Skip to main content

Predstavljamo vam Priručnik za voditelje Univerzalne sportske škole

Hrvatski školski sportski savez obilježava 15 godina provođenja programa Univerzalne sportske škole objavom i tiskanjem Priručnika koji obuhvaća znanja i vještine tjelesne aktivnosti, zdrave prehrane i higijene koja se djeci predstavlja kroz aktivnosti programa. Priručnik će biti predstavljen na 10. simpoziju “Školski sport”. 

Vruće iz tiska, ured Hrvatskog školskog sportskog saveza krasi čak 2.000 primjeraka prvog izdanja Priručnika za voditelje Univerzalne sportske škole. Povodom obilježavanja čak petnaest uspješnih godina provođenja programa, kao i Mjeseca Univerzalne sportske škole koji nam slijedi, sastavljen je priručnik koji obuhvaća znanstvene činjenice, primjere dobre prakse, savjete stručnjaka te set uputa i ideja za sadašnje i buduće provoditelje njegovih aktivnosti.

Priručnik je nastao s ciljem objedinjavanja informacija koje se protežu kroz aktivnosti programa Univerzalne sportske škole, a imaju veze ne samo s tjelesnom aktivnošću, već i zdravom prehranom, higijenom i edukacijom djece o zdravom životu. Sadrži poglavlja o samom programu te mogućoj nadogradnji, najvažnijim elementima raspisanima po godištima te konceptima natjecanja, načinu prehrane prije, tijekom i nakon tjelesne aktivnosti, kao i higijenskim smjernicama koje osiguravaju zdrav život u i izvan sportske dvorane.

Ovaj priručnik služit će kao sredstvo inspiracije za kvalitetan i inovativan rad s djecom u sportskim dvoranama i izvan njih, te dobar podsjetnik na najvažnije vrijednosti koje im se trudimo svakodnevno usađivati”, kaže o Priručniku Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza, te zahvaljuje na trudu i odvojenom vremenu svima koji su tijekom njegova stvaranja vrijedno istraživali, pisali i radili, ali i na povjerenju svima koji će ga čitati i primjenjivati te tako obogatiti živote i obrazovanje naših mladih. 

Priručnik će biti službeno predstavljen na 10. simpoziju “Školski sport” koji se održava u subotu, 23. listopada 2021. Prijenos uživo moći ćete pratiti na YouTube kanalu Hrvatskog školskog sportskog saveza, a prezentaciju priručnika očekujte od 14:15 sati. O njegovu stvaranju, sadržaju i ciljevima govorit će upravo njegovi autori; dr. sc. Ivan Dujić, dr. sc. Tena Niseteo dipl. ing. tech. preh., dr. sc. Marijo Možnik te doc. dr. sc. Marijo Baković. Cijeli program simpozija pogledajte ovdje:

Prijave na Simpozij moguće je izvršiti uobičajenim kanalom kroz sustav ETTAEDU Agencije za odgoj i obrazovanje. Klikom na poveznicu http://ettaedu.azoo.hr/ pronađite naš Simpozij i kliknite na Prijava. Moguće se logirati sa svojim korisničkim AAI@EduHr podacima. Prijava je OTVORENA, a rok za prijavu je sutra, 21.listopada 2021. do 23.59 sati. Cijeli će se događaj moći pratiti na i online. Sve informacije o simpoziju pronađite ovdje.
 

Priručnik će, osim izdanja u tiskanom obliku, biti dostupan i na stranicama Hrvatskog školskog sportskog saveza, a preuzeti ga u cijelosti možete OVDJE.

Poglavlja u ovom Priručniku omogućuju svim voditeljima Univerzalne sportske škole, profesorima, nastavnicima, učiteljima, ali i roditeljima da kroz jednostavne upute, savjete i ideje stvore svoje koncepte rada s djecom i usade im vrijednosti koje se kroz program spominju i naglašavaju. Svako dijete ima pravo i potrebu znati kako se i zašto pravilno hraniti, koje higijenske navike treba stvoriti, kako se očuvati od ozljeda i bolesti te kako se pravilno baviti tjelesnom aktivnošću. 

Nama možda i najvažnije, ima pravo kroz obrazovni sustav otkrivati te razvijati i svoje fizičke mogućnosti, otkriti koji mu sportovi i vještine najviše odgovaraju i u kojima se želi razvijati - nadamo se da projekti poput Univerzalne sportske škole čine upravo to.

 

Datum početka
18/11/2021
Datum završetka
17/01/2022