzbuđenje se pri kraju natjecanja nije smanjilo jer je slijedio najvažniji dio za naše sportaše željne uspjeha – objava konačnog poretka i dodjela medalja. Djevojčice iz ŠŠD-a Bolići iz Splita zauzele su treće mjesto, a njihova članica, ujedno i najmlađa natjecateljica ovog natjecanja, Ana Čalušić dobila je novi Fair play karton, o čemu više možete saznati OVDJE. Srebrne su bile djevojčice iz ŠŠD-a Polet iz Siska, a najsjajnijim odličjem okitile su se djevojčice iz ŠŠD-a Petra Kanavelića s Korčule.

U muškoj konkurenciji broncu su osvojili dječaci iz ŠŠD-a Zvirić iz Kastva, viceprvaci postali su dječaci iz ŠŠD-a Ruđer iz Splita, a zlatni su bili dječaci iz ŠŠD-a Vidra iz Dubrovnika. Oni su svoju pobjedu dostojanstveno proslavili, skočivši u bazen obučeni u školske majice. Njihova voditeljica Sandra Tošović bila je izrazito zadovoljna te je dodala da ništa manje nije niti očekivala. Pustila je prvake da se vesele i uživaju, uvjerena da ih u školi čeka poseban doček.

 

Tekst: Patricia Macan

Foto: Sara Tonković

 

Datum početka
31/12/2021
Datum završetka
01/03/2022