Skip to main content

Sudjelujte u stvaranju Zakona o sportu; nacrt prijedloga na javnoj raspravi

Nacrt novog prijedloga Zakona o sportu Ministarstva turizma i sporta stavljen je na javnu raspravu u aplikaciji e-Savjetovanja. Pozivaju se građani da prijedlog pročitaju te ostave svoje komentare s ciljem poboljšanja i usavršavanja njegovih članaka. 

Aplikacija e-Savjetovanja omogućuje svima zainteresiranima pregled otvorenih javnih savjetovanja, kao i aktivno sudjelovanje u njima. Prijedlog Zakona o sportu stavljen je na javnu raspravu te je do 28. kolovoza 2022. moguće ostavljati komentare, prijedloge, ideje i kritike na sve članke ovog prijedloga.

Na ovoj poveznici: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=21512 možete pronaći cijeli nacrt novog Zakona o sportu te ostaviti svoje komentare. Za aktivno sudjelovanje u javnim savjetovanjima potrebna je registracija u aplikaciju e-Savjetovanja. Upute u cijelosti pronađite OVDJE

Kao što stoji u članku 2. prijedloga, Zakon o sportu („Narodne novine“ broj 71/06, 150/08, 124/10, 124/11, 86/12, 94/13, 85/15, 19/16, 98/19, 47/20, 77/20 - Uredba) prvi put je donesen 2006. godine i “više je puta mijenjan i dopunjavan. Međutim, navedene izmjene i dopune nisu riješile nedostatke specifične za sustav sporta te je potrebno donošenje novog zakona koji će jasnije i kvalitetnije urediti sustav sporta.”

Također, potreba donošenja novoga zakona proizašla je iz donošenja Nacionalnog programa športa 2019. - 2026. („Narodne novine“ broj 69/19), koji je prvi strateški dokument za sustav sporta, a čiji bi se postavljeni ciljevi ostvarili uz nove odredbe koje stupaju na snagu usvajanjem ovog prijedloga Zakona o sportu. 


“HŠSS je sudjelovao u radu Radne skupine i pripreme ovog Nacrta. Novim Zakonom, HŠSS-u i njegovim članicama, formalno se ostvaruje mogućnost daljnjeg napretka i razvoja školskih sportskih natjecanja, pokretanja novih programa, a konačno uključivanja većeg broja učenika u školske sportske aktivnosti", kažu nam predsjednik HŠSS-a Zlatko Kraljević i glavni tajnik dr. sc. Ivan Dujić.

U izradi Nacrta sudjelovala je Radna skupina od 15 članova te su bili uključeni i drugi relevantni dionici sustava sporta, krovna sportska udruženja, nacionalni sportski savezi, županijske sportske zajednice te akademska zajednica.

Poglavlje III. ovog nacrta odnosi se na Školska sportska društva i školske sportske saveze, a poglavlje IV. na Hrvatski školski sportski savez i njegove zadaće u školskom sportu. „Povećanjem ulaganja te novim Zakonom učinit će se dodatan iskorak u svim segmentima sporta, vrhunskom, rekreativnom, školskom, parasportu i sportu gluhih osoba s ciljem nastavka ostvarivanja ovako uspješnih rezultata, ali i što većeg sudjelovanja naših građana u tjelesnim aktivnostima, prvenstveno radi zdravlja.” zaključuje ministrica Brnjac.

Pozivamo sve koji žele sudjelovati u ovoj javnoj raspravi da kreiraju svoj račun na aplikaciji e-Savjetovanja te pomognu u prihvaćanju prijedloga nacrta novog Zakona o sportu!

 

Datum početka
31/07/2022
Datum završetka
28/08/2022